19o ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ


Η Μ.Κ.Ο. PRAKSIS (μη κυβερνητική οργάνωση που καταπολεμά τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό με εθελοντική δράση), εν ’όψει του 2011 Ευρωπαϊκού Έτους για τον Εθελοντισμό, που παίρνει τη σκυτάλη από το Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέμησης της Φτώχειας (2010), φιλοξενεί στην Ελλάδα σε συνεργασία με το φορέα CSV και το Volonteurope (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προώθησης του Εθελοντισμού) το:«19th European Workshop on Voluntary Action: Strengthening the Voice of Active European Citizens»


Η διοργάνωση αυτή έχει ως βασικό στόχο να εκπαιδεύσει και να προωθήσει τον εθελοντισμό ως απάντηση στα πιεστικά και βασανιστικά προβλήματα και τις νέες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συνέδριο έχει αμιγώς εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με θεματικές ενότητες εστιασμένες στον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ και σε διακριτές ενότητες που άπτονται στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς και τη σημασία αυτού.

Tο VOLONTEUROPE είναι ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο, το οποίο αποτελείται από 1200 οργανισμούς Πανευρωπαϊκά, ενώ η γραμματεία του Volonteurope έχει τη βάση της στην αγγλική οργάνωση CSV. Το 2008, η PRAKSIS προτάθηκε στα ACE Awards και βραβεύθηκε πρώτη για την Καμπάνια Ενημέρωσης νέων «Πρώτα Ρώτα!?» ως Διεθνές Εθελοντικό Πρόγραμμα (International Volunteering Project) στη Γένοβα (17η Διοργάνωση). Ήταν η αφορμή και η ευκαιρία να γνωριστούμε με τα υπόλοιπα μέλη του Δικτύου και να αποτελέσουμε το νέο μέλος αυτού, αποδεικνύοντας έμπρακτα την πίστη που έχουμε στην ύπαρξη ισχυρών δικτύων συνεργασίας τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. To 2009, βρεθήκαμε στο Sarajevo (στη 18η Διοργάνωση), έχοντας ενεργό ρόλο (υλοποίηση σεμιναρίου, παρακολούθηση, συντονισμός και παράδοση βραβείου σε μη κυβερνητικό οργανισμό). Το 2010, η PRAKSIS γίνεται «υποστηρικτής και οικοδεσπότης» αυτής της τόσο ουσιαστικής πρωτοβουλίας!

Θεωρούμε ότι το σύνολο των δραστηριοτήτων του Συνεδρίου, θα συμβάλλει σημαντικά και θα αναδείξει το «πρόσωπο» του εθελοντισμού που έχει η Ελλάδα και το οποίο κάποιες φορές δε φαίνεται όσο θα έπρεπε. Στο Συνέδριο θα παρευρεθούν προσκεκλημένοι από διάφορες χώρες όπως για παράδειγμα από Ελλάδα, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβενία, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ισραήλ, Δανία, Πολωνία, Σουηδία, Ινδία.

Υποδεχόμενοι εθελοντές από όλον τον κόσμο κάνουμε τον εθελοντισμό ακόμα πιο δυνατό, περισσότερο υπαρκτό, πραγματικά παρόν! Εν’ όψει μάλιστα και του Ευρωπαϊκού Έτους για τον Εθελοντισμό, 2011.

Όπως δηλώνει ο κος Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος της PRAKSIS: «Ο εθελοντισμός δε θα πρέπει να θεωρείται άλλοθι στην ανυπαρξία και δυσπραγία των κρατών πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά παράδειγμα και καλή πρακτική, προκειμένου τα συστήματα και οι κρατικοί μηχανισμοί να υιοθετούν τις δράσεις αυτές του εθελοντισμού και να τις ενσωματώνουν στις δικές τους πρακτικές».

Η υλοποίηση του Συνεδρίου γίνεται σε ένα τετραήμερο (21-24/10/2010), το οποίο αποτελείται από: τελετή έναρξης (Αμφιθέατρο 9.84) , κεντρικά πάνελ και σεμινάρια (Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ) , απονομή των βραβείων ACE (Active Citizens of Europe) -τα οποία αφορούν στην επιβράβευση οργανώσεων ή/ και εθελοντών με αξιέπαινες δράσεις- (Βρετανική Πρεσβεία) , υλοποίηση μίας εθελοντικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα το καθάρισμα μίας παραλίας στο Δήμο Αλίμου , επισκέψεις σε οργανισμούς/ δομές (PRAKSIS, ΑΡΣΙΣ, ΒΑΒΕΛ, ΚΕΘΕΑ-MOSAIC) , τελετή λήξης (Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ).


    Στην κορυφή