ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΑΠΟ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Ο ετήσιος τζίρος της παγκόσμιας αγοράς παράνομων ναρκωτικών ουσιών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 400-450 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο ετήσιος τζίρος της ευρωπαϊκής αγοράς κάνναβης υπερβαίνει τα 35 -40 δις δολάρια. Οι χρήστες είναι περισσότεροι από ποτέ. Και κάθε μία ώρα πεθαίνει ένας άνθρωπος εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών,και συνεχώς εμφανίζονται νέες συνθετικές ναρκωτικές ουσίες. Το 2011 το ήμισυ σχεδόν του συνολικού πληθυσμού των ελληνικών φυλακών είναι έγκλειστοι για αδικήματα που συνδέονται με ναρκωτικά, κατά πλειοψηφία για κατοχή και χρήση, ενώ υπήρξε μια δραματική αύξηση κατά 1000% στην διάδοση του ιού HIV/ AIDS μεταξύ των χρηστών ηρωίνης στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα του βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου, με θέμα "Εκσυγχρονίζοντας τοπαγκόσμιο σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών - Μπορεί η ΕΕ να είναι στηνπρωτοπορία;"

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Michel Kazatchkine, καθηγητής τηςιατρικής, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τηνκαταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης καιτης ελονοσίας και ο Pavel Bem,μέλος του Κοινοβουλίου της Τσεχικής Δημοκρατίας και πρώην Δήμαρχος της Πράγας,που εκπροσώπησαν τη Παγκόσμια Επιτροπή για τη πολιτική των ναρκωτικών (Global Commission for Drug Policy).

Συμμετείχαν, επίσης, ο διπλωμάτης Pierre Vimont,εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσηςυπό την λαίδη Άστον, η υποδιευθύντρια της μονάδας για τη πολιτική τωνναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Paola Tardioli- Schiavo,ο Danillo Balota συντονιστής διεθνών σχέσεων του ΕυρωπαϊκούΚέντρου παρακολούθησης των ναρκωτικών και της τοξικομανίας (EMCDDA), ο Πρέσβηςτης Βολιβίας, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τηςΕυρωπαϊκής Προεδρίας και του Συμβουλίου, Ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι διεθνώνοργανισμών και φορέων όπως το Transnational Institute και το Global Drug Policy Programme. Τη συζήτηση συντόνισε ο Mike Trace του διεθνούςοργανισμού International DrugPolicy Consortium.

Το θέμα της αξιολόγησης με βάση επιστημονικέςέρευνες - και όχι ιδεολογικές προκαταλήψεις και ταμπού - των μέχρι σήμερααποτελεσμάτων των πολιτικών μείωσης της ζήτησης και διακίνησης ναρκωτικών μέσωτης απαγόρευσης είναι η βάση για τον επανασχεδιασμό και την μεταρρύθμιση τηςπολιτικής για τα ναρκωτικά. Πολλοί φορείς και οι κεντρικοί ομιλητές τόνισαν τηνανάγκη να τεθούν στο κέντρο της πολιτικής για τα ναρκωτικά τα θέματα της υγείαςκαι της μείωσης της βλάβης τόσο στα άτομα όσο και στην κοινωνία. Το 30% τωνπεριστατικών AIDs σχετίζεται με τα ναρκωτικά. Οι πολιτικές που σχεδιάστηκανπριν πολλές δεκαετίες δεν είχαν υπόψή τους την μόλυνση από τον ιό HIV/AIDs.

Το θέμα των ναρκωτικών δεν αφορά μειοψηφίεςαλλά το σύνολο της κοινωνίας, όπως αναλύθηκε από τους συμμετέχοντες ομιλητέςτης εκδήλωσης. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρεται σε πολλές εκθέσεις και κυρίως στηνΈκθεση "Reuter-Trautmann" [1] που χρηματοδοτήθηκε από την ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή, πενήντα χρόνια απαγόρευσης έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: τηναύξηση δηλαδή της ζήτησης και της προσφοράς παράνομων ουσιών. Σύμφωνα με ταεπίσημα στοιχεία της «Ετήσιας Παγκόσμιας Έκθεσης για τα Ναρκωτικά του ΟΗΕ γιατο 2010", από το 1998 το συνολικό δυναμικό παραγωγής οπίου αυξήθηκε κατά78%, ενώ η κοκαΐνη και η παραγωγή κάνναβης παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο.

Οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσηςπαρουσίασαν τη διεθνή πρωτοβουλία "Παγκόσμια Επιτροπή για τη πολιτικήτων ναρκωτικών" [1] που συστήθηκε από 19 προσωπικότητες διεθνούςβεληνεκούς (πρώην πρόεδροι Βραζιλίας, Κολομβίας, Μεξικού και Ελβετίας, ο πρώηνΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, και άλλοι εξέχοντες διανοούμενοι, πολιτικοί, στελέχηιδρυμάτων και επιχειρηματίες), που έχει στόχο να σταματήσει ο παράλογος“πόλεμος κατά των ναρκωτικών” και να συμβάλλει σε ένα διεθνή διάλογο,ενημερωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, για να βρεθούν οι πιο ανθρώπινοι καιαποτελεσματικοί τρόποι για να μειωθούν οι βλάβες που προκαλεί η χρήση ουσιώνστον άνθρωπο και την κοινωνία.

Οι κεντρικοί ομιλητές παρουσίασαν τα βασικάσυμπεράσματα της έκθεσης [2] που συνέταξε η Παγκόσμια Επιτροπή που προτείνειτην παύση της ποινικοποίησης και του στιγματισμού των χρηστών ουσιών πουδεν βλάπτουν άλλους, ενώ ενθαρρύνει τον πειραματισμό των Κυβερνήσεων μεεναλλακτικά μοντέλα νομικής ρύθμισης των ουσιών, ιδιαίτερα για την κάνναβη,για να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα και να διασφαλιστεί η δημόσια υγείακαι η ακεραιότητα των πολιτών. Προτείνει, επίσης, ότι πρέπει να εμπλουτιστεί ο πλουραλισμόςτων θεραπευτικών μεθόδων, όχι μόνο με θεραπείες υποκατάστατων (μεθαδόνη,βουπρενορφίνη), αλλά και με προγράμματα κλινικής χορήγησης ηρωίνης καικαθαρών σύνεργων ακόμη και μέσα σε καταστήματα εγκλεισμού, ενώ τονίζει ότι οιχώρες που εξακολουθούν και επενδύουν στην καταστολή πρέπει να εστιάσουν στοοργανωμένο έγκλημα και όχι τους χρήστες, για τους οποίους πρέπει να παρέχεται επιστημονικάτεκμηριωμένη πληροφόρηση για την πρόληψη και τη μείωση της βλάβης.Καταλήγει δε ότι είναι καιρός να σπάσουμε τα ταμπού, να αξιολογήσουμετις πολιτικές που εφαρμόζονται με γνώμονα το κόστος και την ωφέλεια-αποτελεσματικότητά τους, και να αντικαταστήσουμε τις πολιτικές πουστηρίζονται σε ιδεοληψίες και ηθικούς δογματισμούς, με πολιτικέςπου είναι δημοσιονομικά ορθές και στηρίζονται σε επιστημονικάδεδομένα και καλές πρακτικές που μειώνουν τη βλάβη καιδιασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.

Οι περισσότεροι ομιλητές συνηγόρησαν στογεγονός ότι ο παγκόσμιος πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει πλήρως και έχει πολλές αθέμιτες και καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως. Οι πολιτικές της απαγόρευσης δημιουργούν μεγαλύτερη βλάβη από όση προλαμβάνουν. Θα πρέπει ναεξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να μετατοπιστούν οι πόροι από την ποινικοποίησηδεκάδων εκατομμυρίων, πολλές φορές κατά τα άλλα νομοταγών πολιτών, και να μετακινηθούν προς μια προσέγγιση που βασίζεται στον τομέα της υγείας, της πρόληψης,της περίθαλψης, της μείωσης της βλάβης, της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότηταςκαι του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα στοιχεία συνεχώς αποδεικνύουνότι οι προσεγγίσεις που βασίζονται στη υγεία φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα σεσχέση με την ποινικοποίηση.


[1] www.globalcommissionondrugs.org

[2]http://www.globalcommissionondrugs.org/wp-content/themes/gcdp_v1/pdf/Global_Commission_Report_English.pdf



Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή ΝίκουΧρυσόγελου:

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην εκδήλωσή μας. Θα ήθελα πρώτα απ' όλα ναευχαριστήσω την Παγκόσμια Επιτροπή για την πολιτική των Ναρκωτικών και τον IDPCπου μας έδωσε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε ένα τόσο σημαντικό και υψηλούεπιπέδου διάλογο για να συζητήσουμε ένα κρίσιμο ζήτημα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζεταιως ταμπού σε πολλές χώρες.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας:

- Τον Pavel Bem, μέλος του Κοινοβουλίου τηςΤσεχίας και πρώην δήμαρχο της Πράγας

- ΤονMichel Kazatchkine, καθηγητή ιατρικής, πρώην εκτελεστικό διευθυντή τουΠαγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και τηςελονοσίας.

- Τον Mike Trace από το διεθνή οργανισμό IDPC καιφυσικά όλους τους διακεκριμένους συμμετέχοντες.

-Υπάρχει τελευταία μια ευρέως διαδεδομένη κοινωνική, επιστημονική και πολιτικήαντίδραση προς τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του παγκόσμιου συστήματοςελέγχου των ναρκωτικών.

Έναπολυμερές σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών που αρχικά είχε σχεδιαστεί για νακάνει το κόσμο ένα πιο ασφαλές και υγιές μέρος για όλους τους πολίτες, μέσω της"εξάλειψης ή της σημαντικής μείωσης" της προσφοράς και της ζήτησηςτων παράνομων ουσιών.

Όπωςαναφέρεται σε πολλές εκθέσεις και κυρίως την Έκθεση"Reuter-Trautmann" [1] που χρηματοδοτήθηκε από την ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή, πενήντα χρόνια απαγόρευσης έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: τηναύξηση δηλαδή της ζήτησης και της προσφοράς παράνομων ουσιών.

Ακόμη και αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πρόσφατα ότι ο "πόλεμος κατά τωνναρκωτικών" έχει σαφώς αποτύχει, καθώς έχει πολύ μεγάλο κόστος για τηνκοινωνία και την οικονομία (αύξηση φυλακίσεων, θανάτων, βλαβών στους χρήστες,εγκληματικότητας που σχετίζεται με την κατάχρηση ουσιών και κόστουςκαταστολής), ενώ αποφέρει τεράστια έσοδα στο οργανωμένο έγκλημα.

Δεδομένου ότι η απαγορευτική πολιτική έχει αποτύχει στους πρωταρχικούς τηςστόχους, με σαφή υπέρβαρο του κόστους έναντι της ωφέλειας, και έχει αποδειχθείαναποτελεσματική, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια άμεση νομική μεταρρύθμισηπου θα μείωνε τις βλάβες στους χρήστες, τη κοινωνία και την οικονομία.

Σύμφωναμε τα επίσημα στοιχεία της «Ετήσιας Παγκόσμιας Έκθεσης για τα Ναρκωτικά του ΟΗΕγια το 2010", από το 1998 το συνολικό δυναμικό παραγωγής οπίου αυξήθηκεκατά 78%, ενώ η κοκαΐνη και η παραγωγή κάνναβης παρουσιάζουν αυξητικές τάσειςκάθε χρόνο.

Οι χρήστες είναι περισσότεροι από ποτέ:

- Σε παγκόσμιοεπίπεδο μεταξύ 155 και 250 εκατομμύρια άνθρωποι (3,5 έως 5,7% του πληθυσμούηλικίας 15-64) χρησιμοποίησαν παράνομες ουσίες τουλάχιστον μία φορά το 2008,ενώ μεταξύ 16 και 38 εκατομμύρια από αυτούς ήταν προβληματικοί χρήστες,αντιπροσωπεύοντας το 10% έως 15% του συνόλου των χρηστών.

- Στην Ευρώπη οιχρήστες κοκαΐνης έχουν διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία. Η έκθεσηεκτιμά ότι υπήρχαν 5 εκατομμύρια χρήστες κοκαΐνης και 3,5 εκατομμύρια χρήστεςοπιούχων στην Ευρώπη το 2008.

- Οι χρήστες κάνναβης παγκοσμίωςυπολογίζονται σε 129 έως 190 εκατομμύρια, ενώ στην Ευρώπη περίπου 30εκατομμύρια άνθρωποι.

- Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο ετήσιοςτζίρος της παγκόσμιας αγοράς παράνομων ναρκωτικών ουσιών εκτιμάται ότιανέρχεται σε 400-450 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο ετήσιος τζίρος τηςευρωπαϊκής αγοράς κάνναβης υπερβαίνει τα 35 -40 δις δολάρια.

Στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, οι επιπτώσεις της απαγόρευσης και τωνκατασταλτικών πολιτικών για τα ναρκωτικά είναι περισσότερο από απογοητευτικέςκατά την τελευταία δεκαετία.

Η πολυτοξικομανία και η προβληματική χρήση είναι εκτός ελέγχου και αναμένεταινα αυξηθεί δραματικά λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης,εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης από τους νέους και κοινωνικά αποκλεισμένεςομάδες (π.χ. άνεργοι) και της μείωσης των δημοσίων δαπανών για την υγεία.

Το 2011 το ήμισυ σχεδόν του συνολικούπληθυσμού των φυλακών είναι έγκλειστοι για αδικήματα που συνδέονται μεναρκωτικά, κατά πλειοψηφία για κατοχή και χρήση, ενώ υπήρξε μια δραματικήαύξηση κατά 1000% στην διάδοση του ιού HIV/ AIDS μεταξύ των χρηστών ηρωίνης.

Ένα νέο συνθετικό ναρκωτικό (Σίσα) πουκατασκευάζεται από χημικά απορρυπαντικά έχει επικρατήσει ιδιαίτερα μεταξύ τωνμεταναστών χρηστών οπιούχων στα κέντρα των πόλεων, έξι χιλιάδες άνθρωποιπεριμένουν στη σειρά για προγράμματα απεξάρτησης με μεθαδόνη, ενώ οικαταγεγραμμένοι προβληματικοί χρήστες ηρωίνης υπερβαίνουν τα 27.000 άτομα, μετους περισσότερους από αυτούς να ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Είναι προφανές ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκηνα επαναπροσδιορίσουμε το περίπλοκο ζήτημα της χρήσης ουσιών με βάση τηνεμπειρία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα,και όχι στη βάση ιδεολογιών και πολιτικών που βασίζονται στον ηθικό πανικό καισε ταμπού. Δεν είναι καλοί σύμβουλοι για αποφάσεις που αφορούν την κοινωνικήσυνοχή, την υγεία και την ίδια τη ζωή.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι βλάβες στους χρήστες και τηκοινωνία και να αλλάξουν οι πολιτικές για τα ναρκωτικά προς μια νόμιμη ρύθμισηπου θα αποδειχθεί επίσης ότι θα έχει ισχυρά οικονομικά οφέλη. Δίνω τώρα το λόγοστους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας.



Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ:

http://www.livestream.com/ecogreenstv/video?clipId=flv_603f46de-3db8-4a4a-ba1a-55c35c648b02




    Στην κορυφή