ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΟΪΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Επί των ημερών μας, η αύξηση του αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας, έφερε στο προσκήνιο τις άνοιες, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ (60% του συνόλου) ως ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας στην Ευρώπη είναι σήμερα 7.300.000 και στην Ελλάδα 200.000. Παγκοσμίως, οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 36.000.000 και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100.000.000 μέχρι το 2050. Ενδεικτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Αλτσχάιμερ απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία¨" επισημαίνει η νευρολόγος ψυχίατρος Δρ. Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της Εταιρείας νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχαϊμερ όπως έχει οριστεί η 21η Σεπτεμβρίου: "Πριν ένα χρόνο, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, το Υπουργείο Οικονομίας περιέκοψε κατά 45% τον προϋπολογισμό των μονάδων ψυχικής υγείας που λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος Ψυχαργώς με την ευθύνη ΜΚΟ και παρέχουν ένα σημαντικό μέρος των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μεταξύ των μονάδων αυτών υπάρχουν και 12 δομές Αλτσχάιμερ (2 ξενώνες, 8 Κέντρα Ημέρας και 2 υπηρεσίες Φροντίδας στο σπίτι) οι οποίες εξυπηρετούν ένα μικρό μόνο ποσοστό ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους, δηλαδή 5.000 σε σύνολο 200.000 που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτές οι δομές λειτουργούν με την ευθύνη των ΜΚΟ Εταιρειών Αλτσχάιμερ στις παρακάτω πόλεις της Ελλάδος: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Χανιά, Ρόδος.

Στόχος των Εταιρειών Αλτσχάιμερ είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, η υποστήριξη των ασθενών και των συγγενών τους, η κινητοποίηση και η συνεργασία των κοινωνικών φορέων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την προαγωγή της ποιότητας ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους.

Στη νόσο Αλτσχάιμερ μαζί με τον ασθενή πάσχει όλη η οικογένεια. Στην οικογενειοκρατική ελληνική κοινωνία οι ανοϊκοί ασθενείς φροντίζονται κατά 90% στο σπίτι από τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά, αδέλφια). Ωστόσο, οι αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας των ανοϊκών ασθενών, επιδρούν στην υγεία των φροντιστών, επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές & επαγγελματικές δραστηριότητες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, κλονίζουν την κοινωνική τους θέση και απειλούν την οικονομική τους ασφάλεια.

Σε ότι αφορά την οικονομική διάσταση, τα βάρη είναι εμφανώς μεγάλα. Ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν εξειδικευμένες δομές και υπηρεσίες πρόνοιας και περίθαλψης και δεν παρέχονται επιδόματα συμπαράστασης ακόμη και στα προχωρημένα στάδια της άνοιας όπως στη χώρα μας. Έτσι οι φροντιστές υποχρεώνονται να συμμετέχουν αναλόγως στις δαπάνες για φαρμακευτική, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ευαίσθητων ανοϊκών ασθενών.


Οι πολλαπλές και εξειδικευμένες ανάγκες των ανοϊκών ασθενών στην Ελλάδα καλύπτονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από τις Εταιρείες Αλτσχάιμερ όπως γίνεται και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τα Κέντρα Ημέρας των οργανώσεων αυτών είναι μονάδες ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας και οι δραστηριότητές τους περιλαμβάνουν: ιατρείο Μνήμης, θεραπείες νοητικής ενδυνάμωσης, τροποποίηση προβληματικών συμπεριφορών, ατομική και ομαδική δημιουργική απασχόληση, λογοθεραπεία, γυμναστική και εκπαίδευση και υποστήριξη στους φροντιστές και τις οικογένειες. Αλλά ο αριθμός των Κέντρων Ημέρας είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με το συνολικό αριθμό των ατόμων με άνοια στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ίδρυσης νέων. Αντί γι’ αυτό η υποχρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών προκαλεί το κλείσιμο των λίγων υπαρχουσών δομών και υπηρεσιών.

Σήμερα οι επαγγελματίες Υγείας που στελεχώνουν τα Κέντρα Αλτσχάιμερ σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν πληρωθεί για 6 συνεχείς μήνες και το μέλλον είναι αβέβαιο όπως μας δήλωσαν από το Υπουργείο Υγείας. Καλούμε τους Υπουργούς, τους βουλευτές, τους αρμόδιους φορείς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην αφεθούν οι ανοϊκοί ασθενείς χωρίς φροντίδα και θεραπεία και οι οικογένειές τους χωρίς συμπαράσταση στη χώρα μας.

Καλούμε όλα τα μέλη, τις οικογένειες των ασθενών και τους φίλους της Εταιρείας να συνδράμουν με κάθε μικρή ή μεγάλη προσφορά προκειμένου να καταφέρουμε να συνεχίσουμε το έργο μας.

Πιστεύουμε πως η διάσωση της οικονομίας της χώρας συμβαδίζει με τη διάσωση των ανθρώπων της και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως οι άνθρωποι της Τρίτης ηλικίας και ειδικότερα οι ανυπεράσπιστοι ασθενείς με άνοια, τα δικαιώματα των οποίων προσπαθούμε να υπηρετούμε πάντα με ευαισθησία και συνέπεια.

Σας περιμένουμε, λοιπόν, όλους την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012, στις 18:00 στο Σύνταγμα για μια συμβολική πορεία (memory walk) με κεντρικό σύνθημα "Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα - βήμα", για πέμπτη συνεχή χρονιά. Είναι μια καλή ευκαιρία να διαμαρτυρηθούμε για τις περικοπές δαπανών για τα Κέντρα Ημέρας και να διεκδικήσουμε δυναμικά τα δικαιώματα των ασθενών μας."




    Στην κορυφή