Σε ποιά ηλικία πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο


Η ηλικία των 2-3 χρόνων ενδείκνυται για τον πρώτο οδοντιατρικό έλεγχο του παιδιού από τον παιδοδοντίατρο *(ο εξειδικευμένος οδοντίατρος που ασχολείται με την στοματική υγεία των νεαρών ασθενών). Αυτή είναι η ηλικία που τα περισσότερα παιδιά έχουν ολοκληρώσει την ανατολή όλων των παιδικών-νεογιλών- δοντιών.

Έτσι η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, στόχο έχει, την εκπαίδευση των γονιών για το ποιες πρέπει να είναι οι σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής του παιδιού τους και πως αυτές θα εφαρμόζονται απλά, ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας καθαριότητάς του. Επίσης, δίνονται διατροφικές οδηγίες στους γονείς, έτσι ώστε τροφές που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του παιδιού, να μην προκαλούν τερηδονογόνο βλάβη στα δόντια του.

Εκτός όμως της εκπαίδευσης για την σωστή στοματική φροντίδα, η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο έχει ως πρωταρχικό σκοπό την εφαρμογή εξατομικευμένου προληπτικού προγράμματος κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο σε πολλούς γονείς, η ‘πέτρα’ των δοντιών δημιουργείται και στα παιδικά δόντια και χρειάζονται καθαρισμό , ενώ απαραίτητο επίσης στην αντιμετώπιση της τερηδόνας, εκτός του καθαρισμού, είναι η τοπική εφαρμογή φθορίου γνωστή ως φθορίωση, που πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες.

Κι αυτό γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η τερηδόνα είναι 5 φορές πιο συχνή στα παιδιά από την εμφάνιση άσθματος, και πως το 40% των παιδιών που ξεκινά το νηπιαγωγείο έχει τερηδονισμένα - ‘χαλασμένα’ δόντια.

Σημαντικό όμως είναι, πριν ακόμα την επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο, οι γονείς να βουρτσίζουν τα παιδικά δόντια από την στιγμή της εμφάνισής τους στο παιδικό στόμα, συμβουλή που συνήθως δίνουν οι παιδίατροι, αλλά σπανίως ακολουθείται.


Γιατί χρειάζεται να φροντίζουμε τα παιδικά δόντια;

α)γιατί με αυτά το παιδί τρώει για 10 χρόνια περίπου
β)βοηθούν στο ν’αναπτυχθεί σωστά η ομιλία του
γ)διατηρούν τον χώρο για την ομαλή διαδοχή των μονίμων δοντιών και
δ)βεβαίως, τα υγιή παιδικά δόντια – χωρίς αποστήματα και πόνο - συντελούν στην διατήρηση της γενικής υγείας του παιδιού.


ΤΙΝΑ ΡΟΪΝΙΩΤΗ
ΠΑΙΔΟΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ



    Στην κορυφή