Όταν ο σύντροφός μου με αποφεύγει σεξουαλικά τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Και τι πρέπει να κάνω εγώ;


Η εικόνα μου, έχει ουσιαστική σημασία για τη σεξουαλική επιθυμία και έλξη του συντρόφου μου για μένα. Πρέπει πάντα να θυμάμαι ότι το σεξ καταρχήν είναι η εικόνα. Αυτό καθορίζει και τη δική μου διάθεση αλλά κυρίως τη διάθεση του ερωτικού μου συντρόφου καλώντας τον στη γοητεία και την φαντασία μιας ερωτικής μας επαφής. Δεν πρέπει να ξεχνάω ότι ο χρόνος, ο τρόπος της ζωής μας, η καθημερινή συνύπαρξη ξενερώνουν το σεξ, απομυθοποιούν το σκηνικό και μειώνουν σημαντικά το κίνητρο για σεξουαλική συνεύρεση. Για αυτό πάντα πρέπει να φροντίζω να προκαλώ το ερωτικό ενδιαφέρον του συντρόφου μου ενεργοποιώντας όλους τους αισθητηριακούς μηχανισμούς που θα τον αφυπνίζουν και θα τον διεγείρουν σωματικά και ψυχικά.

Τόσο για μένα όσο και για εκείνον το παιχνίδι του φλερτ, της ζήλειας, της ανασφάλειας του «μ’έχει και δεν μ’έχει» είναι το καλύτερο κάλεσμα σε ένα φαγητό που υπόσχεται πολλά. Ένα φαγητό που δε δίνει κιλά και δεν με παχαίνει έτσι που και ο καθρέπτης μου με ενοχλεί και η ζυγαριά μου είναι μόνιμα χαλασμένη, αλλά που μεθάει τις γεύσεις αυτής ακριβώς της απόλαυσης που και στους δύο προσφέρει την ικανοποίηση, την ηδονή, τον οργασμό. Σίγουρα πρέπει να σκεφτώ πρωτού του χρεώσω τον θυμό μου και την ανασφάλειά μου στο γιατί δεν είμαι επιθυμητή μήπως η εικόνα μου που τον ερέθιζε, με ποθούσε και με ήθελε δεν είναι πια ελκυστική. Και ασφαλώς πρέπει να ξέρω ότι για αυτό δεν φταίει ο χρόνος ούτε η ηλικία που μεγαλώνω, αλλά ίσως ότι δεν είμαι πια ελκυστική, αισθησιακή και κυρίως διεγερτική σε αυτόν που θέλω….και όμως μπορώ να γίνω αυτό που θέλω σε εκείνο που επιθυμεί!

Η ίδια εικόνα με το ίδιο σενάριο ισχύει και για εκείνη που δεν έχει σεξουαλικό ενδιαφέρον για τον σύντροφό της. Και όσο πράγματι μεγάλη αξία έχει η εικόνα της γυναίκας για τον άνδρα, καθοριστική είναι και η εικόνα του άνδρα προς τη σύντροφό του. Άλλωστε, η παροιμία της κοινωνίας μας «παντρευτήκαμε και δέσαμε τον γάιδαρό μας» δεν έχει καμία αξία σήμερα, γιατί και οι γάιδαροι είναι πολύ λιγότεροι και τα άλογα πολύ περισσότερα…

Η σεξουαλική απομάκρυνση των συντρόφων, δημιουργεί ερωτηματικά και θορυβεί το ζευγάρι. Οι αλλαγές στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Η ύπαρξη ενός σεξουαλικού προβλήματος στον άνδρα (π.χ. στυτική διαταραχή, πρόωρη εκσπερμάτιση) ή στη γυναίκα (π.χ. μειωμένη επιθυμία, διαταραχή οργασμού) είναι ένας από αυτούς. Στην περίπτωση αυτή, ο σύντροφος θεωρεί πως είναι προτιμότερο να αποφύγει τόσο τη σεξουαλική πράξη όσο και τα ερωτικά παιχνίδια από άγχος και φόβο μήπως εκτεθεί στα μάτια της συντρόφου του. Επιπλέον, οι αυξημένες προσδοκίες γύρω από το σεξουαλικό του ρόλο δημιουργούν επιπρόσθετο άγχος.

