ΣΟΥΠΕΡ ΑΝΤΙΣΩΜΑ ΚΑΤΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΩΝ ΙΩΝ ΓΡΙΠΗΣ


Πρόκειται για ένα αντίσωμα που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό και με την κατάλληλη αγωγή μπορεί να προστατέψει τους ασθενείς από μεγάλη γκάμα ιών γρίπης, ακόμη και από την επικίνδυνη γρίπη των χοίρων (Η1Ν1).

Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η βασική δομή που χρησιμοποιούν οι ιοί για να επιτίθενται στα κύτταρα που τους φιλοξενούν είναι πολύ μικρή έτσι ώστε τα αντισώματα να καταφέρουν να αντιδράσουν αποτελεσματικά.

Το αντίσωμα όμως που εντόπισαν οι ερευνητές του Scripps Research Institute και του Sea Lane Biotechnologies μοιάζει να καταφέρνει να προσκολλάται με στοχευμένο τρόπο στη δομή αυτή.

Ετσι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι δυνατόν να εξουδετερώσει μεγάλη γκάμα ιών. Οπως εξήγησε ο δρ Ιαν Γουίλσον, συγγραφέας της σχετικής μελέτης, αυτή η τόσο στοχευμένη σύνδεση παρατηρείται για πρώτη φορά, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραγωγή νέων εμβολίων ή την εφαρμογή πρωτοποριακών θεραπειών.

Για να φτάσουν σε αυτή τη διαπίστωση, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από τον μυελό των οστών ασθενών που είχαν προσβληθεί από διάφορα στελέχη ιών γρίπης. Η επιλογή του μυελού των οστών δεν έγινε τυχαία.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αποτελεί ένα είδος αρχείου όπου υπάρχουν όλα τα αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί στον οργανισμό ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ετσι, από τα δείγματα που συνέλεξαν, οι μελετητές κατάφεραν να δημιουργήσουν μια πλήρη «βιβλιοθήκη» από δισεκατομμύρια αντισώματα. Ανάμεσα σε αυτά εντόπισαν και ένα αντίσωμα διαφορετικό απ’ όλα τα άλλα, το οποίο απομόνωσαν και ονόμασαν «C05».

Από τις δοκιμές που ακολούθησαν στη συνέχεια πάνω σε κύτταρα μολυσμένα με διάφορα στελέχη ιών, οι επιστήμονες έμειναν υπερ-ενθουσιασμένοι.

Μάλιστα, όταν δοκίμασαν το C05 σε κύτταρα μολυσμένα από τον επικίνδυνο ιό της γρίπης των χοίρων, παρατήρησαν ότι η έκθεση στον ιό, που υπό κανονικές συνθήκες θα είχε αποβεί μοιραία, χάρη στο αντίσωμα C05 εμποδίστηκε, ακόμη και η ίδια η μόλυνση, παρά το γεγονός μάλιστα ότι χρησιμοποιήθηκε πολύ χαμηλή δόση αντισώματος.

Πηγή Espresso

    Στην κορυφή