ΠΕΦ: ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ


Σε οριακό σημείο θα βρεθούν πολλές ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες χωρίς την υποστήριξη μητρικών εταιριών με κεφαλαιακή επάρκεια, θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας τους, αν υποχρεωθούν να καταβάλλουν το περιβόητο «εισιτήριο» υποστηρίζει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και προσθέτει: "πρόθεση για την επιβολή του ιδιότυπου αυτού εισιτηρίου όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Τούντα, για να δίνεται το δικαίωμα «εισόδου» φαρμάκων στη λίστα, έρχεται μετά από μια σειρά αντιαναπτυξιακών και επιθετικών για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μέτρων.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καταμετρά ήδη: Τις ισοπεδωτικές μειώσεις των τιμών (που για τα γενόσημα έφθασαν και ξεπέρασαν το 35%), την πληρωμή με ομόλογα (τα οποία διακρατήθηκαν και έχουν χάσει 50% της αξίας τους), τη συσσώρευση νέων χρεών (με την άτυπη στάση πληρωμών από τα νοσοκομεία), τα rebate προς τα ταμεία (που η ελληνική φ/β πρότεινε λύσεις με θετικό πνεύμα), τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία με βάση τη χαμηλότερη τιμή (που οδηγούν σε αδυναμία ανταπόκρισης τις ελληνικές εταιρίες, σε υποκατάσταση και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης).

Τώρα πέρα από το νομοθετημένο rebate για το 2011 (4% επί των εξωνοσοκομειακών πωλήσεων) ζητείται κι άλλο 4% επί των πωλήσεων του 2011(!) ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό των 262 εκατ. Ευρώ και να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για τη φαρμακευτική δαπάνη του 2011. Αποκορύφωμα: η κυβέρνηση ζητά την καταβολή από τις εταιρείες του συνολικού ποσού μέχρι τις 15 Νοεμβρίου!

«Στο δυσβάστακτο οικονομικό περιβάλλον, προστίθεται τώρα μία ακόμα επιβάρυνση, η οποία μόνο ως «χαράτσι» μπορεί να χαρακτηριστεί και είναι πλέον πολλές οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που βρίσκονται σε οριακό σημείο», τονίζει ο κ. Θ.Κωλέτης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). «Η κυβέρνηση δεν βλέπει τη συνολική εικόνα, δηλαδή την καταστροφή των ελληνικών μονάδων και την απώλεια 8.500 θέσεων εργασίας και εκατοντάδων εκατ. ευρώ, που συνεπάγεται η ύπαρξη ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η πολιτικές αυτές καταδικάζουν τις εγχώριες παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες της μοναδικής νησίδας παραγωγής προστιθέμενων αξιών στον κλάδο της υγείας και θα σημάνει τον πλήρη αφελληνισμό της αγοράς και την παράδοσή της στα εισαγόμενα ολιγοπώλια. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τώρα περισσότερο από ποτέ. Αντ’ αυτού έχουμε κατακλυστεί από μια σειρά αντιαναπτυξιακών μέτρων που χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στην εξοικονόμηση της δαπάνης, πνίγουν την φαρμακοβιομηχανία και στερούν κάθε προοπτική. Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο μας αντιμετωπίζει η Πολιτεία, το γεγονός ότι παρόλο που σε κλίμα γενικής αποβιομηχάνισης, παράγουμε, εξάγουμε σε πάνω από 60 χώρες και επανεπενδύουμε στην Ελλάδα, το κράτος εξακολουθεί να παρακρατά το ΦΠΑ των εξαγωγών, επικαλούμενο γραφειοκρατικά κωλύματα»."


    Στην κορυφή