1o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
03/12/2019


Η φαρμακογονιδιωματική, ένας νέος και πολλά υποσχόμενος κλάδος, με σημαντικές προεκτάσεις σε πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολογία, ογκολογία, ψυχιατρική, και άλλες, θα βρεθεί στο επίκεντρο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εξατομικευμένης Ιατρικής, που θα πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 14 και στις 15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Ποιες είναι όμως οι εφαρμογές της; Στην Καρδιολογία, η Φαρμακογονιδιωματική βοηθά στην εξατομίκευση της αγωγής σε αντιπηκτικά, αντιαιμοπεταλιακά, αντιυπερτασικά και αντιυπερχοληστεριναιμικά φάρμακα, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ή/και στην αποφυγή παρενεργειών από την φαρμακευτική αγωγή, όπως αιμορραγίες, εγκεφαλικά, μυοπάθεια, μετεγχειρητικό έμφραγμα, και άλλα.
Στην Ογκολογία, η εξατομίκευση της θεραπείας συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας στην αγωγή και των περιορισμό των σοβαρών παρενεργειών, όπως μυελοτοξικότητα, ουδετεροπενία, κ.ά.
Στην Ψυχιατρική βοηθά στην μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας αλλά και τη μείωση των παρενεργειών σε αντιψυχωσικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Τα οφέλη
Με την εξατομίκευση της θεραπείας, επιτυγχάνεται όχι μόνο η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά και σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων από το σύστημα υγείας. «Με τη μείωση ή την εξάλειψη των παρενεργειών, λόγω της εξατομίκευσης της θεραπείας, περιορίζονται σημαντικά τα κόστη για την καταπολέμηση των παρενεργειών, όπως νοσηλείες, εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ αποφεύγονται και άλλα, έμμεσα κόστη, όπως επισκέψεις συγγενών στο νοσοκομείο, κόστη λόγω απώλειας εργασίας του ασθενούς, και άλλα. Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, ο προϋπολογισμός υγείας επιβαρύνεται τον χρόνο με πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης των παρενεργειών από την φαρμακευτική αγωγή, ποσό που θα ήταν σημαντικά μειωμένο αν η θεραπεία είχε εξατομικευθεί σε μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων αυτών», εξηγεί ο Γεώργιος Π. Πατρινός, Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Εξατομίκευση της διατροφής
Σε αντίθεση ωστόσο με την εξατομίκευση της θεραπείας η οποία έχει ισχυρή επιστημονική βάση και έχει λάβει τις εγκρίσεις των ρυθμιστικών οργανισμών, όπως ο FDΑ των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, η εξατομίκευση της διατροφής δεν είναι ακόμη εφαρμόσιμη κλινικά επειδή δεν έχει ακόμη επιστημονική βάση, σημειώνει ο κ. Πατρινός.
«Μελέτες καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης με γενετικούς δείκτες οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν βιοδείκτες για την εξατομίκευση της διατροφής», σημειώνει.

Λίγα λόγια για το συνέδριο
Στόχος του επερχόμενου 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εξατομικευμένης Ιατρικής είναι να ενημερώσει την επιστημονική κοινότητα για τα οφέλη από την εξατομίκευση της θεραπείας και για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή της Εξατομικευμένης Ιατρικής στην κλινική πράξη. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο εδώ https://conferences.permed.gr/2019/
Μία μέρα πριν την έναρξή του μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Πατρινός, στις 13 Δεκεμβρίου 2019 δηλαδή, θα πραγματοποιηθεί -και πάλι στο Ζάππειο- η 6η Ημερίδα Εξατομικευμένης Ιατρικής με ομιλητές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στην ημερίδα αυτή θα αναφερθούν οι πιο πρόσφατες εξελίξεις από την εφαρμογή της εξατομικευμένης Ιατρικής στην Ευρώπη, με έμφαση το Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα κλινικής εφαρμογής της εξατομικευμένης θεραπείας U-PGx. Οι εγγραφές στην Ημερίδα είναι δωρεάν από την ιστοσελίδα http://pharmacogenomicsdays.goldenhelix.org.






    Στην κορυφή