20 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
16/03/2016

Οι στοματικές παθήσεις επηρεάζουν 3.9 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεταξύ 60% και 90% παιδιών πάσχουν από οδοντική τερηδόνα. Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα και η μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά δόντια είναι μεταξύ των 10 πρώτων περισσότερο διαδεδομένων παθήσεων. Σε συνδυασμό, οι παθήσεις αυτές πλήττουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν την σημασία της σωστής στοματικής υγείας.

Η σημερινή συνέντευξη τύπου, πραγματοποιείται στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας η οποία εορτάζεται, κάθε χρόνο, στις 20 Μαρτίου. Το φετινό μήνυμα είναι :

«Όλα ξεκινούν εδώ. Σώμα Υγιές . Στόμα Υγιές»

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής κ. Αθανάσιος Υφαντής «Η σημασία της στοματικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συνολική υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι όπως έχει επιστημονικά αποδειχθεί, η κακή στοματική υγεία συνδέεται αιτιωδώς με σοβαρές νόσους (καρδιοαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, πνευμονία, καρκίνος του παγκρέατος κλπ)».

Η οικονομική κρίση και η παντελής έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης όσον αφορά τις οδοντιατρικές πράξεις (αφού η πολιτεία δεν καλύπτει την οδοντιατρική θεραπεία μέσω του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες οδοντίατρους και υποχρηματοδοτεί την δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη) έχουν ως συνέπεια την αναζήτηση από τους ασθενείς όσο το δυνατόν πιο οικονομικών λύσεων για την αντιμετώπιση των οδοντικών προβλημάτων τους παραβλέποντας συχνά τον παράγοντα ποιότητα της θεραπείας.

Φαινόμενα όπως η παράνομη άσκηση αλλά και η παραπλανητική διαφήμιση για οδοντιατρικές πράξεις σε χώρους που δεν είναι οδοντιατρεία , έχουν γίνει σχεδόν καθημερινά.

Ας μην ξεχνάμε τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από μερικά χρόνια και αναφέρονταν σε περιπτώσεις ασθενών που κινδύνευσαν μετά από επίσκεψη τους σε οδοντιατρεία γειτονικών χωρών λόγω «φθηνότερων» τιμών.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται διαφημιστική δραστηριότητα για υπηρεσίες λεύκανσης εκτός οδοντιατρείων», επεσήμανε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής. Και διευκρίνισε πως «η λεύκανση δεν είναι κοσμητική πράξη, όπως παραπλανητικά προβάλλεται, αλλά οδοντιατρική πράξη, που πρέπει να γίνεται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει την απαιτούμενη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου.»

Όπως τονίσθηκε στην συνέντευξη η λεύκανση αποτελεί θεραπευτική πράξη δεδομένου ότι προϋποθέτει οδοντιατρική εκτίμηση και διάγνωση της κατάστασης των δοντιών - που μπορεί να γίνει μόνο από οδοντίατρο,λήψη αποτυπωμάτων προκειμένου να κατασκευασθεί νάρθηκας για την τοποθέτηση του λευκαντικού υλικού που επίσης γίνεται μόνο από οδοντίατρο και χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών πρέπει να γίνεται μόνο από οδοντιάτρους ή υπό την άμεση εποπτεία τους.

Βλάβες στα δόντια όπως ρωγμές, τερηδόνα, εκτεθειμένες επιφάνειες των ριζών, διαβρώσεις, έντονες αποτριβές αποτελούν πλήρη αντένδειξη για λεύκανση. Επίσης η καλή υγεία των περιοδοντικών ιστών είναι απαραίτητη.

Για την θεραπεία γίνεται χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών με συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου (περιεχόμενο ή εκλυόμενο) άνω του 0,1%(>0,1% < 6% Η2Ο2), ή αντίστοιχων με δραστικές ουσίες όπως το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου τα οποία, πρέπει να πωλούνται μόνο σε οδοντιάτρους και να εφαρμόζονται υπό την επίβλεψή τους αφού οι ουσίες που απελευθερώνονται, δρουν στους ζώντες ιστούς των δοντιών.

Τέλος στην οδοντιατρική πράξη της λεύκανσης γίνεται χρήση ειδικών λυχνιών για διάσπαση χημικών ενώσεων και οι ουσίες που προκύπτουν δρουν στο ζώντα ιστό των δοντιών, ενώ τελευταίες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οδοντιάτρων τείνουν στην αποφυγή χρήσης τους αφού βρέθηκε ότι αφυδατώνουν την οδοντική επιφάνεια με κίνδυνο πρόκλησης βλαβών στον πολφό (αγγεία και νεύρα του δοντιού) ενώ η αλλαγή χρώματος που επιφέρουν είναι παροδική, διάρκειας λίγων ημερών.

Η μη σωστή χρήση της λυχνίας ή ακατάλληλη λυχνία μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα βλεννογόνου, νεκρώσεις πολφού και εγκαύματα στην περιστοματική περιοχή.

Οι οδοντίατροι επεσήμαναν πως Λεύκανση δοντιών χωρίς τις άνω προϋποθέσεις δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ενώ αν δεν τηρούνται μέτρα αποστείρωσης των εργαλείων και απολύμανσης του χώρου υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων όπως το AIDS και oiΗπατίτιδες.«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και προς την Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΣΑ και τόνισε πως «σημαντική εξοικονόμηση δαπανών στην οδοντιατρική περίθαλψη έχει παρατηρηθεί σε χώρες στις οποίες έχουν γίνει επενδύσεις στην προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη λόγω της μείωσης των στοματικών παθήσεων. Σε αντίθεση με την χώρα μας π[ου έχει αυξηθεί ο δείκτης τερηδόνας»

« Καλούμε τους ασθενείς – κατέληξε o κ. Υφαντής - να εκτελούν τις οδοντιατρικές πράξεις σε οδοντιάτρους που διαθέτουν νόμιμη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου. Για τον λόγο αυτό ο Σύλλογος μας έχει χορηγήσει στα νόμιμα οδοντιατρεία ή πολυοδοντιατρεία σχετική βεβαίωση προκειμένου να διακρίνονται από τα μη νόμιμα. Η ποιότητα και η ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών προέχουν.

Καλούμε και την πολιτεία να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες μας και να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ποιοτική και ασφαλή παροχή των υπηρεσιών, ενώ θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ, την χρηματοδότηση από την πολιτεία της οδοντιατρικής περίθαλψης στην χώρα μας.
    Στην κορυφή

20 ΜΑΡΤΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
12/03/2018

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματική Υγείας, που έχει οριστεί η 20η Μαρτίου, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης που από την αρχαιότητα και με κύριο υποστηρικτή τον Ιπποκράτη, κατέχει εξέχουσα θέση στην Ιατρική επιστήμη. Ειδικά, η πρόληψη προς διατήρηση της στοματικής μας υγείας, επιτυγχάνεται με τέσσερα ουσιαστικά βήματα, που πρέπει να εμπεδώσει ο καθένας από εμάς:

1.Βουρτσίζω τα δόντια πρωί- βράδυ.

2.Υιοθετώ υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

3.Επισκέπτομαι τον οδοντίατρο δυο φορές τον χρόνο.

4.Αυτοεξετάζομαι τακτικά στο στόμα μου.

«Η τήρηση των τεσσάρων αυτών βημάτων αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής σωματικής και ψυχικής μας υγείας, αν σκεφτεί κανείς ότι πάνω από χίλιες ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και ότι πολλές από αυτές αποτελούν την πρώτη εκδήλωση μιας νόσου που έχει ήδη προσβάλλει ή θα προσβάλλει άλλα όργανα ή συστήματα του οργανισμού και ως εκ τούτου ο οδοντιατρικός έλεγχος οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση» σημειώνει η πρόεδρος του ΟΣΠ Μαρία Μενενάκου.

Επίσης, όπως τονίζουν τα μέλη του ΟΣΠ, διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταναστεύσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε άλλα απομακρυσμένα όργανα όπως είναι η καρδιά και να τα προσβάλλουν, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν σοβαρές αιτίες διαταραχών της πέψης.

Την ίδια ώρα πολλοί που διαμαρτύρονται για πονοκεφάλους, δεν γνωρίζουν ότι ο βρυγμός και η κακή σύγκλειση είναι οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες για την εμφάνιση ημικρανιών και πονοκεφάλων που δεν μπορούν να αποδοθούν σε παθολογικά αίτια, ενώ οι νόσοι των ούλων εγκύων γυναικών συσχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος του νεογνού!

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων φέρουν οδοντοστοιχίες, θα τις είχαν αποφύγει αν επισκέπτονταν δύο φορές το χρόνο τον οδοντίατρο και το μεγαλύτερο ποσοστό των τραυμάτων στη στοματική κοιλότητα, που προέρχονται από την αθλητική δραστηριότητα, θα είχαν αποφευχθεί αν είχε προβλεφθεί η ανάγκη κατασκευής προστατευτικού νάρθηκα.

Όπως υπογραμμίζουν τα μέλη του ΟΣΠ, η προβληματική αισθητική εικόνα του χαμόγελου αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους ανασφάλειας, που ενισχύει αντικοινωνικές συμπεριφορές (ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική ηλικία), επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις και ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

«Συμπερασματικά, αυτό που όλοι πρέπει να καταλάβουμε, είναι πως το στόμα μας είναι κομμάτι του σώματός μας και συνεπώς η φροντίδα του, είναι κάτι παραπάνω από ένα όμορφο χαμόγελο. Είναι Υγεία!» επισημαίνουν τα μέλη του ΟΣΠ.
    Στην κορυφή