Υψηλό το ποσοστό ρύθμισης της Αρτηριακής Πιεσης σε υπερτασικούς ασθενείς


Υψηλότερο φαίνεται να είναι το ποσοστό των ασθενών με υπέρταση που επιτυγχάνουν τους στόχους ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία γεγονός που μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την νοσηρότητα από υπέρταση.

Τα αποτελέσματα από μεγάλη πολυκεντρική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Π.Φ.Υ. παρουσιάστηκαν στο 5ο Πολυθεματικό Σεμινάριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τον Πρόεδρο της ΕΕΕΕΠ Δρ Στάθη Σκληρό κατά την διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού που αφορούσε την διαχείριση του υπερτασικού ασθενή.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η χρήση νεώτερων συνδυασμών αντιυπερτασικών φαρμάκων έχουν περιορίσει τις παρενέργειες ενώ έχουν αυξήσει την αποτελεσματικότητα με επακόλουθο την αύξηση της συνεργασιμότητας των ασθενών.

Σταθερή η χρήση της ηρωίνης

Επιπρόσθετα, στο 5ο Πολυθεματικό Σεμινάριο που παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 γιατροί, η χρήση ηρωίνης παραμένει σταθερή την τελευταία δεκαετία παρά την είσοδο και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Πανεπ. Αθηνών Χ. Σπηλιωπούλο, και αυτός είναι ο λόγος που ζητήματα που αφορούν τη χρήση τοξικών ουσιών θα απασχολήσουν τους γενικούς γιατρούς και στα επόμενα χρόνια .

Τέλος, στο Σεμινάριο παρουσιάστηκαν οι νεώτερες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη διαβήτη από τον Επίκουρο Καθηγητή Πανεπ. Αθηνών κο Αθανάσιο Ράπτη, ο οποίος τόνισε την σημασία των υπογλυκαιμιών κατά την αντιμετώπιση του διαβητικού ασθενή και τα διλλήματα που αφορούν την χορήγηση των νέων αντιδιαβητικών παραγόντων (ινκρετίνες).


    Στην κορυφή