34 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1


Κορύφωση της γρίπης αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από το στέλεχος της "νέας" γρίπης που επικράτησε και πέρυσι Α Η1Ν1.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν καταγραφεί 34 θάνατοι ασθενών, ενώ 143 ασθενείς έχουν νοσηλεύει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστούν τον εμβολιασμό των ατόμων υψηλού κινδύνου καθ'όλη τη διάρκεια του χειμώνα, την τήρηση των προληπτικών μέτρων προσωπικής υγιεινής καθώς και την έγκαιρη χορήγηση αντιϊκών φαρμάκων σε άτομα υψηλού κινδύνου που εμφανίζουν συμπτωματολογία γρίπης ή σε οποιοδήποτε άτομο νοσεί σοβαρά.


Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη, είναι οι παρακάτω:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
* Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
* Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
* Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
* Μεταμόσχευση οργάνων.
* Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
* Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
* Χρόνια νεφροπάθεια.
* Νευρομυϊκά νοσήματα.
4. Έγκυες β΄ και γ΄ τριμήνου.
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

Ο ιός της νέας γρίπης, όπως και οι άλλοι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, μεταδίδεται σχεδόν πάντοτε με τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που αποβάλλονται με την ομιλία, τον βήχα και το φτάρνισμα.

Οι επιφάνειες (χέρια, πόμολα, παιχνίδια, έπιπλα κ.ά.) που μολύνονται από σταγονίδια διατηρούν τον ιό ζωντανό και ικανό να μολύνει για περίπου δύο ώρες.

Σε αντίθεση με άλλους αναπνευστικούς ιούς, ο ιός της γρίπης μεταφέρεται κυρίως με τα μεγάλου μεγέθους σταγονίδια, που έχουν ως χαρακτηριστικό ότι δεν αιωρούνται στον χώρο επί αρκετή ώρα ούτε εκτοξεύονται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου από τον άρρωστο που βήχει.

Ο ιός της νέας γρίπης επιβιώνει σε συνθήκες περιβάλλοντος σε μη πορώδη (σκληρή) επιφάνεια (πχ βιβλία, πόμολα των πόρτων κλπ.) για 2 - 8 ώρες και σε πορώδη (μαλακή) επιφάνεια περίπου για 15 λεπτά.

Ο ιός της γρίπης επίσης επιβιώνει σε χαμηλά επίπεδα υγρασίας (πχ χειμώνα), αδρανοποιείται με αλκοόλη 70% ή με χλωρίνη 1% σε διάλυμα 1:10 και σκοτώνεται σε θερμοκρασία >71°C για 25΄.

Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων της γρίπης συνήθως απαιτούνται 1-4 ημέρες.

Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό μία ημέρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα και για 5-7 ημέρες (8-10 ημέρες τα παιδιά) μετά, όταν πρόκειται για ενήλικο.


Ακολουθούν τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προσωπική σας προστασία αλλά και για τον περιορισμό της διασποράς της γρίπης:

* Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως μετά τη χρήση του το χαρτομάντιλο στα σκουπίδια σε πλαστική σακούλα και πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή καθαρίστε τα με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα. Εάν δεν έχετε χαρτομάντιλο φταρνιστείτε στον αγκώνα σας και όχι στα χέρια σας. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύετε τους άλλους.
* Το συχνό πλύσιμο χεριών θα σας προστατέψει. Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με νερό και σαπούνι, ειδικά μετά το βήχα ή το φτέρνισμα. Τα καθαριστικά χεριών που περιέχουν αλκοόλ είναι επίσης αποτελεσματικά.
* Αποφύγετε να ακουμπάτε τα μάτια σας, τη μύτη ή το στόμα σας, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξαπλώνεται η μόλυνση.
* Αποφεύγετε τις χειραψίες και τους χώρους όπου συναθροίζονται πολλά άτομα (π.χ παρακολούθηση παραστάσεων σε κλειστό χώρο κ.α).
* Σε κοινόχρηστους χώρους όπου δεν έχετε τη δυνατότητα να πλύνετε τα χέρια σας, αποφεύγετε να πιάνετε αντικείμενα που είναι για κοινή χρήση.
* Μην χρησιμοποιείτε τα τηλέφωνα, τα γραφεία, τα εργαλεία και γενικά τον εξοπλισμό εργασίας, άλλων εργαζομένων στο χώρο εργασίας σας.
* Μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
* Αποφεύγετε την χρήση των ανελκυστήρων με πολλά άτομα μαζί.
* Αποφεύγετε τις στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει.
* Εάν αρρωστήσετε, μην πηγαίνετε στη δουλειά σας ή στο σχολείο, αλλά παραμείνετε στο σπίτι σας για όσο διάστημα έχετε συμπτώματα.
* Κατά την διάρκεια της παραμονής σας στο σπίτι κρατήστε όσο είναι δυνατόν απόσταση πάνω από 1-2 μέτρα από τα οικεία άτομα και αποφύγετε σχολαστικά την επαφή με άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Αερίζετε καλά τον χώρο του σπιτιού σας και αν χρειαστεί να μετακινηθείτε ή εάν δεν είναι δυνατή η τήρηση απόστασης μεγαλύτερης από 1-2 μέτρα από τα άλλα άτομα, καλό είναι να φοράτε απλή χειρουργική μάσκα, την οποία πρέπει να αλλάζετε συχνά, να μην την αγγίζετε από εμπρός, να την λύνεται με προσοχή από τα κορδόνια στο πίσω μέρος του κεφαλιού και να την πετάτε αμέσως στα σκουπίδια σε πλαστική σακούλα.
* Καθαρίστε καλά με απολυμαντικό τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που μπορεί να μολυνθούν από τον ασθενή (π.χ. με οικιακή χλωρίνη σε αραίωση 1 μέρος χλωρίνη προς 10 μέρη νερό).
* Όσοι ταξιδιώτες επέστρεψαν από περιοχή με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση του νέου ιού γρίπης Α(Η1Ν1), θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για 7 ημέρες μετά την επιστροφή τους.
* Αν στο διάστημα αυτό παρουσιάσουν πυρετό > 380 ή άλλα συμπτώματα γρίπης (βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, κεφαλαλγία, ρινική καταρροή, δύσπνοια) συνιστάται να παραμείνουν στο σπίτι προκειμένου να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα και να απευθυνθούν στον οικογενειακό τους ιατρό ή να ζητήσουν και να λάβουν οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ τηλεφωνώντας στο 210-5212054.

Πηγή: Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( ΚΕΕΛΠΝΟ )



    Στην κορυφή