ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ, ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΑΝΙΑΤΩΝ


Η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κτίριο του Ασύλου Ανιάτων, όπου φιλοξενείται μικρός αριθμός υπερήλικων ασθενών, λόγω της μη εξόφλησης του «χαρατσιού» (600 ευρώ), παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών είχε με επιστολή του διαβεβαιώσει το Ίδρυμα ότι λόγω του κοινωφελούς σκοπού του απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος.

Η διακοπή του ρεύματος έγινε το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Άσυλο Ανιάτων, στην οποία καταγγέλθηκε η αναλγησία του ΕΟΠΥΥ καθώς δεν έχει ακόμα καταβάλει τις οφειλές του προς το Ίδρυμα για τα νοσήλια των ασφαλισμένων του.

Οι 235 βαριά ασθενείς που περιθάλπονται στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη είναι πλέον στο «έλεος» του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά την εξώδικη δήλωση του Ιδρύματος με την οποία ο Οργανισμός καθίσταται υπεύθυνος για την επιδείνωση της κατάστασής τους.

Τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προς το Άσυλο Ανιάτων για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του - κυρίως ΙΚΑ και ΟΓΑ – προσεγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 είναι οφειλές για το πρώτο εξάμηνο του 2012 και τα υπόλοιπα αφορούν σε οφειλές των δύο Ταμείων από τον Οκτώβριο του 2008 έως το τέλος του 2011.

Το Άσυλο Ανιάτων παρέχει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη από συνεχή ιατρική φροντίδα, καθώς στο 80% των περιπτώσεων είναι κατάκοιτοι. Οι υπόλοιποι ασθενείς αντιμετωπίζουν κινητικά και νευρολογικά προβλήματα, τα οποία χρήζουν αυξημένης φροντίδας από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αποτέλεσμα της πρωτοφανούς - ακόμα και για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας - καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι:

n Να μην έχουν σιτισθεί με κρέας εδώ και 1,5 μήνα, γιατί οι προμηθευτές κρέατος έχουν διακόψει την πίστωση προς το Άσυλο.

Ήδη, ο υποσιτισμός των ασθενών έχει αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα και επιδείνωση της κατάστασής τους, ειδικά στους κατάκοιτους ασθενείς που έχουν ανάγκη από βιταμίνες, σίδηρο και λευκώματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές από την καθήλωσή τους στο κρεβάτι. Αρκετοί ασθενείς εμφανίζουν επίμονες κατακλίσεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, σοβαρή αναιμία, κ. λπ.

n Να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα καθημερινής χρήσης για κατάκοιτους και ανάπηρους ασθενείς, όπως αλοιφές, πολυβιταμινούχα σκευάσματα, κολλύρια, αντιμικροβιακά, γάζες, πάνες, κ. λπ.

n Να είναι απλήρωτοι οι 170 εργαζόμενοι και γιατροί του Ασύλου Ανιάτων από τον περασμένο Μάρτιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωσή τη δική τους και των οικογενειών τους.



Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Άσυλο Ανιάτων περιέγραψαν σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ασύλου Ανιάτων κα. Ιωάννα Ηλιάδη, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Άσυλο Ανιάτων γιατρός κ. Παντελής Ξένος και η υπεύθυνη της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ασύλου κα. Άννα Δανοπούλου.

«Το Ίδρυμα βρίσκεται πια σε αδιέξοδο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μη καταβολής των χρεών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του. Εδώ και σχεδόν 2 μήνες προσπαθούμε να βρούμε μία λύση, αλλά βρίσκουμε τις πόρτες κλειστές», είπε η πρόεδρος του Ασύλου κα. Ιωάννα Ηλιάδη.



