ΧΑΠΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΒΑΖΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΠΝΟΕΣ


Το ίδιο αποτελεσματικά με τις κλασικές θεραπείες εισπνοής αποδεικνύονται τα χάπια στον πόλεμο κατά του άσθματος. Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι χάπια που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά είναι πιο εύχρηστα και το ίδιο αποτελεσματικά με τις συσκευές εισπνοών.

Στην έρευνα, που διάρκεσε δύο χρόνια, συμμετείχαν 650 πάσχοντες από άσθμα, ηλικίας από δώδεκα μέχρι ογδόντα ετών.

Κάποιοι από αυτούς χρησιμοποίησαν τις κλασικές μεθόδους θεραπείας, ενώ οι υπόλοιποι πήραν χάπια που περιέχουν μια ουσία γνωστή και ως ανταγωνιστής υποδοχέων λευκοτριένης (LTRA). Με αυτόν τον τρόπο οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι και στις δύο περιπτώσεις η υγεία των ασθενών βελτιώθηκε το ίδιο.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, οι ασθενείς είναι περισσότερο πρόθυμοι να ακολουθούν θεραπεία σε μορφή χαπιού.

Και αυτό γιατί το 80% αυτών δήλωσε ότι προτιμά να παίρνει χάπι παρά εισπνοές, διότι το θεωρεί πιο εύχρηστο, αλλά και πιο πιθανό να μην ξεχάσουν τη δόση τους. Άλλωστε, όσοι προτιμούν τα χάπια θα πρέπει να παίρνουν απλώς μία ταμπλέτα την ημέρα.

Οι Βρετανοί καθηγητές ελπίζουν τώρα ότι τα νέα δεδομένα θα δώσουν περισσότερες επιλογές στους γιατρούς, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν στους ασθενείς τους και εναλλακτική θεραπεία σε περίπτωση που τους ενοχλεί η χρήση εισπνευστήρων.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή