10 ερωτήσεις - απαντήσεις για τη μέθοδο αναλγησίας με παλμικές ραδιοσυχνότητες




1- Σε ποιες περιπτώσεις χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη μέθοδο;
- Η εφαρμογή τους γίνεται στον τοπικό αρθρικό πόνο.

2- Ποιες είναι οι ενδείξεις;
- Οι ενδείξεις είναι οι ακόλουθες: Αποτυχία συντηρητικών μεθόδων, όταν το χειρουργείο δεν είναι επιλογή για άλλους λόγους, και στο χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο.

3- Σε ποια σημεία εφαρμόζεται;
- Εφαρμόζεται στον ώμο, στο γόνατο, στο ισχίο, στη μέση και στον αυχένα.

4- Τι είδους κύματα χρησιμοποιούνται στη συγκεκριμένη μέθοδο;
- Η θεραπεία με ραδιοκύματα περιελάμβανε μέχρι τώρα τα συμβατικά ραδιοκύματα, τα cooled ραδιοκύματα και τα bipolar ραδιοκύματα. Oι παλμικές ραδιοσυχνότητες έρχονται vα εξαλείψουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των υπολοίπων.

5- Πόσο διαρκεί η θεραπεία;
- Η διαδικασία διαρκεί 10 έως 40 λεπτά (ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής τους). Ο ασθενής είναι ξύπνιος και γίνεται υπό τοπική αναισθησία και χρήση ακτινοσκοπικoύ μηχανήματος.

6- Πόσο γρήγορα ανακουφίζεται ο ασθενής;
- Οι ασθενείς βλέπουν άμεση βελτίωση και τα οριστικά αποτελέσματα έρχονται 20 με 30 ημέρες μετά την εφαρμογή. Σε ποσοστό 10% - 20% οι ασθενείς έχουν το 100% της βελτίωσης άμεσα μετά την εφαρμογή των ραδιοκυμάτων και δεν χρειάζεται να περιμένουν 20 με 30 ημέρες.

7- Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;
- Η θεραπεία διαρκεί 1 έως 5 χρόνια και στο διάστημα αυτό μπορούν οι ασθενείς να γυμνάσουν τις μυϊκές ομάδες γύρω από την πάσχουσα περιοχή ώστε όταν η αισθητικοί κλάδοι των νεύρων επανακινήσουν τη λειτουργία τους, να μην νιώθουν πόνο στην ίδια ένταση ή και καθόλου.

8- Γίνεται λήψη ή έκχυση κάποιων φαρμάκων;
- Όχι. Δεν χρησιμοποιούμε κανένα φάρμακο κατά την εφαρμογή της μεθόδου.

9- Υπάρχει αντένδειξη για κάποιους ασθενείς;
- Όχι δεν υπάρχει αντένδειξη. Μπορεί να προχωρήσει στη θεραπεία όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να χειρουργηθεί και γενικά όποιος αντιμετωπίζει πόνους στις αρθρώσεις.

10- Μπορεί η μέθοδος να γίνει σε όλα τα νοσοκομεία και σε ιατρεία;
- Όχι. Η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί τη χρήση ειδικού μηχανήματος το οποίο έχει προμηθευτεί ήδη η Ευρωκλινική Αθηνών. Απαιτεί επίσης ειδική εκπαίδευση.

Νικόλαος Εμμ. Τσιλιμιγκάκης
Ορθοπαιδικός χειρουργός- τραυματιολόγος, εξειδικευθείς στην αναλγησία με παλμικές ραδιοσυχνότητες



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή