ΧΟΥΝΤΗΣ: ΑΝΟΧΥΡΩΤΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ Ε-coli


Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που παρενέβησαν στη συζήτηση υπογράμμισαν ότι ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν την επιδημία του βακτηρίου, ότι πρέπει να επεκταθεί και ενισχυθεί η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων ώστε να εντοπίζεται αμέσως η πηγή μόλυνσης και να προλαμβάνονται οι κρίσεις, ότι πρέπει να περιοριστεί η χρήση αντιβιοτικών στην εκτροφή των ζώων και η εντατική γεωργία, ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης δεν λειτουργεί σωστά, ότι υπήρξε χάσμα επικοινωνίας και ότι η ΕΕ είναι ακόμη ευάλωτη με πολλά κενά και ελλείψεις στο θέμα της ασφάλειας των τροφίμων και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Ισπανοί ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες καταδίκασαν την χωρίς αποδείξεις ενοχοποίηση των αγροτικών προϊόντων της Ισπανίας, ζήτησαν αποζημιώσεις και ένας εξ αυτών είπε χαρακτηριστικά ότι "είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο η κυρία Μέρκελ αντιμετωπίζει τις χώρες του Νότου".

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ιδιαίτερα το μεγάλο πρόβλημα της ανεπαρκούς ιχνηλασιμότητας των τροφίμων, της αξιοπιστίας του κοινοτικού συστήματος ελέγχου των τροφίμων και τη σύγχυση και το χάσμα επικοινωνίας που επικράτησε κατά τη διαχείριση της διατροφικής αυτής κρίσης.

Συγκεκριμένα είπε:
"Σε λιγότερο από 6 μήνες η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη για δεύτερη φορά με μια σοβαρή διατροφική κρίση. Τον Ιανουάριο οι διοξίνες στη Γερμανία και τώρα το βακτήριο Ε-coli φέρνουν με εκρηκτικό τρόπο στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα της ανεπαρκούς ιχνηλασιμότητας των τροφίμων και της αξιοπιστίας του κοινοτικού συστήματος ελέγχου των τροφίμων. Κύριε Επίτροπε, στις 17 Ιανουαρίου μιλώντας στην Ολομέλεια για τις διοξίνες μας είχατε πει ότι στις άμεσες προθέσεις σας ήταν η λήψη μέτρων για μια πιο αυστηρή νομοθεσία ώστε το σύστημα ελέγχου των τροφίμων να γίνει πιο αποτελεσματικό. 4 μήνες αργότερα αντί να είστε εδώ για να μας ανακοινώσετε ποιά είναι τα πιο αυστηρά μέτρα που πήρατε, προσπαθείτε να δικαιολογήσετε ότι όλοι οι μηχανισμοί δούλεψαν ρολόι στο δεύτερο διατροφικό σκάνδαλο. Προχθές δηλώσατε ότι "το σύστημα είναι εξαιρετικό και ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα ιχνηλασιμότητας." Πότε λέγατε την αλήθεια; Τότε ή τώρα; Και γιατί πρόκειται; Γιατί θρηνούμε 23 νεκρούς και πάνω από χίλια κρούσματα χωρίς να έχει εντοπιστεί επακριβώς η εστία μόλυνσης; Υπήρξε σύγχυση εξ αρχής, υπήρξε έλλειψη συντονισμού και υπήρξε πανικός. Αποτέλεσμα: ο καταναλωτής να είναι ανοχύρωτος και οι αγρότες θύματα της ασυνεννοησίας και της σύγχυσης δηλώσεων και τοποθετήσεων."
    Στην κορυφή