ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΣΥ


Βιώσιμες προτάσεις για τη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας στη χώρα μας, παρουσιάστηκαν εχθές, 3 Νοεμβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, κατά τη διάρκεια του πρώτου Galien ThinkTank Greece Forum, που τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σημαίνουσες προσωπικότητες από όλους τους φορείς υγείας της χώρας – επιστήμονες, ερευνητές, σύλλογοι ασθενών, θεσμικοί παράγοντες – για πρώτη φορά έθεσαν τη βάση για έναν ουσιαστικό διάλογο με την Πολιτεία, με μοναδικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Μέσω τριών συγκεκριμένων πυλώνων που αφορούν α) στον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, β) στη χρηματοδότηση της καινοτομίας και γ) στην ενίσχυση της κλινικής έρευνας, οι «λειτουργοί» του GalienThink Tank Greece φιλοδοξούν να προσφέρουν στην Πολιτεία και το ελληνικό Κοινοβούλιο προτάσεις έτοιμες προς ψήφιση και άμεση εφαρμογή από το εθνικό σύστημα υγείας.

Στο πρώτο Galien Think Tank Greece Forum παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Πολιτείας, όπως οι κ.κ. Μάκης Βορίδης, Υπουργός Υγείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Λιντζέρης, πρόεδρος ΕΟΦ, Δημήτρης Κοντός, πρόεδρος ΕΟΠΥΥ, Κωστής Χατζηδάκης, βουλευτής ΝΔ, π. Υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Μελάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΑΝΕΛ, Κατερίνα Μάρκου, ανεξάρτητη βουλευτής, μέλος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων για θέματα υγείας και η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.


Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου Galien Think Tank Greece Forum, είχαν ως εξής:


1ος πυλώνας - «Εκσυγχρονισμός και βιωσιμότητα του συστήματος υγείας»



1. «Επιχειρησιακός σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του τομέα Υγείας»

Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής ασφαλιστικής επιστήμης, πανεπιστημίου Πειραιά & πρόεδρος ασφαλιστικής εταιρείας Ιnternational Life



α) Τα προβλήματα του τομέα υγείας

Τριάντα χρόνια μετά τη θέσπιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχουμε πλέον περιέλθει σε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη αντίφαση. Από τη μια μεριά έχουμε δημιουργήσει μια επαρκή υποδομή υγείας σε όλη τη χώρα. Από την άλλη μεριά, υπάρχει πλήρης αδυναμία οριστικοποίησης ενός μοντέλου διοίκησης – οργάνωσης – λειτουργίας του δημοσίου τομέα υγείας, τόσο σε κεντρικό όσο και περιφερειακό επίπεδο.

Το ελληνικό σύστημα υγείας βασίζεται σε ξεπερασμένες δομές και μεθόδους οργάνωσης και λειτουργίας. Στην Ελλάδα λειτουργούν δύο παράλληλα συστήματα υγείας, ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό, χωρίς επικοινωνία και συντονισμό.

Το σύστημα υγείας δεν εξασφαλίζει την συνέχεια της ιατρικής φροντίδας, ούτε την επικοινωνία μεταξύ των γιατρών ή μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.



β) Στόχοι προτάσεων εκσυγχρονισμού

Επιχειρησιακός σχεδιασμός με συγκεκριμένους στόχους αντί γενικόλογων διαγνωστικών αναλύσεων.

Οι προτεινόμενες επιχειρησιακές παρεμβάσεις στοχεύουν στην οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας της χώρας, ούτως ώστε, με δεδομένους τους υφιστάμενους πόρους, να μειωθεί σταδιακά η σπατάλη και οι πόροι που εξοικονομούνται να διατεθούν για ένα πιο αποδοτικό σύστημα αμοιβών των γιατρών των κρατικών νοσοκομείων, με στόχο την μεγιστοποίηση της παραγωγής ιατρικών υπηρεσιών και την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών προτείνεται η οργανωτική και λειτουργική αναδόμηση τόσο της ζήτησης όσο και της προσφοράς υπηρεσιών υγείας.



