15% ΑΝΩ ΤΩΝ 70 ΕΤΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΥΠΝΩΤΙΚΩΝ ΧΑΠΙΩΝ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
18/03/2019

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία GALENICA την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, πραγματοποίησε Επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Τα Οφέλη του Ύπνου» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπνολογίας, με ομιλητές τον κυρίους, Δημήτριο Δικαίο και Θωμά Παπαρρηγόπουλο, Καθηγητές Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Υπεύθυνος του Ιατρείου Ύπνου στο νοσοκομείο Αιγινήτειο, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Δημήτριος Δικαίος, αναφέρθηκε στις διαταραχές του ύπνου αναλύοντας διεξοδικά τις αιτίες που προκαλούν ένα μη ποιοτικό και διακοπτόμενο ύπνο και εστίασε στα οφέλη που απορρέουν από τη βελτίωση της ποιότητας αλλά και της διάρκειας του ύπνου.

Όπως ανέφερε ο κύριος Δικαίος, ο ύπνος είναι απαραίτητος για μια πλειάδα λειτουργιών, όπως η βελτίωση της νοητικής επεξεργασίας, η ασφάλεια, η ευεξία και η ψυχική διάθεση, η ανοσολογική υποστήριξη, η ανάπαυση και η εξισορρόπηση λειτουργιών του οργανισμού.

Επιπρόσθετα, ο κύριος Θωμάς Παπαρρηγόπουλος, ανέφερε ότι το 15% των ανθρώπων, ηλικίας άνω των 70 ετών κάνει χρήση υπνωτικών χαπιών, επισημαίνοντας την επιδείνωση των δυσκολιών στον ύπνο μετά την απότομη διακοπή της χρήσης των υπνωτικών χαπιών, σε επίπεδα χειρότερα από αυτά της βασικής κατάστασης.

Οι παρενέργειες των υπνωτικών χαπιών και η τάση της εποχής δίνουν τη θέση τους στα φυσικά βοηθήματα ύπνου. Ο κύριος Παπαρρηγόπουλος επισήμανε το γεγονός ότι πολλά εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί πολίτες χρησιμοποιούν κάποια μορφή συμπληρωματικής – εναλλακτικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της αϋπνίας ή των διαταραχών ύπνου καθώς και ότι οι νεαρότερες ηλικίες και με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν συμπληρωματική – εναλλακτική θεραπεία για την αϋπνία. Επιπλέον εστίασε στο υψηλό ποσοστό ανταπόκρισης των ασθενών, άνω του 80%, που αντιμετώπισαν την ήπια ως μέτρια αϋπνία με τη χρήση φυσικών βοηθημάτων ύπνου.

Τέλος, αναφέρθηκε στον συνδυασμό της Μελατονίνης και των φυσικών συστατικών Βαλεριάνας, Πασιφλόρας και Παπαρούνας της Καλιφόρνιας, καθώς και στην καινοτομία διπλής στιβάδας, δηλαδή στους διαφορετικούς χρόνους απελευθέρωσης των δραστικών κατά τη νύχτα. Η τεχνολογία της διπλής στιβάδας συμβάλλει όχι μόνο στην γρήγορη επέλευση του ύπνου αλλά σε ένα συνεχόμενο ύπνο χωρίς διακοπές. Η Μελατονίνη και τα τρία εκχυλίσματα βοτάνων (Βαλεριάνα, Πασιφλόρα και Παπαρούνα Καλιφόρνιας) κυκλοφορούν ήδη στη Ευρώπη ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Aquilea Sueno, το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα.



    Στην κορυφή