1 ΣΤΑ 1000 ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΟ ΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΝΟΣΗΜΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
14/03/2019



Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιατρικά Ρευματικά Νοσήματα, γιορτάζεται από φέτος στις 18 Μαρτίου, με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία απέναντι στα χρόνια αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα που προσβάλλουν παιδιά και νέους μέχρι 18 χρονών.

Η Παγκόσμια Ημέρα “WORD” (WOrld young Rheumatic Disease day) δημιουργήθηκε για να αυξήσει το επίπεδο ευαισθητοποίησης και γνώσης γονέων, ιατρών, εκπαιδευτικών αλλά και του ευρύτερου κοινού για τα νοσήματα αυτά και να τονίσει την ανάγκη για ταχεία παραπομπή σε εξειδικευμένο παιδορευματολόγο. Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν διάφοροι φορείς και οργανώσεις όπως η Ελληνική ΠαιδοΡευματολογική Εταιρεία (ΕΠΡΕ), η Ευρωπαϊκή Παιδορευματολογική Εταιρεία (Paediatric Rheumatology european Society, PReS ) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για παιδιά με Αρθρίτιδα (European Network for Children with Arthritis, ENCA). Με την έγκαιρη αξιολόγηση και την παραπομπή σε παιδορευματολόγο, εφαρμόζεται άμεσα η κατάλληλη θεραπεία και αναστρέφεται η διαταραγμένη σωματική λειτουργικότητα.

Τα ρευματικά νοσήματα της παιδικής ηλικίας, δεν αποτελούν πιστή μικρογραφία των αντίστοιχων νοσημάτων των ενηλίκων. Κατατάσσονται ανάμεσα στα 10 συχνότερα χρόνια νοσήματα της Παιδιατρικής και είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες παιδικής αναπηρίας. 1 στα 1000 παιδιά πάσχει από χρόνιο ρευματικό νόσημα. Τα συχνότερα είναι η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα, οι Νεανικές Συστηματικές Αγγειίτιδες και ο Παιδιατρικός ή Νεανικός Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποστήριξη και την αντιμετώπιση των Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.paa.gr και www.printo.it/pediatric-rheumatology


    Στην κορυφή