2. «Προτείνοντας ένα νέο μοντέλο διοίκησης δημόσιων νοσοκομείων»

Γιάννης Λέτσιος, διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Πατρών



Προτείνονται νέες μέθοδοι λειτουργίας των νοσοκομείων που θα επιτυγχάνουν συγχρόνως τρεις επί μέρους στόχους:
• τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των νοσοκομείων και την -βάσει συγκεκριμένου προγράμματος διαχείρισης- αξιοποίηση των υπαρχουσών πόρων.
• την αντιμετώπιση του κινδύνου μείωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξυπηρέτησης ασθενών.
• την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης για περιορισμό του συνολικού κόστους λειτουργίας και της ανάγκης για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε μια περίοδο που υπάρχει έντονη στροφή από την ιδιωτική στη δημόσια περίθαλψη.



Παρουσιάστηκαν τα μεθοδολογικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του έργου αυτού.



3. «Σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση υγείας»

Πλάτων Τήνιος, οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς



Το προτεινόμενο πλαίσιο συνεργασίας βασίζεται στο συμπληρωματικό ρόλο της ιδιωτικής προς τη δημόσια ασφάλιση υγείας, αντί της διπλής ασφάλισης που υπάρχει σήμερα. Από το συνολικό πακέτο ασφαλιστικών καλύψεων του ΕΟΠΥΥ, θα οριοθετηθούν οι απαλλαγές



(deductibles) και η ποσοστιαία συμμετοχή (coinsurance) για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, καθώς και για φάρμακα, οδοντιατρικές υπηρεσίες και λοιπά ιατρικά υλικά. Ο συντονισμός των παροχών του ΕΟΠΥΥ με τις συμπληρωματικές καλύψεις της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, μέσω ενός αποτελεσματικού συστήματος Co-payments, όπως ακριβώς προβλέπεται στο Γαλλικό Σύστημα Υγείας, θα οδηγήσει στη δραστική μείωση της τρέχουσας ιδιωτικής δαπάνης των νοικοκυριών (σήμερα είναι η υψηλότερη στον ΟΟΣΑ).


4. «Πρόταση μεταρρύθμισης του χρηματοδοτικού συστήματος υγείας στην Ελλάδα» Άντζελα Βερναδάκη, market access & external relations director, AbbVie



Πρότεινε την αντικατάσταση των ασφαλιστικών εισφορών υγείας από γενικά φορολογικά έσοδα.



5. «Ο ρόλος της αυτοφροντίδας στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας»

Γιώργος Σαρελάκος, health access manager, EuropeanAssociation of self-medication industry



Στόχος μίας τέτοιας πρότασης είναι η ανάδειξη του ασθενή η οποία συνδέεται με την παροχή κινήτρων σε όλους του εμπλεκόμενους φορείς που συμβάλλουν στη στοχευμένη και αποτελεσματική προώθηση της αυτοφροντίδας. Τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά και αμοιβαία. Το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενθαρρύνοντας μέσω πρακτικών αποζημίωσης τη δημιουργία ανάλογων ολιστικών σχημάτων, θα μπορούσαν να επιτύχουν τόσο το στόχο εξοικονόμησης δαπανών αποκέντρωσης των υπηρεσιών και αποφόρτισης των νοσοκομείων, όσο και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων προς τον πολίτη υπηρεσιών. Κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να επιβραβεύεται η καινοτομία, η διασφάλιση της ποιότητας και η προστιθέμενη αξία των φαρμακευτικών προϊόντων και των ιατρικών συσκευών.



6. «Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ: Πώς μπορεί να γίνει μονάδα για ασθενείς τελικού σταδίου»

Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών - «Κ.Ε.Φ.Ι.»



Η πρόταση αναφέρεται σε ένα καίριο πρόβλημα που θα μεγεθύνεται συνεχώς στο μέλλον: τη δημιουργία χώρων υποδοχής, διαμονής και περίθαλψης των ασθενών τελικού σταδίου. Προφανώς απαιτείται η δημιουργία δικτύου σε πανελλαδική κλίμακα. Όμως, προτείνεται η πιλοτική ανάπτυξη μιας τέτοιας μονάδας στο Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ.



2ος πυλώνας – «Η χρηματοδότηση της καινοτομίας στην υγεία: η συνάντηση του επιθυμητού με το εφικτό»



Έργο του 2ου πυλώνα ήταν η αναζήτηση της χρυσής τομής μεταξύ της ανάγκης για υποστήριξη της καινοτομίας μέσω της ενδυνάμωσης της έρευνας και της χρηματοδότησης-

αποζημίωσης των νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων και της ανάγκης για πειθαρχία στους στόχους δαπάνης, ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Αφετηρία της προσέγγισης αποτελεί η εννοιολογική-θεωρητική και εμπειρική προσέγγιση της καινοτομίας, υπό την έννοια ότι αυτή δεν ταυτίζεται με κάθε νέα μέθοδο, προϊόν ή υπηρεσία, αλλά προϋποθέτει την ικανοποίηση συγκεκριμένων κριτηρίων. Την ίδια δε στιγμή, η κοινωνία και οι εμπλεκόμενοι φορείς ασκούν πιέσεις για ταχεία αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της καινοτομίας, στα πεδία της πρόληψης και διάγνωσης, θεραπείας και λοιπών μέσων αλλά και όσον αφορά στην ασφάλεια, την ποιότητα και τη διαδικασία παραγωγής-παροχής των υπηρεσιών υγείας.

Στη βάση των απόψεων των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και της βιομηχανίας παραγωγής νέων τεχνολογιών στην υγεία, αναλύονται τα πλεονεκτήματα της καινοτομίας και η τεκμηρίωση ως προς την σκοπιμότητα της χρηματοδότησής της. Από την άλλη, το "επιθυμητό", όπως προσεγγίζεται από τις τρεις αυτές οπτικές, συγκρίνεται με το "εφικτό",

ήτοι με τους οικονομικούς και άλλους περιορισμούς που απορρέουν από τη δημοσιονομική πραγματικότητα και το θεσμικό πλαίσιο. Αποτέλεσμα της προσέγγισης αυτής είναι η αναζήτηση διεξόδων προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνάντηση του "επιθυμητού" με το "εφικτό", μέσω της αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας και της εφαρμογής τεχνικών διαπραγμάτευσης, στη βάση αντίστοιχων καλών πρακτικών από το διεθνή χώρο αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.





3ος πυλώνας – «Η κλινική έρευνα στην Ελλάδα: οι τρέχουσες προκλήσεις και οι ευκαιρίες ανάπτυξης»



Η επένδυση στην Έρευνα και Ανάπτυξη, είναι μια επένδυση στην υγεία, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την επιβίωση των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αποτελεί θέμα υψίστης εθνικής σημασίας, καθώς μπορεί να αποτελέσει μια από τις κυρίαρχες πηγές ανάπτυξης της οικονομίας αυτή και την επόμενη δεκαετία.

Επιπλέον, τα νέα φάρμακα ενισχύουν την εθνική οικονομία με την εισροή σημαντικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, εισάγοντας ερευνητική τεχνογνωσία και προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, διαρκή εκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε εξειδικευμένους τομείς, ενώ εξασφαλίζουν ταχεία πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, άρα σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη.

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υπολειπόμαστε των πραγματικών δυνατοτήτων ανάπτυξης του τομέα της κλινικής έρευνας στην Ελλάδα. Θα μπορούσαμε ήδη να ανταγωνιζόμαστε ισάξια χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά, στις οποίες κατευθύνονται υπερπολλαπλάσιες επενδύσεις, όπως το Βέλγιο, την Τσεχία και την Ουγγαρία.

Στην Ελλάδα σήμερα, διεξάγονται περίπου 250 κλινικές μελέτες πάνω σε νέα καινοτόμα φάρμακα, με συνολικό προϋπολογισμό 84 εκατομμυρίων ευρώ, τον χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι δυνατότητες της χώρας στον τομέα αυτό είναι πολύ μεγαλύτερες.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο εντούτοις, λειτουργεί ανασταλτικά στην προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων στον τομέα, καθώς δυσχεραίνει τη διαδικασία έγκρισης, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις, ανατρέποντας τα προσχεδιασμένα χρονοδιαγράμματα. Μέχρι πρότινος, η διαδικασία μέχρι την τελική έγκριση διαρκούσε έως και πάνω από έξι μήνες, όταν σε αρκετές από τις χώρες της Ε.Ε. περιοριζόταν σε διάστημα μόλις ενός μηνός. Αν

τηρηθεί απαρέγκλιτα το νέο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο με νομοθετική ρύθμιση, τότε μπορούμε δυνητικά να μειώσουμε τον χρόνο έγκρισης κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε., στις 60 ημέρες.