Δεν είναι λίγες οι φορές, όπου πίσω από ένα απομακρυσμένο σεξουαλικά ζευγάρι κρύβεται μια συγκρουσιακή σχέση. Συνεχόμενες εντάσεις και διαπληκτισμοί δημιουργούν ένα άσχημο κλίμα που μόνο ερωτικό δεν μπορεί να είναι.

Ένα ζευγάρι που έχει μάθει να αλληλεπιδρά μέσα από καυγάδες και προσβολές, είναι ένα επιθετικό ζευγάρι που δεν αφήνει χώρο για τρυφερότητα, ενδιαφέρον και αγάπη στη ζωή του. Σταδιακά, ο καθένας κλείνεται στον εαυτό του, αφού θεωρεί πως ο σύντροφός του δεν τον καταλαβαίνει. Κατά συνέπεια, όσο η συναισθηματική απόσταση μεγαλώνει τόσο η ερωτική διάθεση και η έκφραση ερωτισμού μικραίνει.

Ενδοψυχικά προβλήματα και υπαρξιακές αναζητήσεις μπορούν να απασχολούν το άτομο και να μειώνουν τη διάθεση του να εμπλακεί σε σεξουαλική επαφή. Το επαγγελματικό άγχος, ο αυξημένος φόρτος εργασίας και η οικονομική ανασφάλεια είναι κάποιοι επιπλέον παράγοντες που επιδρούν. Κάποιο δυσάρεστο γεγονός ή μια σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρει κανείς είναι δυνατό να τον απορροφούν και να επηρεάζουν την ερωτική του διάθεση.

Επιπλέον, κάποιο οργανικό πρόβλημα μπορεί να υποβόσκει και να απειλεί τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Επίσης, μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών συσχετίζονται συχνά με μειωμένη διάθεση για σεξουαλική εμπλοκή. Καταθλιπτικά συναισθήματα και σκέψεις στερούν την ενεργητικότητα του ατόμου, δημιουργούν ένα επίπεδο συναίσθημα και μειώνουν την ερωτική του επιθυμία.

Οι υποθέσεις για το τι τελικά είναι πιθανό να συμβαίνει είναι πολλές και δεν σταματούν εδώ. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν δύο σύντροφοι που παρατηρούν ότι κάτι έχει αλλάξει τόσο στη σεξουαλική τους έκφραση, όσο και στη μεταξύ τους σχέση γενικότερα είναι να επικοινωνήσουν ανοιχτά για αυτό. Μια ήρεμη και ειλικρινής συζήτηση δίνει την ευκαιρία και στους δύο συντρόφους να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους. Οι καυγάδες και οι χρεωστικές στάσεις είναι ωφέλιμο να αποφεύγονται, καθώς δημιουργούν ένταση και απομακρύνουν το ζευγάρι.

Είναι σημαντικό, να μην αφήσει κανείς το χρόνο να περνάει, αφού έτσι αφενός η κατάσταση παραμένει στάσιμη και το πρόβλημα διαιωνίζεται. Ένα πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει όσο δεν μιλάμε για αυτό. Συζητήστε με τον σύντροφό σας, εκφράζοντας τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας και σκεφτείτε από κοινού τι θα μπορούσε να αλλάξει για να βελτιώσετε ό,τι δεν σας αρέσει. Οποιοδήποτε πρόβλημα ανάμεσα σε δύο ερωτικούς συντρόφους είναι ένα κοινό πρόβλημα που αφορά και τους δύο. Συζητήστε για το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει να βρείτε τη λύση στο πρόβλημα και τις ισορροπίες στη σχέση σας.

Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή