ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΙ ''ΦΑΚΟΙ'' ΑΠΟ... ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ


Ο ειδικός «φακός» που ανέπτυξαν οι επιστήμονες είναι σχεδιασμένος για να θεραπεύει τις βλάβες του κερατοειδούς χιτώνα.] Μόνιμη και φυσική λύση στα προβλήματα όρασης αναμένεται να δώσουν «φακοί επαφής» από βλαστοκύτταρα. Πρόκειται ουσιαστικά για βιοδιασπώμενο εμφύτευμα το οποίο αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και αναμένεται να βοηθήσει εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο να διατηρήσουν ή ακόμα και να ανακτήσουν την όρασή τους.

Ο «φακός» είναι σχεδιασμένος για να θεραπεύει τις βλάβες του κερατοειδούς χιτώνα, του διάφανου στρώματος που βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του ματιού και θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στον κόσμο. Οι βλάβες μπορεί να προκύψουν είτε από κάποιο τραυματισμό είτε από ουλές που έχουν προκύψει από προηγούμενα χειρουργεία στα μάτια, μολύνσεις, κληρονομικές δυσλειτουργίες και φλεγμονές από χρόνια ξηροφθαλμία.

Με το νέο εμφύτευμα οι επιστήμονες κατάφεραν να παράγουν πολύ λεπτές μεμβράνες για να βοηθήσουν τα βλαστοκύτταρα να μεταμοσχευτούν πάνω στο μάτι. Ο φακός που είναι κατασκευασμένος από βιοδιασπώμενο υλικό εφαρμόζει ακριβώς πάνω στον κερατοειδή, διατηρώντας έτσι τα βλαστοκύτταρα συνεχώς πάνω στο μάτι, ομαδοποιημένα και προστατευμένα. «Ο δίσκος έχει έναν εξωτερικό δακτύλιο ο οποίος περιέχει θήκες με βλαστοκύτταρα που ελήφθησαν από το υγιές μάτι του ασθενούς. Το υλικό στο κέντρο του δίσκου είναι πιο λεπτό σε σχέση με τον δακτύλιο, έτσι ώστε να βιοδιασπαστεί πιο γρήγορα και να επιτρέψει στα βλαστοκύτταρα να εξαπλωθούν στην επιφάνεια του ματιού και να επιδιορθώσουν τον κερατοειδή» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Ιλιντα Ορτέγκα Ασένσιο. Επισημαίνει, δε, ότι χωρίς αυτή τη συνεχή επιδιόρθωση σχηματίζεται χοντρός ουλώδης ιστός πάνω στον κερατοειδή, προκαλώντας μερική ή πλήρη απώλεια όρασης. Ενα ακόμη πλεονέκτημα του εμφυτεύματος είναι ότι αποτελείται από το ίδιο βιοδιασπώμενο υλικό που φτιάχνονται και τα ράμματα, επομένως δεν προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα από τους εργαστηριακούς ελέγχους ήταν ικανοποιητικά, επομένως οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα στην Ινδία, καθώς οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σέφιλντ συνεργάζονται με το LV Prasad Eye Institute στο Χαϊντεραμπάντ.

Πηγή Espresso

    Στην κορυφή