7 ΣΤΟΥΣ 10 ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ


Υψηλή ήταν η ανταπόκριση του κοινού στο δωρεάν αναπνευστικό έλεγχο, που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας, από ειδική ομάδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Κατά τη διάρκεια του διημέρου, περισσότεροι από 400 πολίτες πέρασαν από την κινητή μονάδα σπιρομέτρησης στην Πλατεία Κλαυθμώνος και έκαναν την εξέταση, η οποία είναι ανώδυνη και διαρκεί περίπου 5 λεπτά. Η σπιρομέτρηση ελέγχει την αναπνευστική λειτουργία και βοηθά στη διάγνωση διαφόρων αναπνευστικών παθήσεων, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Η ενέργεια έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, όπως έχει ορισθεί η τελευταία ημέρα του Μαΐου.

Οι προσπάθειες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εντείνονται για την υποστήριξη όσων επιθυμούν να απαλλαγούν από το κάπνισμα. Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, 7 στους 10 καπνιστές δηλώνουν ότι επιθυμούν να διακόψουν την ολέθρια αυτή συνήθεια. Το 97% όμως των καπνιστών που διακόπτουν μόνοι τους το κάπνισμα, μετά από ένα χρόνο το αρχίζουν ξανά.

Οι καπνιστές, ενώ θεωρούν ότι η νικοτίνη είναι πιο εθιστική από την κοκαΐνη και λιγότερο εθιστική από την ηρωίνη, συχνά δεν αντιλαμβάνονται το πόσο εθισμένοι είναι οι ίδιοι και πολλές φορές “δικαιολογούν” ακραίες συμπεριφορές. Κρύβουν ότι καπνίζουν από την οικογένειά τους, το σύντροφό τους, τον γιατρό τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο. 44% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει καραμέλες, άρωμα ή και αποσμητικό χώρου για να κρύψει τη μυρωδιά του καπνού από τους άλλους. Το 51% δηλώνει ότι έχει βγει από το σπίτι αργά τη νύχτα για να αγοράσει τσιγάρα ώστε να έχει σίγουρα να καπνίσει το πρωί.

Το κάπνισμα είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα ιατρική πάθηση, δεν είναι απλώς μια κακή συνήθεια ή επιλογή τρόπου ζωής, και πρέπει να αντιμετωπίζεται ιατρικά. Οι καπνιστές είναι πιθανότερο να διακόψουν επιτυχώς το κάπνισμα με τη βοήθεια γιατρού. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μια σύντομη συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες της διακοπής του καπνίσματος.


    Στην κορυφή