ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ


Τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την πρόληψη μεταδοτικών λοιμωδών ασθενειών στα σωφρονιστικά ιδρύματα όλης της χώρας υποσχέθηκαν να κάνουν πράξη ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κος Καραγκουνης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης και ο Γεν Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ κος Δήμτσας, στα πλαίσια του συμφώνου συνεργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που συνυπέγραψαν σήμερα στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Είναι η πρώτη φορά που ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μαζί με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μεσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, συμπράττουν με την Πολιτεία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε μία κοινή στόχευση: τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μέσα από μια εθνική στρατηγική πρόληψης και υιοθέτησης των υγειονομικών προβλημάτων των κρατουμένων και των εργαζομένων σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Πολιτεία, Εκκλησία και Ιατρική Επιστήμη ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια εθνική πανυγειονομική προσπάθεια πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από τον καθολικό έλεγχο όλων των κρατουμένων

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν μία σειρά ενεργειών που στόχο έχουν την πρόληψη των θανατηφόρων μεταδοτικών νοσημάτων που πλήττουν σε τεράστια ποσοστά τις φυλακές, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εργαζομένων και κρατουμένων για την λήψη απαραίτητων μέτρων υγιεινής, την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων κρατουμένων και τη στήριξη σε φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα τόσο στις φυλακές όσο και στα νοσοκομεία κρατουμένων.

Τα νοσήματα που παρουσιάζουν υψηλό επιπολασμό στις φυλακές και έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω του μεγάλου κοινωνικού συγχρωτισμού σε άσχημες υγειονομικές συνθήκες, είναι η φυματίωση, η ηπατίτιδα Α, η ηπατίτιδα B και η ηπατίτιδα C η HIV λοίμωξη, η ψώρα, η φθειρίαση(δηλαδή οι ψείρες), η ελονοσία και ασφαλώς τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με ραγδαία αύξηση κυρίως σύφιλης, της βλεννόρροιας και των κονδυλωμάτων

Όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου, οι συμβαλλόμενοι φορείς θα δρομολογήσουν άμεσα ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων που θα περιλαμβάνει 1) σειρά προληπτικών και άλλων εξετάσεων, 2) εμβολιασμό όπου χρειάζεται, οπωσδήποτε αντιγριπικό, και ανάλογα με τον επιπολασμό των νοσημάτων και τη νοσηρότητα που υπάρχει λοιπό εμβολιασμό (π.χ. ηπατίτιδας Β και Α, για κονδυλώματα, για τον ιό HPV). 3) κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για τη φυματίωση, η οποία θα χορηγείται στους κρατουμένους μπροστά στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους μέχρι την αποπεράτωση της θεραπείας τους, πολλές φορές έως και 9-12 μήνες 4) ιατρική παρακολούθηση και αγωγή των προσβεβλημένων κρατουμένων από φυματίωση, ανάλογα με τα εργαστηριακά ευρήματα, την ακτινογραφία θώρακος και τη φυματινοαντίδραση Mantoux 5) διαφύλαξη των συνθηκών υγιεινής και απολύμανση με χλωρίνη και πλύσιμο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία 6) ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων στις φυλακές για τους τρόπους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και την αποφυγή μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων από τον κοινωνικό συγχρωτισμό των φυλακισμένων και των υπαλλήλων.

Ιδιαίτερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με τους κρατουμένους πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τους τρόπους μετάδοσης της φυματίωσης, της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β, του aids, της γρίπης, καθώς και τους τρόπους προφύλαξης από τα λοιμώδη αυτά νοσήματα

Μέσα από τη συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα διοχετεύονται φάρμακα πρώτης ανάγκης (π.χ. αντιφυματικά αντιβιώσεις, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη κ.α.) και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες των κρατούμενων στις Φυλακές.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έδειξε την αμέριστη συμπαράσταση του στα παιδιά των Φυλακών Αυλώνα μέχρι σήμερα σήμερα με τη διοχέτευση φαρμακευτικού υλικού αλλά σε συνεργασία και με το Δήμο Αμαρουσίου, προσφέροντας ρούχα, κομοδίνα μπάλες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ και άλλα αγαθά στους κρατουμένους εφήβους

Τέλος, εργαζόμενοι και φυλακισμένοι πρόκειται, μεσα από τη συνεργασία αυτή να συμμετέχουν στην Εκστρατεία Εμβολιασμού που διεξάγει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής αυτή την περίοδο για παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών χωρίς ιατρική παρακολούθηση



Ο υφυπουργός κος Καραγκούνης επισήμανε: «Κάθε κράτος, πάνω από όλα και πρώτα , οφείλει να είναι τα ίδιο παρών στη στήριξη των ευπαθών του ομάδων του πληθυσμού του. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Πρόεδρο του ΙΣΑ, κο Πατούλη και το Διευθυντή της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κο Δήμτσα για την πρόθεση στήριξης και αλληλεγγύης στο έργο μας, μέσα από τη συνεργασία με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. Τόσο εγώ όσο και ο ίδιος ο Υπουργός επισκεφθήκαμε από την πρώτη στιγμή πολλά σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα και εντοπίσαμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις τους. Για πρώτη φορά βάζουμε σε διαβούλευση τη νομοθετική ρύθμιση το εθνικό σύστημα Υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με την άμεση ανταπόκριση του Υπουργού Υγείας κου Λυκουρέντζου για τη συνταγογράφηση και την περίθαλψη των κρατουμένων που είναι ασφαλισμένοι, όμως, οφείλουμε να πούμε ότι από τις 13.000 κρατουμένους, οι 7.000 είναι αλλοδαποί και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι ανασφάλιστοι. Για αυτό το λόγο, εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ξεκινούμε με τη συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων κρατουμένων και παράλληλα πραγματοποιούμε προληπτικά προγράμματα υγείας και ενημέρωσης σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα. Η κάρτα υγείας για τον κάθε κρατούμενο είναι η υπόσχεση που σήμερα γίνεται δέσμευση μέσα από το παρόν σύμφωνο συνεργασίας. Η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η αξιοποίηση κάθε φορέα επιστημονικού και κοινωνικού που θέλει και μπορεί να προσφέρει, είναι απαραίτητη στις πολύ δύσκολες εποχές που ζούμε. Για αυτό, θεωρούμε ότι η συνεισφορά και η συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι πολύτιμη και μέσα από τη συνεργασία αυτή θα ανοίξουμε νέους ορίζοντες στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης τόνισε: «Μέσα από την κοινή συναπόφασή μας και την ιδιαίτερη ευαισθησία του Υφυπουργού κ. Καραγκούνη, ανοίγουμε τον δρόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους φιλοξενούντες των σωφρονιστικών καταστημάτων, μέσα από τον καθολικό έλεγχο της υγείας του, εκστρατείες πρόληψης και εμβολιασμών, καταγραφή των υγειονομικών προβλημάτων και δημιουργία κάρτα υγείας για κάθε κρατούμενο. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε μια πρωτόγνωρη σύμπραξη με την Πολιτεία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης γίνονται θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας σε όλες τις φυλακές της χώρας. Ξεκινάμε σειρά ενεργειών ενημέρωσης των διευθυντών και του προσωπικού των φυλακών, προγράμματα εμβολιασμών και στήριξη της περίθαλψης των κρατουμένων με φάρμακα και αναλώσιμο υλικό. Και όλα αυτά μπορούμε να τα υλοποιήσουμε με τη συμμετοχή των εκατοντάδων εθελοντών γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω για την αγάπη τους και την αλληλεγγύη που δείχνουν στον πάσχοντα ανήμπορο συνάνθρωπό τους.»

Μεταφέροντας τους χαιρετισμούς τους Αρχιεπισκόπου κκ Ιερώνυμου, ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κος Δήμτσας μίλησε για το έργο του Αρχιεπισκόπου από την πρώτη μέρα που έγινε μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδίας, ο οποίος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ζητήματα των φυλακών στον Ελαιώνα, στον Αυλών και σε άλλες φυυλακές. «Από την ίδρυση της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», ανέφερε ο κος Δήμτσας «υλοποιούμε ειδικό πρόγραμμα για τους κρατουμένους Αποστολή στου Φυλακισμένους, μέσα από το οποίο ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος και η ΑΠΟΣΤΟΛΗ επισκέφθηκε τις φυλακές Κορυδαλλού, Ελαιώνα, Αυλώνα, Πατρών όπου και βοηθήσαμε την εκπαίδευση των κρατουμένων, προσφέροντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Υπάρχει ένα Πλήθος εθελοντών και εθελοντριών στην Εκκλησία που καθημερινά κάνουν πράξη τα λόγια του Ιησού ήμουν εις την φυλακή επισκέψασθέ με και αυτό θα πράξουμε και εμείς τώρα μέσα από σε αυτή τη συνεργασία. Μετά το κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, ερχόμαστε αρωγοί τη στήριξη των αναξιοπαθούντων κρατουμένων να ενισχύσουμε αυτή την πρωτοβουλία»



Υπογράφοντας το Σύμφωνο Συνεργασίας, οι συμβαλλόμενοι φορείς έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ιατροκοινωνικη αυτή διακονία είναι χρέος όλων μας και ο καθένας, μέσα από αυτή τη συνεργασία, θα προφέρει αυτό που θέλει και αυτό που μπορεί για ένα αποτέλεσμα συλλογικό της Πολιτείας, της Εκκλησίας και του Ιατρικού Κόσμου.



    Στην κορυφή