ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΟ ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΙΑΣ


Αν σέρνεστε από τον καναπέ στην καρέκλα και από την καρέκλα στο κρεβάτι, δεν φταίτε εσείς! Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα γονίδια που ευθύνονται στο ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν την ενέργεια να δουλεύουν για ώρες επί ωρών, ενώ άλλοι παλεύουν για να πιάσουν το τηλεκοντρόλ που βρίσκεται στο ένα μέτρο.

Τα γονίδια αυτά παράγουν ένα ένζυμο στους μυς μας κατά τη διάρκεια της άσκησης, τη λεγόμενη AMP κινάση, η οποία ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο μετατρέπουμε το φαγητό σε ενέργεια. Οσοι παράγουν μεγάλες ποσότητες αυτού του ενζύμου έχουν μεγαλύτερη ενέργεια, ενώ αυτοί με χαμηλότερα επίπεδα ΑΜΡ κινάσης είναι πιθανόν να κουράζονται αμέσως.

Ο δρ Γκρέγκορι Στάινμπεργκ, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες γι’ αυτούς που δυσκολεύονται πολύ να κάνουν γυμναστική, συμπεριλαμβανομένων των παχύσαρκων και αυτών που έχουν άσθμα. Η ομάδα του κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πειράματα που έκανε σε δύο ομάδες ποντικών, η μία εκ των οποίων αναπτύχθηκε χωρίς τα δύο γονίδια που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή του ενζύμου.

Οταν τα έβαζαν σε μύλο άσκησης, τα ποντίκια που είχαν ακόμα τα γονίδια που ευθύνονται για την παραγωγή της ΑΜΡ κινάσης έτρεχαν ένα χιλιόμετρο σε μόλις είκοσι λεπτά. Αντίθετα, αυτά που δεν είχαν τα γονίδια κατάφερναν να περπατήσουν γρήγορα μόλις 40 μέτρα πριν εγκαταλείψουν.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι την ίδια επίδραση έχουν τα γονίδια αυτά και στους ανθρώπους. Η ΑΜΡ κινάση υπάρχει στα κύτταρά μας και είναι γνωστό ότι ευθύνεται για την αύξηση του αριθμού των μιτοχονδρίων, των μικρών «μπαταριών» του οργανισμού μας, που διασπούν την τροφή και τη μετατρέπουν σε ενέργεια. Στην έρευνα της ομάδας του δρα Στάινμπεργκ φάνηκε πρώτη φορά ότι η ΑΜΡ κινάση ελέγχεται από δύο γονίδια και όταν αυτά λείπουν, μειώνεται εντυπωσιακά η ικανότητα για άσκηση.

«Τα ποντίκια έμοιαζαν σε όλα, αλλά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ήταν ξεκάθαρο από τις επιδόσεις τους ποια είχαν τα γονίδια και ποια όχι» δηλώνει χαρακτηριστικά ο δρ Στάινμπεργκ από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή