Καταγραφή stent for life στην Ελλάδα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα από την καταγραφή stent for life στην Ελλάδα


Η πρωτογενής αγγειοπλαστική αποτελεί όπως είναι γνωστό το gold standard της στρατηγικής επαναιμάτωσης σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα και ανύψωση του ST διαστήματος (STEMI).

Τα δύο τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή καταγραφή stent for life επεκτάθηκε και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που μέχρι τότε είχαν χαμηλά ποσοστά εφαρμογής της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε ασθενείς με STEMI.

Τα δεδομένα από την καταγραφή μέσα στα δύο πρώτα χρόνια, δείχνουν ότι η εφαρμογή της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής στην Ελλάδα αυξήθηκε πολύ σημαντικά από 9% σε 32%. Το ποσοστό της μη επαναιμάτωσης ελαττώθηκε από 50% σε 28%. Εκείνο όμως που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι η θρομβόλυση αποτελεί την προέχουσα μέθοδο επαναιμάτωσης. Ετσι το ποσοστό της θρομβόλυσης (41%) πριν την καταγραφή stent for life παραμένει στα ίδια επίπεδα μετά την καταγραφή (40,3%).

Η νοσοκομειακή θνητότητα σε ασθενείς που υπεβλήθηκαν σε πρωτογενή αγγειοπλαστική ήταν 4%. Η θνητότητα αυτή ήταν πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με την θρομβόλυση της αγγειοπλαστικής διάσωσης και στη μη επαναιμάτωση.

Σε συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι η καταγραφή stent for life δείχνει ότι σήμερα υπάρχει σημαντική πρόσβαση για πρωτογενή αγγειοπλαστική με αποδεκτή Νοσοκομειακή θνησιμότητα. Η συμμετοχή περισσότερων νοσοκομείων στο πρόγραμμα, η βελτίωση της προνοσοκομειακής διάγνωσης και η γρηγορότερη μεταφορά στο νοσοκομείο θα έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε περισσότερους ασθενείς και μεγαλύτερη ελάττωση της θνητότητας και νοσηρότητας σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και ανύψωση του ST στο ηλεκτροκαρδιογράφημα .

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι προοπτικές επιβίωσης των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια (CHD) έχουν βελτιωθεί σημαντικά εδώ και 4 δεκαετίες καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους αντιμετωπίζονται επιτυχώς με χειρουργική επέμβαση. Σημερα, πάνω από το 85% των βρεφών που γεννιούνται με CHD αναμένεται να φτάσουν στην ενηλικίωση και οι καρδιολόγοι πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτό το νεοεμφανιζόμενο πληθυσμό στην καθημερινή κλινική τους πράξη. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα περίπου 1000 νεογνά με CHD ενώ υπάρχουν περίπου 40.000 έφηβοι και ενήλικες με ποικίλους τυπους συγγενών καρδιοπαθειών.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει αναγνωρίσει την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των ενηλίκων ασθενών με CHD στη χώρα μας και ξεκίνησε μια ηλεκτρονική βάση καταγραφής δεδομένων, με την ονομασία CHALLENGE (Adult congenital Heart Disease registry. A Registry from the Hellenic Cardiological SociEty).

H καταγραφή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και σε αυτήν συμμετέχουν μέχρι σήμερα 17 κέντρα από όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 300 ενήλικες ασθενείς με διάφορες ανατομικές βλάβες και διαγνώσεις, τόσο απλές όσο και πιο σύμπλοκες.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Καρδιολογίας
Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...



    Στην κορυφή