Στον 3ο πυλώνα του GTTG έγινε μία σύντομη ανασκόπηση στο ισχύον νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή των κλινικών μελετών, ενώ στο κυρίως μέρος της παρουσίασης παρουσιάσθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της κλινικής έρευνας. Επιπλέον, οι ομιλητές τοποθετήθηκαν για τις απαραίτητες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο με απώτερο στόχο να εναρμονιστούμε με τον νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό για τις κλινικές δοκιμές που τίθεται σε εφαρμογή το 2016.





Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να αναδειχθεί σε σημαντικό κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και στην Ε.Ε. γενικότερα. Το μέγεθος του πληθυσμού, το άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό, οι 7 ιατρικές σχολές, τα 130 δημόσια νοσοκομεία και το επίπεδο του συνολικού κόστους διεξαγωγής κλινικών μελετών, καθιστούν την Ελλάδα αρκετά ανταγωνιστική σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Συνεπώς, αν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Πολιτεία, Ιατρική & Πανεπιστημιακή κοινότητα, Φαρμακοβιομηχανία και Κοινωνία) συμφωνήσουν και συμβάλλουν στην υλοποίηση των προτάσεων που συζητήθηκαν, τότε η κλινική έρευνα θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία αλλά και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας της χώρας μας.

Ειδική αναφορά για την ευαισθητοποίηση των ασθενών να συμμετάσχουν σε κλινικές μελέτες και η σημασία της προσφοράς τους, προς όφελος της ανθρωπότητας έγινε από τον κ. Γιώργο Καλαμίτση, πρόεδρο συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».



Ακολουθούν, δηλώσεις των κ.κ. Τζένη Περγιαλιώτου, πρόεδρος του Galien Think Tank Greece, Μάκη Βορίδη, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Λιντζέρη, πρόεδρος ΕΟΦ, Δημήτρη Κοντό, πρόεδρος ΕΟΠΥΥ, Κωστή Χατζηδάκη, βουλευτής ΝΔ, π. Υπουργός, Παναγιώτη Κουρουμπλή, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, ΠαναγιώτηΜελά, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΑΝΕΛ, Κατερίνα Μάρκου, ανεξάρτητη βουλευτής, μέλος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων για θέματα υγείας, Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και Matyas Lakatος, διευθύνων σύμβουλος της Amgen στην Ελλάδα και Κύπρο.



«Η κα. Τζένη Περγαλιώτου, σημείωσε πως οι προτάσεις που θα προκύψουν από το Galien Think Tank Greece, θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, καθώς μετέχουν σε αυτό άνθρωποι καταξιωμένοι με επιστημονικό έργο που ξεπερνάει, για αρκετούς, τα σύνορα της χώρας και οι οποίοι με σεβασμό στη διαφορετική άποψη ή προσέγγιση, τολμούν το κάτι διαφορετικό.

Το σημερινό forum επιδιώκει να θέσει τη βάση για έναν ουσιαστικό διάλογο με την Πολιτεία, με μοναδικό στόχο να βρεθούν λύσεις που θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, σε μια ποιοτικότερη ζωή για τους ασθενείς. Σκοπός μας είναι να προτείνουμε προτάσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες, που θα λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν, ιδιαίτερα σήμερα, προσδοκώντας την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, διασφαλίζοντας καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των ασθενών.

Οι αρχές του Galien Think Tank Greece επιμερίζονται στους εξής τρεις πυλώνες:
- Εκσυγχρονισμός και βιωσιμότητα του συστήματος υγείας,
- Χρηματοδότηση της καινοτομίας και
- Ενίσχυση κλινικής έρευνας στη χώρα μας

Οι τελικές προτάσεις του Galien Think Tank Greece θα παρουσιαστούν στα βραβεία Prix Galien Greece, που θα γίνουν στις 7 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής».



Χαιρετίζοντας στην ημερίδα ο Υπουργός Υγείας κ. ΜάκηςΒορίδης, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία, καθώς δεν είναι κρατικώς χρηματοδοτούμενη, εντούτοις παράγοντες του χώρου της υγείας μοιράζονται την αγωνία για τη μεταρρύθμιση στην υγεία και επιδιώκουν μέσω της γνώσης τους, να συμβάλλουν στη μεταρρύθμιση αυτή.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι παρά την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή, οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται θα έπρεπε ούτως ή άλλως να έχουν θεσμοθετηθεί. «Δεν έχει κανένα νόημα να δαπανώνται 5,5 δις, όταν είναι προφανές ότι μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση, χωρίς να θιγεί η ποιότητα της περίθαλψης. Δεν χρειάζεται δημοσιονομικός κορσές.

Θέλουμε κοστολογικό μηχανισμό στο σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία. Θα έπρεπε να το θέλουμε ούτως ή άλλως. Η εξοικονόμηση πόρων ανατοποθετείται εις όφελος των ασθενών. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να αναπτυχθούν σύγχρονοι μηχανισμοί, να υπάρξει εξορθολογισμένη προσέγγιση στο χώρο του φαρμάκου. Χρειαζόμαστε μηχανισμούς αξιολόγησης των ιατρικών διαδικασιών, που θα επιτυγχάνουν αποτελέσματα μέσα από διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Επίσης, ένα σύστημα προμηθειών με κεντρικό μηχανισμό και εξορθολογισμό σε όλο το σύστημα προμήθειαςνοσοκομείων. Αυτός θα έπρεπε να είναι θεμιτός, επιδιωκόμενος στόχος, σχεδόν με διακομματική συμφωνία. Μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές, όμως σε εκείνο που δεν μπορούμε να διαφωνούμε, είναι να έχουμε πραγματικά δεδομένα στο τραπέζι.

Στο σημείο αυτό, η μεταρρύθμιση στη χώρα μας, θα πρέπεινα θέσει στο κέντρο τον ασθενή και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Πρέπει να δούμε πόσο κοστίζουν τα νοσοκομεία, οι ιατρικές πράξεις, το φάρμακο, όχι για να περικόψουμε, αλλά για να αυξήσουμε την αποδοτικότητα, την αναδιάταξη των πόρων στο εσωτερικό του συστήματος.

Χρειάζεται ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, με τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, τους αγροτικούς γιατρούς, τους οικογενειακούς γιατρούς, τους συμβεβλημένους γιατρούς, το φάρμακο.

Ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, για δημοσιονομικούς λόγους, με το clawback, λύθηκε. Υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός, γι’ αυτό το δημοσιονομικό θέμα είναι πλέον αδιάφορο. Ενδιαφέρον υπάρχει για τις φαρμακευτικές στα ποσά που θα επιστρέψουν και στον ασθενή, ο οποίος θα υποστεί επιβάρυνση αν δεν συνταγογραφούνται γενόσημα.

Όμως οι παρεμβάσεις δεν είναι πλέον δημοσιονομικού χαρακτήρα. Και προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν συμβάλλει γιατροί και φαρμακοποιοί. Σήμερα βλέπουμε να αυξάνεται το ποσοστό συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων από 19% σε 25%. Αντίστοιχα, το τελευταίο τρίμηνο, μειώθηκε και η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Στο πρώτο εξάμηνο έφτασε τα 127 εκ. ευρώ, με μηνιαία υπέρβαση της τάξης των 21 εκ. ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο η υπέρβαση περιορίσθηκε στα 6 εκ. ευρώ. Δείχνει ότι κάτι αλλάζει. Μένει να εφαρμοστούν περαιτέρω παρεμβάσεις για τον όγκο των συνταγών που παραμένουν υπερβολικά πολλές».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε σημαντικό να ενισχυθούν οι κλινικές δοκιμές, με άρση των γραφειοκρατικών «αγκυλώσεων», την κατάρτιση ενιαίου συμβατικού κειμένου για όλα τα νοσοκομεία, αυστηρά χρονοδιαγράμματα, για να μην έχουμε απώλεια κλινικών μελετών, προσθέτοντας πως υπάρχει απόλυτη εναρμόνιση με τον ΕΟΦ. Και δεσμεύθηκε για την καθιέρωση στο υπουργείο θέσης «Συντονιστή Κλινικών Δοκιμών» για άρση των διαφωνιών μεταξύ υπουργείου, επιτροπής δεοντολογίας, ΕΟΦ και ΕΣΥ.



