12ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


Τα θεματα του 12ου Πανελλήνιου Διαβητολογικου Συνέδριου ανακοινωθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) κ. Ιωάννη Ιωαννίδη, Παθολόγο Διαβητολόγο, Υπεύθυνο Διαβητολογικού Ιατρείου « Κωνσταντινοπούλειο » ΓΝ Ν. Ιωνίας, την Επ. Καθηγήτρια της Β’ Παν/κής Προπαιδευτικής Κλινικής Διαβητολογικού Κέντρου ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ και Γεν. Γραμματέα της ΕΔΕ Κα Ερυφίλη Χατζηαγγελάκη και τον κ. Αντώνιο Λέπουρα Ειδικό Παθολόγο Διαβητολόγο, Δ/ντή Β Παθολογικής Κλινικής Διαβητολογικού Ιατρείου Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού και μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕ σχετικά με το πρόγραμμα, τους ομιλητές και τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν στο 12ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο που πραγματοποιει η Ε.Δ.Ε. στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο Hilton από 16 – 20 Μαρτίου 2011.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι έχουν προσκληθεί αρκετοί διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές και ότι την Αρεταίειο διάλεξη θα δώσει ο Καθηγητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Giessen Γερμανίας Reinhard G. Bretzel αναπτύσσοντας θέματα αιχμής στην αντιμετώπιση του ΣΔ τύπου 1 συμπεριλαμβανομένων και των νεώτερων στις μεταμοσχεύσεις παγκρέατος.

Δύο ακόμη διακεκριμένοι γερμανοί καθηγητές θα αναφερθούν στην συμμετοχή του ήπατος στην παθογένεια του σακχαρώδη διαβήτη και στην θεωρία του «εγωιστή εγκεφάλου» που καθορίζει τις μεταβολικές προτεραιότητες του οργανισμού με πρωταρχικό σκοπό την δική του επιβίωση.

Ο αμερικανός καθηγητής από την Βοστώνη Prof. Edward Horton θα αναπτύξει την σχέση του διαβήτη με την λειτουργία του ενδοθηλίου ενώ ο Kαθηγητής Ralph A. De Fronzo από το Τέξας θα αναφερθεί στην νέα ενδιαφέρουσα κατηγορία φαρμάκων που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τον διαβήτη και το αυξημένο σωματικό βάρος, δηλαδή τα ανάλογα ή μιμητικά της δράσης των ινκρετινών.

Θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες επιστημονικές αντιπαραθέσεις όπως για το ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για τα άτομα με ΣΔ (πολλαπλές ενέσεις ή αντλίες) ενώ θα αναπτυχθούν επίκαιρα θέματα όπως διαβήτης και καρκίνος, αλληλοεπιδράσεις φαρμάκων, η θέση των νεωτέρων φαρμάκων σε εποχές κρίσης, διαβήτης και κύηση, διαβήτης και ορμόνες του φύλου, νεώτερα στις επιπλοκές του διαβήτη κλπ. Θα υπάρξει κλινικό φροντιστήριο για νοσηλευτές –τριες, διαβήτη και έκθεση προιόντων.



    Στην κορυφή