Χ.Α.Π. : Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΙΤΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


Μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από την πρόοδο της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.), ακόμα, δε, και να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 20ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (European Respiratory Society-ERS).

Ο επιπολασμός (συχνότητα εμφάνισης στον γενικό πληθυσμό) της Χ.Α.Π. αυξάνεται παγκοσμίως. Η φυσική πορεία της νόσου συνεπάγεται την προοδευτική και μη αναστρέψιμη παρεμπόδιση της ροής αέρα στους πνεύμονες, την επιδείνωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση της θνησιμότητας, άρα η διαχείρισή της θεωρείται σήμερα μείζον υγειονομικό ζήτημα. Η Χ.Α.Π. χαρακτηρίζεται από επεισόδια επιδείνωσης - τις λεγόμενες παροξύνσεις - και έντονο οξειδωτικό στρες που μπορεί να αυξήσει τις φλεγμονές των αεραγωγών και του οργανισμού γενικά.
Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η εξισορρόπηση του οξειδωτικού στρες μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση σε ασθενείς με Χ.Α.Π. Παλαιότερες μελέτες που διερεύνησαν τον ρόλο των διατροφικών παρεμβάσεων στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες έδειξαν ότι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσουν από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από το κάπνισμα ή την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Συγχρονικές μελέτες έδειξαν ο μέγιστος εκπνεόμενος όγκος σε 1 δευτερόλεπτο (FEV 1) - ένας υποκατάστατος δείκτης της έκπτωσης της πνευμονικής λειτουργίας - ήταν υψηλότερος στην περίπτωση ασθενών που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα παρά σε ασθενείς με χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων.

Η Δρ Ηλιάνα Κεράνη, από το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής Βόλου, και οι συνάδελφοί της, διερεύνησαν τη σχέση ανάμεσα στην έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας και τη στροφή της δίαιτας προς τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, για διάστημα μίας τριετίας. Η μελέτη τους πρόκειται να δημοσιευτεί στο European Respiratory Journal.

Στη διερευνητική, τυχαιοποιημένη μελέτη ανοικτής επισήμανσης που διεξήγαγαν, περιέλαβαν 120 ασθενείς με διαφορετικούς βαθμούς βαρύτητας Χ.Α.Π. Οι ασθενείς κατατάχτηκαν τυχαία είτε σε μια ομάδα που ακολουθούσε δίαιτα βασισμένη στην αυξημένη κατανάλωση νωπών φρούτων και λαχανικών (ομάδα παρέμβασης: IG), είτε σε μια ομάδα που ακολουθούσε ελεύθερη δίαιτα (ομάδα ελέγχου: CG). Η μέση κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά ήταν υψηλότερη στην ομάδα παρέμβασης απ’ ότι στην ομάδα ελέγχου καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης (p<0,05). Κάθε έξι μήνες οι ασθενείς πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη επίσκεψη σε ιατρό, κατά τη διάρκεια της οποίας υποβάλλονταν σε σπιρομέτρηση.
Μετά την αναπροσαρμογή των δεδομένων έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη συγχυτικοί παράγοντες όπως το φύλο / η ηλικία / το κάπνισμα / οι συννοσηρότητες / οι παροξύνσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υπερβάλλουσα κατανάλωση αντιοξειδωτικών σχετίζεται με στατιστικά σημαντική βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας (p<0,01).

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι οι πάσχοντες από Χ.Α.Π. που είχαν επιλεγεί τυχαία για να ακολουθήσουν δίαιτα στο πλαίσιο της οποίας κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες από τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (ωμά νωπά φρούτα και λαχανικά), παρουσίασαν αύξηση του ετήσιου δείκτη FEV1, ενώ επιδεινώθηκε η κατάσταση όσων ασθενών ακολουθούσαν τη συνηθισμένη δίαιτα, όπως φαίνεται από τη μείωση του FEV1 κατά το διάστημα της τριετίας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως οι βιταμίνες C, E και β-καροτένιο, οι οποίες μπορεί να προστατεύσουν τους πνεύμονες από την οξείδωση που προκαλείται από το κάπνισμα ή/και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι βιταμίνες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, στηρίζουν τη φυσιολογική ενυδάτωση της επιφάνειας των αεραγωγών και μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου σε λιγότερο αντιδραστικές μορφές, εξηγεί η Δρ Κεράνη.

Αν και αυτή η υπόθεση φαίνεται πειστική, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η ευεργετική επίδραση των φρούτων/λαχανικών στην πνευμονική λειτουργία να οφείλεται σε άλλες βιοδραστικές θρεπτικές ουσίες, εκτός από τα αντιοξειδωτικά.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να συνδέεται με ευνοϊκές εκβάσεις της Χ.Α.Π. Από αυτή την άποψη, πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε υπόψη τον ρόλο τέτοιου είδους διατροφικών παρεμβάσεων στη διαχείριση της Χ.Α.Π.», καταλήγει η Δρ Κεράνη.



    Στην κορυφή