XΟΥΝΤΗΣ: ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Σε ερώτηση του Νίκου Χουντή για τη νόσο του Αλτσχάιμερ απάντησε ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ντάλι .
Στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής τόνιζε την τραγική έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών για ανοϊκούς ασθενείς στην Ελλάδα και σημείωνε ότι οι ασθενείς στην Ελλάδα σε ποσοστό 89% παραμένουν στο σπίτι με τους οικείους τους αλλά μόνο το 38% εξ αυτών λαμβάνει κάποια θεραπεία.

Στην απάντηση του ο κ. Ντάλι σημειώνει ότι «Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει λάβει η Επιτροπή, τα κράτη μέλη που έχουν θεσπίσει εθνικά ή
περιφερειακά σχέδια για την αντιμετώπιση της άνοιας είναι τρία.

Πρόκειται για τη Γαλλία που διαθέτει εθνικό σχέδιο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ (Plan National Alzheimer 2008-2013), το Ηνωμένο Βασίλειο - Αγγλία, με εθνική στρατηγική για την άνοια (National Dementia Strategy 2009-2014) και Σκοτία, με δική της εθνική στρατηγική για την άνοια (Scotland's National Dementia Strategy 2010), καθώς και το Βέλγιο - Φλάνδρα, με δικό της σχέδιο για την άνοια (Dementie Plan Vlaanderen 2010-2014)».

Αναφερόμενος στα κράτη που εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάληψης εθνικών πρωτοβουλιών επισήμανε « Πολλά κράτη μέλη όπως η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Κύπρος, η Δανία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Τσεχική Δημοκρατία, το Λουξεμβούργο και η Ελλάδα μελετούν το ενδεχόμενο ανάληψης εθνικών πρωτοβουλιών για τις διάφορες μορφές άνοιας» και πρόσθεσε ότι : «Στην Ελλάδα, συστάθηκε πρόσφατα μια ομάδα εργασίας υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν επαγγελματίες του τομέα της υγείας, εκπρόσωποι των ελληνικών οργανώσεων για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, φροντιστές και ασθενείς».

Εξάλλου απαντώντας σε υποερώτημα του Νικου Χουντή, αν θα ήταν πρόθυμη η Κομισιόν να συγχρηματοδοτήσει εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ ο Επίτροπος τόνισε ότι : «Η απόφαση για τη θέσπιση εθνικών σχεδίων για την άνοια είναι θέμα που εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών. Δεν προβλέπεται συγχρηματοδότηση εθνικών σχεδίων μέσω του προγράμματος για την υγεία 2008-2013».


    Στην κορυφή