14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Διαβήτης και Καρδιά


Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας

Διαβήτης και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος έχουν στενή σχέση. Διαβήτης σημαίνει 4/πλασιασμός του καρδιαγγειακού κινδύνου. Στο στάδιο του Προδιαβήτη αν και οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα δεν είναι πολύ υψηλές, ήδη διπλασιάζεται αυτός ο κίνδυνος. Οι γυναίκες με διαβήτη φαίνεται δυστυχώς ότι κινδυνεύουν απο καρδιαγγειακά σε όλες τις ηλικίες το ‘ίδιο με τους άνδρες, ενώ μετά την εμμηνόπαυση ο κίνδυνος 6/πλασιάζεται.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) επισημαίνει ότι δύο στους τρεις ανθρώπους με διαβήτη πεθαίνουν από καρδιακή νόσο.

Ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας στον διαβήτη είναι η πρόληψη, η τουλάχιστον η μείωση του κίνδυνου των επιπλοκών που είναι στενά συνδεδεμένες μαζί του. Αυτό σημαίνει κυρίως τη μείωση της αυξημένης θνησιμότητας απο καρδιαγγειακά, μιά που είναι γνωστό απο πολλές μελέτες ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν υψηλό κίνδυνο γιά καρδιαγγειακά επεισόδια, ενώ ο κίνδυνος αυτός ξεκινά πριν ακόμη ο διαβήτης διαγνωσθεί και είναι παρών κατά την διάρκεια της ζωής τους ακόμα και αν έχουν σχετικά καλή ρύθμιση. Αυτές οι τραγικές στατιστικές μας βοήθησαν να καταλάβουμε ότι στον Διαβήτη η πρόωρη γήρανση των αγγείων μας (αρτηριοσκλήρυνση), ξεκινά νωρίτερα, πολύ πριν την εμφάνιση και διάγνωση του διαβήτη, πιθανά δηλαδή απο τα παιδικά μας χρόνια και σίγουρα στο στάδιο του Προδιαβήτη.

Ο προδιαβήτης χαρακτηρίζεται από τιμές του σακχάρου στο αίμα μας λίγο υψηλότερες από το φυσιολογικό αλλά όχι τόσο υψηλές για να έχουμε Διαβήτη που να χρειάζεται θεραπεία (Σάκχαρα νηστείας απο 100mg/dl ως 125mg/dl, η και μεταγευματικά (2ώρες μετά),από 140 ως 199 mg/dl). Αυτό που είναι τραγικά εντυπωσιακό ε[ναι ότι ήδη στο στάδιο του προδιαβήτη, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια δυστυχώς είναι διπλάσιος από συνομήλικους με παραπλήσιο τρόπο ζωής και ίδιο εργαστηριακό έλεγχο αλλά χωρίς σχετικά αυξημένα σάκχαρα μεταγευματικά η νηστείας.

Χαρακτηριστικά σε νεότερες ηλικίες το 40-50% των Εμφραγμάτων είναι σε άτομα με προδιαβήτη ! Έτσι, η σημασία του κινδύνου θνησιμότητας και το πώς να το μειώσει αυτό σε ασθενείς με κίνδυνο για διαβήτη αποτελεί πρόκληση και έχει μεγάλο ενδιαφέρον .

ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Πολλές μελέτες στο παρελθόν (UKPDS, DCCT) έχουν αποδείξει τη σημασία της πρώιμης και καλής ρύθμισης του διαβήτη, στη πρόληψη των επιπλοκών. Σύμφωνα με τους επικεφαλής συγγραφείς, μελέτης που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της ΑΗΑ στη Βαλτιμόρη " Πρώιμη Διάγνωση του διαβήτη σε ασθενείς είναι σημαντική εξαιτίας του ρόλου που διαδραματίζει ο διαβήτης στην καρδιακή νόσο." Με την αναγνώριση και τη θεραπεία του διαβήτη έγκαιρα, εκτός από τη λήψη φαρμάκων, αλλά και με αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποφευχθούν οι επικίνδυνες καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Ένας σημαντικός λόγος για τη διάγνωση του διαβήτη έστω και κατά τη στιγμή της καρδιακής προσβολής είναι ότι μπορεί η διάγνωση να καθοδηγήσει την θεραπεία και φυσικά μέσω της διατροφής, της άσκησης, αλλά και μικρής απώλειας βάρους, να προλάβει νέες καρδιαγγειακές επιπλοκές"

Πόσο συχνά όμως συμβαίνει η έγκαιρη διάγνωση;

Η διάγνωση του Διαβήτη δυστυχώς καθυστερεί μέχρι και 9 χρόνια από την έναρξη του, ενώ συχνά διαγνώνεται απο τις επιπλοκές του.

Υπολογίζεται ότι το 30% των διαβητικών και η πλειοψηφία των ατόμων με προδιαβήτη αγνοεί την διάγνωση και τον συσχετιζόμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τι συμβαίνει πρώτα το καρδιαγγειακό επεισόδιο (εμφράγματα-εγκεφαλικά) ή η διάγνωση του διαβήτη;

Μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαλτιμόρη (2014) αναφέρει :

Σε 10% των ασθενών που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί και βρίσκονταν σε θεραπεία για καρδιακή προσβολή, μετά την έξοδο τους απο το νοσοκομείο αναγνωρίσθηκε συνύπαρξη αρρύθμιστου διαβήτη, που δεν είχε μέχρι τότε ανακαλυφθεί.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 2.800 ασθενείς με καρδιακή προσβολή που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε 24 νοσοκομεία σε όλη την Βόρεια Αμερική (Ηνωμένες Πολιτείες). Οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη κατά την είσοδο τους στο νοσοκομείο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 10% των ασθενών είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη ενώ δηλαδή ήταν ήδη σε θεραπεία για την καρδιακή προσβολή τους. Ωστόσο, λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών αυτών έλαβαν υλικό εκπαίδευσης ή φάρμακα για τον διαβήτη, όταν έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Γιατροί στο νοσοκομείο, απέτυχαν να αναγνωρίσουν διαβήτη σε 69% των ασθενών που ήταν προηγουμένως αδιάγνωστος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι γιατροί ήταν περισσότερο από 17 φορές πιο πιθανό να αναγνωρίσουν <διαβήτη>, εφόσον ελέγχετο η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (A1C) των ασθενών κατά τη διάρκεια της καρδιακής προσβολής, και ήταν ακόμη πιο πιθανό να το πράξουν όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της A1c.

Έξι μήνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, είχε ξεκινήσει τη λήψη φαρμάκων για το διαβήτη λιγότερο από το 7% των ασθενών απο αυτούς που δεν είχαν αναγνωριστεί ως πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της καρδιακής προσβολής στο νοσοκομείο.

Για εκείνους που βρέθηκε να πάσχουν από διαβήτη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο, μόνο το 71% είχε αρχίσει φαρμακευτική αγωγή του διαβήτη.



Αναγνωρίζοντας τα άτομα με διαβήτη- προδιαβήτη και θεραπεύοντας σε πρώιμο στάδιο μπορούμε να αποτρέψουμε καρδιαγγειακές επιπλοκές

Θεραπεία σημαίνει αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής, θεραπεία υπερλιπιδαιμίας και υπέρτασης αν υπάρχουν και φυσικά, διακοπή καπνίσματος.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΛΕΠΟΥΡΑΣ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ & ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΙΑΣΩ GENERAL


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...






    Στην κορυφή