Υψηλή αρτηριακή πίεση σε νεαρούς ενήλικες


Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία ονομάζεται και αρτηριακή υπέρταση είναι ένας είναι ένας γνωστός και καλά διερευνημένος παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια ιδιαίτερα «ύπουλη» πάθηση γιατί δεν έχει κανένα σύμπτωμα για μακρύ χρονικό διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλά άτομα που έχουν ακόμα και πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση να μην το γνωρίζουν και να νομίζουν, ότι είναι απολύτως υγιείς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα πολλές φορές αποκαλύπτεται σε έναν τυχαίο έλεγχο από τον οικογενειακό γιατρό ή στα πλαίσια διερεύνησης κάποιας άλλης πάθησης. Έως τώρα ήταν τεκμηριωμένο, ότι η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τα άτομα της μέσης ηλικίας. Εντούτοις, δεν υπήρχαν στοιχεία για την έκταση του προβλήματος στους νεαρούς ενήλικες, το οποίο μπορεί να είναι εξίσου σοβαρό με τους μεσήλικες.

Δεδομένου, ότι λίγα πράγματα ήταν γνωστά για την επίδραση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στην μελλοντική εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άτομα που βρίσκονται στην αρχή της ενηλίκου ζωής τους, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διεξήγαγε μια έρευνα για να ρίξει περισσότερο φως στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η έρευνα ξεκίνησε περίπου πριν ένα αιώνα και συμπεριέλαβε 19.000 άνδρες φοιτητές, οι οποίοι γράφτηκαν στο κολλέγιο μεταξύ του 1914 και του 1952. Όλα τα άτομα που μπήκαν στην μελέτη υποβλήθηκαν σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης κατά την εγγραφή τους στο κολλέγιο και παρακολουθήθηκαν μέχρι το 1998. Κατά την περίοδο παρακολούθησης, όλα τα άτομα κατά διαστήματα συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η ύπαρξη υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά την ενηλικίωση σχετίζονταν με σημαντική αύξηση του κινδύνου για θάνατο από καρδιακά ή αγγειακά αίτια και του συνολικού κινδύνου για θάνατο από οποιοδήποτε αίτιο κατά τις επόμενες δεκαετίες. Τα παραπάνω ευρήματα έχουν ιδιαίτερη σπουδαιότητα, γιατί δείχνουν ότι η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί παράγοντα αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου και στα νεαρά άτομα. Αυτό σημαίνει, ότι ο καλός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης στους νεαρούς ενήλικες μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στην μελλοντικής τους ζωή. Μάλιστα, δεδομένου, ότι τα νεαρά άτομα συχνά δεν μετρούν και δεν γνωρίζουν το επίπεδο της αρτηριακής τους πίεσης πρέπει να γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια ενημέρωσης από την πολιτεία και τους φορείς υγείας για την ευαισθητοποίηση αυτής της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας που έχει αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο αργότερα στο μέλλον. Επίσης, πρέπει να τονιστεί, ότι όπως και με τους μεσήλικες, η μείωση της αρτηριακής πίεσης δεν επιτυγχάνεται μόνο την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, αλλά με την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, έναρξη ενός προγράμματος συστηματικής άσκησης, διακοπής του καπνίσματος, διατήρησης καλού σωματικού βάρους και μείωση της καθημερινής πρόσληψης άλατος.


Χριστόδουλος Στεφανάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας
Διευθυντής Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο» Γ.Ν.Α..
Clinical Professor of Medicine, Emory University School of Medicine, Atlanta, Georgia, USA

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή