ΧΟΥΝΤΗΣ: ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ


Με αφορμή την έρευνα Γάλλων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε χθες, σύμφωνα με την οποία ποντίκια που για πρώτη φορά εκτρέφονταν σε όλη τους τη ζωή με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της Μονσάντο ή τους χορηγούνταν νερό που περιείχε το ζιζανιοκτόνο Ράουνταπ σε επίπεδα που επιτρέπονται στις ΗΠΑ, εμφάνισαν όγκους στους μαστούς και σοβαρές ζημιές στο ήπαρ και τα νεφρά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής επαναφέρει με νέα ερώτησή του το θέμα των μεταλλαγμένων και ζητά την απαγόρευση της καλλιέργειας και διάθεσης τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη ερώτησή του έλληνα ευρωβουλευτή σχετικά με τη χρήση του ζιζανιοκτόνου Ράουνταπ, επίσης παρασκευάσματος της Μονσάντο, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Επίτροπος κ. Ντάλι είχε επιβεβαιώσει ότι το Ράουνταπ είναι μία από τις πολλές εμπορικές ονομασίες των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη ως δραστική ουσία και παραδέχθηκε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή και έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων της Επιτροπής για τα φυτοφάρμακα, τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Υπό το φως των νέων δεδομένων της μελέτης που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Νίκος Χουντής με ερώτησή του προς την Επιτροπή, επαναφέρει το θέμα της επανεξέτασης της πολιτικής της για τα μεταλλαγμένα και ζητεί από τον Επίτροπο κ. Ντάλι να πάρει πίσω την πρόταση της Επιτροπής για δήθεν ελευθερία στα κράτη μέλη να απαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων χωρίς όμως να μπορούν να επικαλούνται λόγους που σχετίζονται με την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Ζητεί επίσης την άμεση απαγόρευση όλων των καλλιεργειών καθώς και των εισαγωγών του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Μονσάντο, καθώς και την άμεση επανεξέταση των ανώτατων ορίων καταλοίπων της γλυφοσάτης που περιέχεται στο ζιζανιοκτόνο Ράουνταπ.


    Στην κορυφή