ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ "ΧΑΝΖΑΠΛΑΣΤ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ


Στη μακριά λίστα των μεθόδων αντιμετώπισης της ημικρανίας που έχουν προτείνει τα τελευταία χρόνια πολλοί ερευνητές προστίθεται τώρα και ένα ειδικό επίθεμα που λειτουργεί με μπαταρία και διαχέει μέσω του δέρματος στο κυκλοφορικό σύστημα αναλγητικό φάρμακο. Το επίθεμα, που ονομάζεται Ζelrix, αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία ΝuΡathe και σύμφωνα με τους δημιουργούς της είναι πιθανό να κυκλοφορήσει μέσα στο 2011. Ο μηχανισμός του επιθέματος παράγει ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο βοηθά το φάρμακο να διεισδύσει στο κυκλοφορικό και δεν γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός ο τρόπος χορήγησης του φαρμάκου μπορεί όχι μόνο να ανακουφίσει όσους πάσχουν από ημικρανία αλλά και να αποτρέψει την εμφάνιση διαφόρων παρενεργειών που έχουν οι φαρμακευτικές αγωγές με χάπια.

Η πιο κοινή αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι με τη χορήγηση μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται τριπτάνες και στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι, τα οποία έχει παρατηρηθεί ότι όταν εκδηλώνεται ημικρανία διευρύνονται. Ωστόσο οι τριπτάνες προκαλούν διάφορες παρενέργειες, όπως ναυτία, νύστα, ξηροστομία, σφίξιμο του στήθους κ.ά. Το Ζelrix τοποθετείται στο μπράτσο αμέσως μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα αύρας που προηγούνται του πόνου, όπως διάφορες οπτικές διαταραχές.

Στις δοκιμές που έχουν γίνει ως τώρα το επίθεμα δείχνει ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Στην τελευταία πήραν μέρος 500 άτομα ηλικίας 18-66 ετών που πάσχουν από έντονη ημικρανία. Οπως διαπιστώθηκε, το επίθεμα μέσα σε διάστημα μιας ώρας από την τοποθέτησή του είχε αρχίσει να ανακουφίζει τους ασθενείς μειώνοντας σημαντικά τον πόνο και τη ναυτία, ενώ ύστερα από ακόμη μία ώρα στους περισσότερους ασθενείς ο πόνος είχε εξαφανιστεί.


Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ online


    Στην κορυφή