21ο ΕΤΗΣΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ (ISCT)


Στο Las Vegas πραγματοποιήθηκε το 21ο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής θεραπείας (ISCT) με συμμετοχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Ένα από τα θέματα που απασχόλησε αυτό το συνέδριο είναι τι είδους βλαστοκύτταρα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν διαθέτουν δικά τους νεαρά βλαστοκύτταρα.

Η επιστημονική κοινότητα λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κυτταρικές θεραπείες είναι σε εξέλιξη, οι ασθενείς είναι μεγαλύτερης ηλικίας και δεν έχουν βλαστοκύτταρα φυλαγμένα κατά τη γέννηση έχει εγκρίνει τον τελευταίο χρόνο 160 κλινικές μελέτες στις οποίες χρησιμοποιούνται τα βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού. Επειδή τα βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού έχουν την ηλικία του ασθενούς ένα πεδίο της έρευνας εστιάζει στη βελτίωση των βιολογικών ιδιοτήτων των ενήλικων βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού. Ένα από τα προγράμματα αυτά βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σε συνεργασία με την Biohellenika.

Εκτός από τον λιπώδη ιστό, το ομφαλοπλακουντιακό αίμα (ΟΠΑ) και ο ιστός του ομφαλίου λώρου που συλλέγονται κατά τη γέννηση αποτελούν τις πλέον υποσχόμενες πηγές βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία του εμφράγματος του μυοκαρδίου, της ΧΑΠ, του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, της ελκώδους κολίτιδας, της πολλαπλής σκλήρυνσης και της μεσογειακής αναιμίας. Επίσης βλαστοκύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου χρησιμοποιούνται σε πειραματικά μοντέλα για τη θεραπεία της νόσου του Huntington, της νόσου Alzheimer και της Πλάγιας Αμυοτροφικής Σκλήρυνσης. Το ΟΠΑ περιέχει τον μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων της άμυνας, τα οποία ονομάζονται Κύτταρα Φυσικοί Φονείς (Νatural Killer Cells) και έχουν τη δυνατότητα με την κατάλληλη τροποποίηση να χρησιμοποιούνται γι α τη θεραπεία κακοήθων ασθενειών και σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας χωρίς να χρειάζεται χημειοθεραπεία.

Τα βλαστοκύτταρα του ΟΠΑ επίσης θεωρούνται καταλληλότερα για τη δημιουργία κυτταρικών σειρών επαγόμενων βλαστοκυττάρων (IPs), επειδή είναι νεαρά και χρειάζονται μικρότερη επέμβαση στα γονίδια τους. Μάλιστα το πανεπιστήμιο του Cambridge έλαβε χρηματοδότησε από τα προγράμματα HORIZON για να δημιουργήσει 10 κυτταρικές σειρές IPs με σκοπό να αναπτύξει αποτελεσματικότερα και φθηνότερα φάρμακα, καθώς και να μελετήσει σε μοριακό επίπεδο μηχανισμούς δημιουργίας ασθενειών. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι πολύ δύσκολα δίδονται άδειες για χρήση πειραματοζώων σε δοκιμές φαρμάκων η συμβολή αυτών των κυτταρικών σειρών είναι πολύτιμη.

Από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα στο πανεπιστήμιο Dukeαπομονώθηκε ένας παράγοντας ο οποίος προκαλεί αναγέννηση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου στα κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα, σε τραυματισμούς του εγκεφάλου και στην εγκεφαλική παράλυση λόγω κακής οξυγόνωσης κατά τον τοκετό. Ο ίδιος παράγοντας επίσης χρησιμοποιείται στη θεραπεία του αυτισμού, ο οποίος δεν σχετίζεται με κληρονομικά αίτια. Σε ασθένειες που σχετίζονται με μεταβολικά και κληρονομικά νοσήματα και εμπλέκεται το νευρικό σύστημα το νοσοκομείο Dukeπροβαίνει σε αλλογενείς χρήσεις ΟΠΑ και εφαρμόζει το πρωτόκολλο θεραπείας αιματολογικών ασθενειών. Στο ίδιο νοσοκομείο ο ίδιος παράγοντας επίσης χρησιμοποιείται στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού και του ιστού του ομφαλίου λώρου είναι αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Αναγεννητική ιατρική και θα αντικαταστήσουν στο μέλλον πολλές από τις κλασικές θεραπείες.
    Στην κορυφή