Η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, στο χαιρετισμό της έκανε λόγο για οδηγίες σχετικά με τα ανοικτά δημόσια δεδομένα, που τα υπουργεία με τους φορείς τους, μπορούν και πρέπει να ανεβάζουν στο διαδίκτυο, με αναγνώσιμη μορφή. «Πρόκειται για σύνολα δεδομένων που αφορούν τις μεγάλες βάσεις δεδομένων στην ΥΔΙΚΑ, τα ταμεία, αλλά και συνολικά στο σύστημα υγείας, με δύο διαστάσεις: προστασία προσωπικών δεδομένων και ασφάλεια του κράτους. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να ανεβαίνουν και να μπορούν να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας από επιστημονικές κοινότητες, με επιβολή αδειών και τελών από το Δημόσιο. Ο πλούτος αυτός είναι εξαιρετικός. Καθώς ξεκινά τις επόμενες ημέρες η εφαρμογή αυτού του νόμου, οι πολιτικές που θα αποφασιστούν και θα προταθούν, θα πρέπει να ενισχυθούν και να έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε άμεσα. Υπάρχουν πόροι από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, σε έναν ξεχωριστό άξονα στο υπουργείο, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει τα συστήματα αυτά, να επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι ήδη υπάρχουσες δημόσιες υποδομές και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα συνταυτιστούν και θα διαλειτουργήσουν. Γιατί η σύνδεση των βάσεων θα επιτρέψει και στον πολίτηνα εξυπηρετηθεί πιο γρήγορα, π.χ. στην παραλαβή πιστοποιητικών, αλλά και τους γιατρούς, νοσηλευτές και ερευνητές να έχουν άμεσα τα προσωπικά δεδομένα του ασθενούς, τα οποία όμως θα προστατεύονται απόλυτα».

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης, στην ομιλία του τόνισε πως, «Έχουμε εθνικό καθήκον συνεννόησης. Όχι μόνο τα κόμματα, αλλά και οι παραγωγικές, επιστημονικές οντότητες, στην προσπάθεια επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα. Πρέπει να προσδιοριστούν οι ρόλοι του καθενός. Και η συμμετοχή και ο απολογισμός εκάστου εξ’ υμών, εφ ού ετάχθη. Το κράτος οφείλει να διασφαλίσει συνθήκες ισονομίας παντού, υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, σταθερή ανάπτυξη, κλίμα επενδύσεων και ισορροπίες. Γιατί προνομιακές σχέσεις, οδηγούν με βεβαιότητα στα αίτια που μας έφεραν ως εδώ».

Ο κ. Λιντζέρης ξεκαθάρισε ότι, «σε ότι αφορά την τιμολόγηση, ο ΕΟΦ δεν νομοθετεί. Υλοποιεί την τιμολόγηση, εφαρμόζοντας υπουργικές αποφάσεις, που πολλές φορές, υπάρχει πραγματικά πολύ μεγάλη δυσκολία στην εφαρμογή τους». Επίσης τόνισε πως η τιμολόγηση γίνεται επιστημονικά, δίκαια, με ισότιμα, με τρόπο απόλυτα διαφανή και ελέγξιμο. Πρόσθεσε πως εντός 10ημέρου θα δοθούν τιμές στα νέα προϊόντα που υπέβαλαν αίτηση ως τις 15 Οκτωβρίου. Έτσι, δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα για απόδοση τιμών σε προϊόντα και ευχαρίστησε τους λίγους υπαλλήλους του Οργανισμού που υπερβάλλουν εαυτόν».

Σε ότι αφορά τις κλινικές μελέτες, υπογράμμισε ότι, «καμίααίτηση δεν «λιμνάζει» στον οργανισμό. Και η επιτροπή δεοντολογίας που φιλοξενείται στον ΕΟΦ επίσης, δεν έχει καμία εκκρεμότητα».