Εξώδικο στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το επόμενο βήμα έκκληση στον Εισαγγελέα

«Γι αυτό το λόγο επιδώσαμε – συνέχισε η κα. Ηλιάδη - στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εξώδικη διαμαρτυρία προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους ασθενείς. Παράλληλα, με επιστολές μας προς τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας κ. κ. Α. Λυκουρέντζο, Γ. Στουρνάρα και Γ. Βρούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και αρμόδιο για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Μ. Σαλμά, τους ενημερώνουμε για την κατάσταση που επικρατεί και τα χρέη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Το επόμενο μας βήμα θα είναι να απευθυνθούμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, καθώς πλέον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».



Αύξηση των αιτήσεων για εισαγωγή ασθενών λόγω οικονομικής κρίσης

«Χαρακτηριστικό της αναγκαιότητας της απρόσκοπτης λειτουργίας του Ασύλου, ανέφερε η πρόεδρος κα. Ι. Ηλιάδη, είναι οι καθημερινές αιτήσεις για εισαγωγή νέων περιστατικών που έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ολοένα και περισσότεροι καταθέτουν αίτηση προκειμένου να αναλάβουμε τη φροντίδα ενός κατάκοιτου μέλους της οικογένειας, γιατί δεν υπάρχει πια η οικονομική δυνατότητα για τη φροντίδα του στο σπίτι όπως παλαιότερα. Το Άσυλο καλύπτει ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στο δημόσιο τομέα της πρόνοιας».



Υποσιτίζονται οι κατάκοιτοι ασθενείς

«Η κατάσταση των ασθενών μας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, αφού στερούνται εδώ και 1,5 μήνα, βασικά είδη τροφίμων, όπως το κρέας και τα πουλερικά. Η έλλειψη σιδήρου, ασβεστίου και λευκώματος στη διατροφή κατάκοιτων ή υπερκινητικών ασθενών για τόσο μεγάλο διάστημα, προκαλεί σοβαρή αναιμία, εξασθένιση του ήδη αδύναμου οργανισμού και ευαισθησία σε λοιμώξεις. Παράλληλα, ο κίνδυνος από τις κατακλίσεις όταν η διατροφή δεν είναι σωστή και όταν δεν χρησιμοποιούνται συστηματικά τα επουλωτικά και αντιμικροβιακά φάρμακα, είναι η σηψαιμία του οργανισμού», ανέφερε η υπέυθυνη της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ασύλου Ανιάτων Άννα Δανοπούλου.



Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των απλήρωτων εργαζομένων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ασυλο Ανιάτων γιατρός κ. Παντελής Ξένος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλουν οι εργαζόμενοι για να διατηρήσουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας που παρέχουν στους ασθενείς του Ασύλου, παρά το γεγονός ότι οι 170 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οι ίδιοι πρόβλημα επιβίωσης.

«Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να προσφέρουμε ότι προσφέραμε στους ασθενείς μας. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν αναγνωρίζει το έργο μας και αδιαφορεί τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε δυναμικά το δικαίωμά μας στην αξιοπρέπεια».



Ανάλγητη ακόμα και η Δ.Ε.Η.

Η Δ.Ε.Η. σήμερα, 19-7-2012, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, διέκοψε την παροχή ρεύματος σε πτέρυγα του Ιδρύματος, όπου φιλοξενούνται υπερήλικες ασθενείς, λόγω ανεξόφλητου Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ποσού 600 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών είχε με επιστολή του διαβεβαιώσει το Ίδρυμα ότι λόγω του κοινωφελούς σκοπού του απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος.



Δωρεές προς το Άσυλο

Το Άσυλο Ανιάτων, το τελευταίο διάστημα, συντηρείται από δωρεές τροφίμων, φαρμάκων ακόμα και χρηματικών ποσών, μέσω φιλάνθρωπων συμπολιτών.

Η κα. Ιωάννα Ηλιάδη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ευχαρίστησε δημοσίως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τη Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» και την Διευθύνουσα Σύμβουλο του «Υγεία Α.Ε.» Αρετή Σουβατζόγλου, οι οποίοι συνέδραμαν με το δικό τους τρόπο σε φάρμακα και τρόφιμα για τους ασθενείς του Ασύλου Ανιάτων.


    Στην κορυφή