XOYNTHΣ: ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής μέσω της Πολιτικής Ομάδας Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά, ζήτησε από τη Διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ να εγγράψει στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς Ολομέλειας στο Στρασβούργο, το θέμα της επιμόλυνσης των λαχανικών και της επιδημίας του βακτηριδίου "Ε. Coli".

Ο Νίκος Χουντής κατέθεσε επίσης, από κοινού με ευρωβουλευτές άλλων εθνικοτήτων, επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν από την οποία ζητά να τον πληροφορήσει για:

- την ακριβή προέλευση και την ποσότητα των μολυσμένων αγγουριών,
- το εάν πρόκειται μόνο για επιμολυσμένα αγγούρια ή και για άλλους είδους λαχανικά, όπως ντομάτες και μαρούλια,
- το εάν η επιμόλυνση συνέβη κατά την παραγωγή, πράγμα που οι Ισπανοί αρνούνται, ή κατά την μεταφορά ή εκφόρτωση των αγροτικών προϊόντων,
- το εάν υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης και άλλων τροφίμων,
- το εάν λειτουργεί το σύστημα ιχνηλασιμότητας της ΕΕ, με το οποίο καθίσταται δυνατή η συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης εφόσον η πηγή της μόλυνσης είναι ακόμη ενεργή.

Επίσης ζητά από την Επιτροπή να τον πληροφορήσει σε ποιές χώρες έχουν γίνει εισαγωγές των επιμολυσμένων λαχανικών, εάν αυτά αποσύρθηκαν από την αγορά και πού κατέληξαν, και γιατί η Επιτροπή καθυστέρησε περίπου δύο εβδομάδες και αφού σημειώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι στη Γερμανία, να ενεργοποιήσει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης.


    Στην κορυφή