Χαρακτήρισε τις μελέτες βιοισοδυναμίας μείζονος σημασίας τόσο στην προσέλκυσή τους όσο και στην υλοποίησή τους. Και πρόσθεσε πως ο ΕΟΦ ασκεί τις αρμοδιότητες με επάρκεια, και στο κομμάτι της προσέλκυσης μελετών στη χώρα μας, με τη συμμετοχή του στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Λιντζέρης σημείωσε πως η ανάπτυξη των κλινικών μελετών μπορεί να λύσει το πρόβλημα χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, με την αύξηση των εσόδων και του ΑΕΠ. Η ουσιαστική συνεργασία με την εγχώρια και διεθνή βιομηχανία και η ουσιαστική συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς μπορεί να φέρει το ποθητό αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά την επιτάχυνση των εγκριτικών αρμοδιοτήτων και την ασφάλεια προϊόντων, ανακοίνωσε ότι τα εργαστήρια του ΕΟΦ έλεγξαν τα 100 πρώτα γενόσημα στον τόπο μας, από φαρμακεία και αποθήκες. Πρόκειται για το 40% της συνολικής κυκλοφορίας των φαρμάκων».

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός σημείωσε πως το Galien Think Tank Greece έκανε το πρώτο βήμα. Κατάφερε να συγκεντρώσει όλους όσους πρέπει να συμβάλουν για τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος υγείας. Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ, είπε ότι «ακόμα διαχειρίζεται μύθους και παραδοξότητες. «Συνεχίζουμε τη σπατάλη εξετάσεων, φαρμακευτικής περίθαλψης και πόρων. Με 65 εκ. συνταγές και 200 εκ. φάρμακα το χρόνο, υπάρχουν ακόμη τμήματα του πληθυσμού, που εμποδίζονται να έχουν πρόσβαση». Σημείωσε πως, «είναι λάθος η λογική για περισσότερα χρήματα, γιατί χρειάζεται αποδοτικότερηεσωτερική ανακατανομή των πόρων». Παρατήρησε ότι,«δεν υπάρχει ελευθερία για ορθολογική διάθεση των πόρων με μόνη έννοια την κάλυψη των ασθενών. Ο εξορθολογισμός που επιχειρείται, δεν γίνεται για μείωση των υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Τα μέτρα αφορούν τη μείωση της σπατάλης για χρηματοδότηση καινοτόμων θεραπειών, που έχουν ανάγκη κρίσιμοι πληθυσμοί στη χώρα μας».

Χαιρετίζοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφέρθηκε στα ελλείμματα της δημόσιας υγείας τη στιγμή που επιδημίες επανέρχονται, όπως φυματίωση, ηπατίτιδες, AIDS. «Είναι εύκολο να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: « Όμως δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη σκληρή πραγματικότητα». Πρόσθεσε πως σε ένα σύστημα με πολύ μεγάλα ελλείμματα, χρειάζεται ποιότητα, ισότητα και αποδοτικότητα. Η πρόληψη, που θα έπρεπε να είναι μόνιμη αδιαπραγμάτευτη στρατηγική στο σύστημα, δεν υπάρχει πουθενά. Όσον αφορά τους ανασφάλιστους, η νέα ρύθμιση σε ελάχιστους επιτρέπει την πρόσβαση.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως, «η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η Ελβετία του νότου σε παραγωγή γενοσήμων, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη επιστημονική εμπειρία και γνώση. Όμως περικόπτονται δαπάνες ΕΣΠΑ για την έρευνα, σε μια χώρα που ζει αυτό που ζει, και διοχετεύει πόρους ΕΣΠΑ σε δευτερεύουσες δραστηριότητες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, χαιρετίζοντας έκανε τρεις αρχικές παρατηρήσεις:
- Τα συστήματα υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν, τα συστήματα ασφάλισης βρίσκονται σε κρίσιμη φάση λόγω δημογραφικών, η Ευρώπη γερνά, η εικόνα στην ασφάλιση είναι διαφορετική.
- Τα συστήματα υγείας είναι πολύ ακριβά, δεν είναι απολύτως βιώσιμα ακόμα και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος,
- Όλες οι μελέτες για ανάπτυξη, σημειώνουν πως ο τομέας της υγείας, παραδόξως, είναι από τους τομείς που οι επενδύσεις σε αυτόν αποδίδουν στο πολλαπλάσιο, αναπτυξιακά, με έρευνα, καινοτομία, υπηρεσίες, γενόσημα, ιατρικό τουρισμό κα. Γι΄ αυτό αποτελεί έναν από τους 9 τομείς που δίνεται προτεραιότητα για τα έτη 2014-2020 και στο ΕΣΠΑ, όπως έχει εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Εξέφρασε την ελπίδα να γίνει η κρίση ευκαιρία, με ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, της έρευνας και ανάπτυξης με συνεργασία επιχειρήσεων, νοσοκομείων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, για να μην συνεχιστεί η μετανάστευση του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Η ανεξάρτητη βουλευτής και μέλος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων για θέματα υγείας, Κατερίνα Μάρκου, χαιρετίζοντας αναφέρθηκε στην επίδραση της οικονομικής κρίσης που ήταν ιδιαίτερα αρνητική. Μετά από τέσσερα χρόνια περικοπών στη νοσηλεία, τη φαρμακευτική δαπάνη το μισθολόγιο των γιατρών, οι άνθρωποι μένουν χωρίς υπηρεσίες περίθαλψης, αφήνουν προβλήματα υγείας να χρονίζουν γιατί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Παρά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Μελάς στο χαιρετισμό του τόνισε πως, «η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και επιβάλλεται να στηριχθεί η υγεία του λαού όσο το δυνατόν περισσότερο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να σιτίζουν τηνοικογένειά τους για να πληρώνουν τα νοσοκομεία. Το 13% του πληθυσμού στη χώρα μας, δεν μπορεί να πάρει καθόλου φάρμακα και το 48% δεν μπορεί να πάρει κάποια φάρμακα. Πρέπει να υπάρξουν μέτρα για το πώς θα στηριχθεί η υγεία του λαού. Και η πρωτοβάθμια υγεία να λειτουργεί σωστά. Δεν είναι δυνατόν τα νησιά μας να μην έχουν καρδιολόγο, παθολόγο και παιδίατρο».

Πρότεινε διακομματικό διάλογο, για καλύτερη ποιότητα της υγείας του Ελληνικού λαού, αλλά και για το μέλλον των νέων παιδιών.

Η πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση που της έγινε, χαιρέτησε το σημερινό Think Tank αλλά και γενικότερα τους οργανισμούς «δεξαμενών» σκέψης οι οποίοι συνδυάζουν την ύπαρξη κατάλληλων πηγών γνώσης και σκέψης. Το GTTG είναι μια οργανωμένη διαβούλευση με ικανή και σαφή στοχοθεσία που προχωρά το δημόσιο διάλογο και έχει αποτέλεσμα.

Καταλήγοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της Amgen στην Ελλάδα και Κύπρο, Matyas Lakatος στο χαιρετισμό τουσημείωσε πως, «χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για τη διατήρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στη χώρα μας. Αντίστοιχη σταθερότητα χρειάζεται όμως και στο δημόσιο τομέα. Παρατήρησε ότι πουθενά στις άλλες χώρες όπου έχει εργαστεί δεν υπάρχει τόση μεγάλη αντίδραση στις συμπράξεις ιδιωτικού –δημοσίου τομέα και πρόσθεσε ότι, ο ιατρικός τουρισμός, μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με πολύ ισχυρές συνεργασίες και θα χρειαστούν δεκαετίες για να είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς.

Επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικοί πυλώνες:
- Σταθερότητα και μακροβιότητα του ΕΣΥ
- Χρηματοδότηση καινοτομίας
- Επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη

Τέλος τόνισε πως το ΕΣΥ θα επιβιώσει και θα αποκτήσει προστιθέμενη αξία, μόνο αν ενισχυθεί η καινοτομία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να δίνουμε λάθος φάρμακα στους ασθενείς». Επίσης παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία για τους ασθενείς. Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί για το πώς η καινοτομία είναι προσβάσιμη στον κατάλληλο ασθενή, τη στιγμή που υπάρχουν οικονομικά και μη οφέλη από θεραπείες που σώζουν ζωές. Και κλείνοντας επανέλαβε ότι, «χρειάζεται σταθερότητα και πρόσβαση στην καινοτομία γιατί κάποια στιγμή όλοι θα ασθενήσουμε».
    Στην κορυφή