Το τελευταίο διάστημα με το σύζυγό μου έχουμε συνεχείς καυγάδες με αποτέλεσμα πολλές φορές εκείνος να μην κοιμάται στο κρεβάτι μας αλλά στον καναπέ. Ο γιος μας, συχνά γίνεται θεατής αυτής της κατάστασης. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την ψυχική του υγεία;


Η συγκρουσιακή σχέση των γονιών έχει σαφώς επιβαρυντικό χαρακτήρα για την ψυχολογία του παιδιού. Ένα παιδί που αντιλαμβάνεται την ψυχρότητα και την απομάκρυνση των γονιών του διακατέχεται από αισθήματα ανασφάλειας. Η εικόνα του γονιού που απουσιάζει από το κρεβάτι εύκολα γίνεται αντιληπτή από το παιδί, ακόμα και αν είναι μικρό, ως μια αλλαγή στην σχέση των γονιών του και μια απειλή για την οικογενειακή ισορροπία. Για αυτό είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα παιδιά από τέτοιου είδους σκηνές και πολύ περισσότερο από μεγάλες εντάσεις και καυγάδες.

Έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, ότι το κλίμα έντασης και η κακή σχέση μεταξύ των γονέων μπορεί να τραυματίσει τη συναισθηματική ισορροπία του παιδιού και να υπονομεύσει τη δική του προσωπική συναισθηματική εξέλιξη στο μέλλον. Συχνά, τα συμπτώματα διαταραχών της διάθεσης ή του άγχους πηγάζουν ή ενισχύονται από τέτοιες αρνητικές καταγραφές που το παιδί μπορεί να ζει από πολύ νωρίς, σε μικρή ηλικία. Άλλες φορές, η διαταραγμένη ισορροπία στο οικογενειακό περιβάλλον γεννά στο παιδί αντιδραστικές ή και αντικοινωνικές συμπεριφορές που παρεμποδίζουν την ομαλή κοινωνική και διαπροσωπική του ζωή και εξέλιξη.

Ακόμα, όμως, και να μη βλέπει τον γονιό του να κοιμάται στον καναπέ, το παιδί μπορεί να αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά στην γονεϊκή σχέση. Το πιο σημαντικό είναι λοιπόν, οι γονείς να αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες στον γάμο τους και να δουλεύουν συστηματικά για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, προτού γίνουν αντιληπτά στο παιδί τους.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας



    Στην κορυφή