Υπάρχει κρυολόγημα στα ζώα;


Φταρνίζεται, τρέχει η μύτη του, βήχει και έχει δύσπνοια. Δεν είναι ο διπλανός σας ούτε εσείς, αλλά ο τετράποδος φίλος σας. Εχει κρυολογήσει άραγε; Υπάρχει τέτοια περίπτωση στα ζώα; Είναι ένα ερώτημα που πολλές φορές μάς βάζει σε σκέψεις. Μήπως είναι συμπτώματα κάποιας άλλης πάθησης;

Στον άνθρωπο το κοινό κρυολόγημα αποτελεί συνηθισμένη καλοήθη φλεγμονή του βλεννογόνου των ρινικών κοιλοτήτων και σπανιότερα του λάρυγγα, της τραχείας, αλλά ακόμα και των οφθαλμών.

Η νοσολογική αυτή κατάσταση παρατηρείται πολύ συχνά στους ανθρώπους, συνήθως τους ψυχρούς μήνες του χρόνου (χειμώνας), και προκαλείται από πολλά είδη ιών (ιογενείς λοιμώξεις).

Η εγκατάσταση των ιώσεων αυτών φαίνεται ότι ευνοείται από το ψύχος. Στη πραγματικότητα ο ρόλος του ψύχους έγκειται στο γεγονός ότι, αφ' ενός, ευνοεί τον συγχρωτισμό πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, αφ' ετέρου, συμβάλλει στην επιβίωση των ιών στο περιβάλλον, το οποίο μολύνουν οι ιοί εκτινασσόμενοι με τη μορφή σταγονιδίων από άτομα φορείς που παρουσιάζουν πταρμό ή βήχα. Η χαμηλή θερμοκρασία και η υγρασία ευνοούν την επιβίωση των ιών γενικώς, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία και η ηλιοφάνεια κατά κανόνα τους καταστρέφουν.

Τα λοιμογόνα αυτά σταγονίδια εισπνέονται από τα υγιή άτομα, κατακρατούνται στις ρινικές κοιλότητες και τις λοιπές αεροφόρους οδούς, όπου τελικά οι ιοί εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται προκαλώντας φλεγμονή.

Κοινές εκδηλώσεις των λοιμώξεων του ανώτερου, όπως λέμε, αναπνευστικού, δηλαδή των ρινικών κοιλοτήτων, του λάρυγγα και της τραχείας, είναι ο πταρμός, ο ρινικός κατάρρους («τρέχει» η μύτη), ο βήχας και σε βαριές ή επιπλεγμένες περιπτώσεις, η δύσπνοια.

Το κοινό κρυολόγημα, λοιπόν, αποτελεί στον άνθρωπο μια καλοήθη και αυτοπεριοριζόμενη φλεγμονή (7- 10 ημέρες). Οταν όμως τα συμπτώματα αυτά επιμένουν, τότε ή το κρυολόγημα έχει επιπλακεί από βακτήρια ή αποτελεί εκδήλωση άλλων σοβαρών νοσολογικών καταστάσεων που χρήζουν διερεύνησης.

Στα ζώα δεν υφίσταται η έννοια του κοινού κρυολογήματος και όταν παρατηρούνται παρόμοια συμπτώματα, πάντοτε αποτελούν εκδηλώσεις σοβαρών τοπικών ή συστηματικών παθολογικών καταστάσεων. Ετσι λοιπόν πταρμοί, πάσης φύσεως ρινικό έκκριμα (καταρροή), βήχας και δύσπνοια χρήζουν άμεσης διερεύνησης και αντιμετώπισης, με άλλα λόγια, δεν χωράει αναμονή, αλλά άμεσα πρέπει τα ζώα να οδηγούνται στον κτηνίατρο.


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. & Τέως
Επικ. Καθηγητής της Παθολογικής Κλινικής της
Καθηγητής στην Εθν. Σχολή Δημόσιας Υγείας
Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Ελλ. Κτην. Εταιρείας
    Στην κορυφή