ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΓΡΙΠΗ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΤΕΡΝΙΣΜΑ


Η κατάσταση επιδεινώνεται στους χώρους συνάθροισης πολλών ανθρώπων, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή σε χώρους όπου συγκεντρώνονται ασθενείς, όπως οι αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων και των ιατρείων. Επίσης, αίθουσες χωρίς κλιματισμό είναι δυνατόν να επιδεινώσουν την κατάσταση, καθώς εκεί τα σωματίδια δεν απομακρύνονται μέσω της ανακύκλωσης του αέρα.

Σε μόλις ένα κυβικό μέτρο αέρα εντοπίστηκαν, ύστερα από ένα φτέρνισμα, μέχρι και 16.000 μικροσωματίδια του ιού της γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι οι ποσότητες που μπορεί να εισπνεύσει κάποιος είναι αρκετές για να μολυνθεί.

Ένα συνηθισμένο φτέρνισμα δύναται να εκτοξεύσει έως και 40.000 σταγονίδια σάλιου, ορισμένα από τα οποία μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα ακόμη και μέχρι 100. χλμ. την ώρα!

Οι ειδικοί έχουν ενδείξεις ότι κρυολογήματα τα οποία συνοδεύουν αρκετές φορές όσους ξεκινούν χειμερινές διακοπές οφείλονται, μεταξύ άλλων, στα φτερνίσματα και τον βήχα στις ουρές που σχηματίζουν οι ταξιδιώτες στα αεροδρόμια ή τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, περιμένοντας να παραδώσουν αποσκευές, να τσεκάρουν εισιτήρια ή να επιβιβαστούν.

Πηγή Ζοugla.gr


    Στην κορυφή