ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ


Ένα πιλοτικό πρόγραμμα με την ονομασία «Το ποδήλατο στη ζωή μας» ξεκινά το υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια της προώθησης άσκησης του πληθυσμού για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Όπως αναφέρθηκε σήμερα απο τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό Χρ. Αηδόνη, το ποδήλατο επιλέχτηκε γιατί καταρχάς είναι πάρα πολύ εύκολο στη χρήση από όλες τις ηλικίες, είναι συμβατό με το αστικό τοπίο. Συνδυάζει την άθληση, την αναψυχή και τον τουρισμό και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Έχει αποδειχθεί σε μία έρευνα η οποία έχει γίνει, ότι το 71% των πολιτών, των συμπολιτών μας θα ήθελαν να έχουν ως μέσο μεταφοράς το ποδήλατο, αλλά δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα. Όπως επίσης έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει τεράστια ωφέλεια υγείας από τη χρήση του", ανέφερε ο κ.Αηδόνης και πρόσθεσε:
"Εμείς έχουμε επιλέξει σήμερα τέσσερις δράσεις. Η μία δράση αφορά τα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυτές είναι οι δύο, και η μία δράση στη Σαμοθράκη, ένα ακριτικό νησί και σε ένα ορεινό Δήμο, στον Αρχάγγελο Πέλλας.

Σε σχέση τώρα με το κομμάτι που έχει να κάνει με το ποδήλατο στην Αθήνα, έχουμε επιλέξει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Σε τρία σημεία αυτή τη στιγμή της πόλης, με σημείο αιχμής την Ακρόπολη, έχουμε Ακρόπολη, Θησείο και στη Μητρόπολη τρεις βάσεις ποδηλάτου όπου γίνεται ηλεκτρονικά η δυνατότητα χρέωσης.

Υπάρχουν ποδήλατα τα οποία ο κάθε πολίτης μπορεί μέσα από την πιστωτική του κάρτα να κάνει τη χρέωση χωρίς να πληρώσει, να μπορεί να κάνει τη χρήση. Απλά αυτό γίνεται για να γίνεται η πιστοποίηση για να μην υπάρχουν απώλειες και για να γίνονται οι χρεώσεις αν και εφόσον υπάρχουν απώλειες. Θα μπορεί λοιπόν να παίρνει το ποδήλατο από αυτά τα σημεία, να το αφήνει σε όποιο σημείο θέλει αφού κάνει είτε τη μετακίνησή του είτε την άθλησή του.

Το δεύτερο κομμάτι αφορά τη Θεσσαλονίκη και εδώ έχουμε επιλέξει μία ενέργεια η οποία έχει σχέση με την ενεργειακή άθληση. Δηλαδή το πρόγραμμα αυτό μιλάει και λέει «Πράττειν ενέργεια, green bikes».

Έχουμε επιλέξει την παραλιακή ζώνη Θεσσαλονίκης, το Λευκό Πύργο συγκεκριμένα, γιατί αυτό συμφωνήσαμε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης τον κ. Μπουτάρη, όπου μέσα εκεί πέρα τοποθετούμε ποδήλατα, στατικά ποδήλατα σε στύλους αυτή τη στιγμή της ΔΕΗ. Εντάξει, είναι παραδοσιακοί στύλοι βέβαια, και μέσα σε κάθε στύλο υπάρχουν δύο στατικά ποδήλατα.

Σ' αυτά τα ποδήλατα λοιπόν ο κάθε πολίτης μπορεί να ασκηθεί, να παράξει ενέργεια, η οποία ενέργεια μέσα από μία οθόνη μπορεί να βλέπει πόσο είναι το ποσό ενέργειας που παράγει και παράλληλα αυτή την ενέργεια θα μπορεί να τη βλέπει μέσα στον πυλώνα γιατί θα έχει ξεχωριστό φως και παράλληλα θα βλέπει και πόση ενέργεια ξοδεύει μέσα από τη γύμνασή του.

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά τον ορεινό Δήμο Αρχαγγέλου-Πέλλας, που μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε το φυσικό τοπίο μέσα από ειδικά ποδήλατα, όπως επίσης και το ποδήλατο στη Σαμοθράκη που έχει να κάνει με αυτόν ακριβώς τον ίδιο σκοπό κι εκεί θα δώσουμε 100 ποδήλατα σε κάθε Δήμο και μέσα από εκεί θα μπορεί ο τουρίστας ο πολίτης και τα λοιπά να το επιλέξει για τις μετακινήσεις του ή για την ξενάγησή του".


    Στην κορυφή