12o ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ HEALTHWORLD


Με τη συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου Υγείας ξεκίνησε τις εργασίες του, το 12o ΣΥΝΕΔΡΙΟ HEALTHWORLD με τίτλο: «Από το Μνημόνιο στην Ανασυγκρότηση του Υγειονομικού Τομέα», που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

O Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου επισημαίνοντας: «Το ζητούμενο παραμένει η άμεση Ανασυγκρότηση του Υγειονομικού Τομέα, πέρα από μνημονιακές υποχρεώσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό Περιβάλλον Υγείας, για όλους τους λειτουργούς της Υγείας. Αυτό εκτός των άλλων προϋποθέτει και την ύπαρξη ενός Εθνικού Σχεδίου για την Υγεία. Ενός σχεδίου που θα υλοποιεί εθνική πολιτική και εθνικούς στόχους». Κλείνοντας κάλεσε όλους τους φορείς σε ένα ουσιαστικό διάλογο που θα βοηθήσει πραγματικά το Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας στο χαιρετισμό του δήλωσε: «Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση δεν θα χάσει χρόνο στην εφαρμογή όσων κρίνει απαραίτητα για την μεταρρυθμιση, πολλά από τα οποία είναι αυτονόητα. Εχουμε κληθεί να κάνουμε τα αυτονόητα. Η ηλεκτρονική συνταγογραφηση παρά την εξαγγελία της απο τρεις πρωθυπουργούς, χρειάστηκε το μνημόνιο για να εφαρμοστεί. Εγινε όμως και θετικό παράδειγμα αφου η εφαρμογή της στην Ελλάδα ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Συνέχεισε λέγοντας: «Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης ειναι η εφαρμογή των κανόνων που θα εξασφαλίσουν το κατάλληλο περιβάλλον για το επιχειρείν. Θα παράσχουμε στις φαρμακευτικές εταιρείες το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον. Ήδη αφαιρεσαμε τις τιμές των φαρμάκων απο το παρατηρητήριο τιμών και διορθωσαμε τιμές φαρμάκων που είχαν υποτιμηθεί απο λάθος επιτροπών αλλά ταυτόχρονα βάζουμε όρους κ προϋποθέσεις για την τήρηση της φαρμακευτικής δαπάνης που είχαν υποτιμηθεί απο λάθος επιτροπών».

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής, Υπεύθυνος Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Υγείας ΣΥΡΙΖΑ στο χαιρετισμό του τόνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την κατάρευση του Συστήματος Υγείας δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν και συνέχισε λέγοντας: «Είναι σημαντικό να αλλάξουμε προτεραιότητες. Με κύριο στόχο το δημοσιονομικό, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Υγείας που είναι δικαιωματική κοινωνική ανάγκη».

Ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), δήλωσε: «Εμείς στην Υγεία αρκετά συνειδητοποιημένοι από το 2009 ότι ήταν μονόδρομος η αυτορρύθμιση μας, συνεργαστήκαμε, διαφωνήσαμε σε όποιο οριζόντιο μέτρο, φέραμε όμως αποτελέσματα, συνεισφέραμε θετικά στα δημοσιονομικά, στηρίξαμε με επιμονή και αφοσίωση την πρόσβαση των πολιτών στις θεραπείες και τα φάρμακα (παρότι όχι και τόσο προφανές και εύκολο). Είναι όμως πλέον ώρα για τομές, για διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στον χώρο του φαρμάκου προς όφελος μιας ενισχυμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης και άρα της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα. Μέσα σ’ αυτόν τον λογιστικό παραλογισμό όπου όλους μας ενδιαφέρουν μόνο τα νούμερα, πρέπει να βάλουμε τα κομπιουτεράκια λίγο στην άκρη και να σκεφτούμε στρατηγική και κοινωνία,ασθενείς και πολίτες, κοινωνική συνοχή, καλύτερη ζωή, υψηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης. Ο στόχος μας σαφώς και δεν είναι από τα 80 περίπου χρόνια προσδόκιμου ζωής που ‘μαστε σήμερα (με 86 την Δυτική Ευρώπη ) να καταλήξουμε όπως η Ανατολική Eυρώπη που βρίσκεται στα 68! Αυτό είναι μια σχεδόν γενιά λιγότερη και πρέπει πάσει θυσία αυτό να μην συμβεί στην χώρα μας και τα παιδιά μας.»

Οι σημερινοί ομιλητές του Συνεδρίου είναι οι κ.κ.: Jorge Pinto Antunes, Senior Policy Officer, DG SANCO European Commission, Göran Carlsson, Member, Task Force for Greece-Αthens Office European Commission, Πάνος Καναβός, Reader in International Health Policy, Department of Social Policy & Deputy Director, LSE Health, London School of Economics, Δημήτρης Κοντός, Πρόεδρος, Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, τ. Πρόεδρος, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Νίκος Πολύζος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, Διοίκηση και Οργάνωση Υπηρεσιών Υγείας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Λυκούργος Λιαρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Οργάνωσης και Οικονομικών της Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος, Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιριών Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και Αναπληρωτής Κοσμήτορας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, τ. Πρόεδρος ΕΟΦ, Ελπίδα Πάβη, Επιμελήτρια, Τομέας Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Το Συνέδριο θα συνεχιστεί αύριο με τις εξής θεματικές ενότητες:

H Απόδοση των Επενδύσεων σε Καινοτόμες Τεχνολογίες και Υλικά
Η Διασφάλιση της Ποιότητας και της Καταλληλότητας της Υγειονομικής Περίθαλψης


Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με ανοιχτή συζήτηση “DEBATE” με θέμα: Τεκμηρίωση και Συναίνεση ως προαπαιτούμενα μιας «παραγωγικής πολιτικής», με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων υπηρεσιών υγείας.



Ρεπορτάζ υγείας
    Στην κορυφή