Απαραίτητο φαρμακείο διακοπών


Οσοι δεν έχουν ακόμη αναχωρήσει για τις διακοπές τους και προετοιμάζονται γι’ αυτές καλό είναι να συμπεριλάβουν στις προετοιμασίες τους και μία επίσκεψη στο... φαρμακείο απ’ όπου θα προμηθευτούν βασικά είδη ώστε να διαχειριστούν μόνοι τους πιθανά προβλήματα υγείας και να αποφύγουν στιγμές πανικού στη μέση του... πουθενά.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το φαρμακείο ενός ταξιδιώτη χρειάζεται να περιλαμβάνει παυσίπονα και αντιπυρετικά, αντιδιαρροϊκά, αντιισταμινικά, αποσυμφορητικό, φάρμακα κατά τις ναυτίας, γάντια μιας χρήσης και γάζες, ελαστικό επίδεσμο για διαστρέμματα, αυτοκόλλητους επιδέσμους, αντισηπτικό, βαμβάκι, θερμόμετρο, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές αλοιφές και κρέμες, γέλη αλόης για τα ηλιακά εγκαύματα, αντικνησμώδη ή αντιφλεγμονώδη αλοιφή και κολλύριο.

Tη συμβουλή του γιατρού τους πρέπει να λάβουν πριν ξεκινήσουν για διακοπές οι ταξιδιώτες που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα ή πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Ειδικά αυτοί οι ταξιδιώτες, εκτός από το να προμηθευτούν τις αναγκαίες για το διάστημα που θα λείπουν ποσότητες φαρμάκων, πρέπει να φροντίσουν ώστε να έχουν μαζί τους ένα ιατρικό σημείωμα όπου να αναγράφεται η νόσος από την οποία πάσχουν, η αγωγή τους και το δοσολογικό σχήμα.

Τροφικές δηλητηριάσειςΑπό τα πιο συχνά «απρόοπτα» των καλοκαιρινών διακοπών είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις λόγω της γρήγορης αλλοίωσης των τροφίμων από τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι βασικές οδηγίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών για τους ταξιδιώτες που τρώνε εκτός σπιτιού είναι να αποφεύγουν φαγητά με ασυνήθιστο χρώμα, μυρωδιά και γεύση και λαχανικά που φαίνονται ότι δεν έχουν πλυθεί καλά, να ζητούν τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια να είναι καλοψημένα και να προτιμούν φαγητά πρόσφατης παρασκευής ή φαγητά που παρασκευάζονται την ώρα της παραγγελίας. Και η βασική συμβουλή είναι να μην αγοράζουν χυμούς και νερά που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, είτε τα ίδια είτε τα ψυγεία στα οποία είναι αποθηκευμένα. Στα απαραίτητα αξεσουάρ του καλοκαιριού συμπεριλαμβάνονται τα εντομοαπωθητικά που αποτελούν σύμμαχο στην προσπάθεια αποφυγής των κουνουπιών.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα γενικά μέτρα προφύλαξης είναι η χρήση εντομοαπωθητικού στο δέρμα, (αντενδείκνυται σε βρέφη έως την ηλικία των δύο μηνών και θηλάζουσες μητέρες), εντομοκτόνου και κουνουπιέρας ειδικά όταν αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων. Προστασία προσφέρουν και τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα και οι ανεμιστήρες (ιδίως οροφής) που δυσχεραίνουν την προσέγγιση εντόμων. Επίσης, το καλό κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων πλησίον του τόπου διαμονής, οι λάμπες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων και η εφαρμογή καλύμματος σε σημεία όπου λιμνάζει το νερό (δεξαμενές, βαρέλια υδρορροών κ. ά.) βοηθούν στο να μειωθεί η ενόχληση από τα κουνούπια.

Πηγή Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



    Στην κορυφή