ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΠΦΣ


Νέες σταθερές χαμηλότερες τιμές για τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας και αντίστοιχη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης προτείνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Οι φαρμακοποιοί απευθύνουν επίσημη πρόταση προς τα αρμόδια υπουργεία για εφαρμογή barcode και τον καθορισμό της χονδρικής τιμής διάθεσης από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη των 27 για τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας.

Όπως τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πέραν της υπάρχουσας νομoλογίας( ΠΟΥ, ΕΟΦ , ΣτΕ) , για προφανείς δημογραφικούς και ιατρικούς λόγους, οι βρεφικές τροφές μπορούν να συνταγογραφηθούν σε συνταγές του ΕΟΠΥΥ, από ειδικό παιδίατρο ή νεογνολόγο και να χορηγηθούν στον ασφαλισμένο γονέα με την ίδια διαδικασία που χορηγούνται τα φάρμακα.

Με δεδομένο τις 100.000 γεννήσεις ετησίως με υπολογιζόμενη συμμετοχή του ασφαλισμένου στο 50%, η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει στα 14.400.000 € ετησίως. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα αντιβιοτικά , ενέργεια που θα αποτρέψει και θα μειώσει την πολυφαρμακία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η συνολική ετήσια δαπάνη για αγορά αντιβιοτικών είναι 120.000.000 € με ρυθμό αύξησης της τάξης του 10% κάθε χρόνο. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 90% της δαπάνης δηλαδή 108.000.000 € τον χρόνο. Μείωση του ποσοστού κάλυψης κατά 10% επιφέρει οικονομία κλίμακας της τάξεως των 10.800.000 €. Τα οφέλη θα είναι πολλά :

· Καταπολέμηση του φαινομένου της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών που έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ανθεκτικών στα μικρόβια στελεχών, την χρήση νεώτερων ισχυρότερων και ακριβότερων αντιβιοτικών, την αύξηση του χρόνου νοσηλείας, αναρρωτικών αδειών κλπ

· Μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης

· Περαιτέρω μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, λόγω της καθιέρωσης οικονομικών αντικινήτρων (αύξηση συμμετοχής στην ζήτηση και κατανάλωση αντιβιοτικών).


«Αποτέλεσε για εμάς οδυνηρή έκπληξη, η «σθεναρή» στάση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Θανάση Σκορδά στο θέμα των βρεφικών γαλάτων. Προφανώς ο υπουργός στηρίζει την συγκυβέρνηση γιατί η μοναδική αυτή ενέργεια του στην διάρκεια της θητείας του, είναι συνέχεια των αναπόδεικτων δηλώσεων του προκατόχου του κ. Χρυσοϊδη», τόνισε ο κ. Θεοδοσιάδης.

«Είναι πολιτικά απρεπές ο υπουργός να κρύβεται πίσω από τις γρίλιες και να βάζει άλλους να δημοσιοποιούν ψευδή στοιχεία για ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στην διαδικασία της δικαστικής επίλυσης» κατέληξε ο κ. Θεοδοσιάδης.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναφέρθηκαν επίσης στις ελλείψεις φαρμάκων που έχουν ενταθεί ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι ελλείψεις αφορούν πλέον και σκευάσματα καθημερινά και όχι ακριβά. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο ανταλλαγής φαρμάκων μεταξύ φαρμακοποιών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.

Οι ελλείψεις αυτές οφείλονται αφενός μεν στην μη εκτέλεση παραγγελιών των εταιρειών λόγω των χαμηλών τιμών που δεν αποδέχονται οι φαρμακοβιομηχανίες και αφετέρου στην άρνηση υλοποίησης της υπουργικής απόφασης για πίστωση 60 ημερών προς τις φαρμακαποθήκες.

Η χαώδης αυτή κατάσταση ,τόνισαν , έχει στεγνώσει την αγορά από φάρμακα και καθημερινά ασφαλισμένοι και φαρμακοποιοί αγωνίζονται για να βρουν φάρμακα

Ο ΕΟΠΥΥ

Όσον αφορά το θέμα των πληρωμών και το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων οι φαρμακοποιοί τόνισαν πως ο κλάδος βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Τα φαρμακεία στενάζουν και ο Π.Φ.Σ. παρακολουθεί συνεχώς την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών. Μέχρι σήμερα έχει πληρωθεί το 32% των οφειλομένων.

Οι φαρμακοποιοί εκποιούν πλέον τα περιουσιακά τους στοιχεία για να πιστώνουν τον ΕΟΠΥΥ. Τα χρηματικά διαθέσιμα τους έχουν εξαντληθεί και πλέον η δυνατότητα πίστωσης είναι μηδενική.

Σε οποιαδήποτε φάση μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος ο κλάδος είναι έτοιμος να αναστείλει την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Εμείς στηρίζουμε την κοινωνική ασφάλιση, δήλωσαν καταλήγοντας. Δυστυχώς η πολιτεία κάνει ότι μπορεί για να μην μας το ανταποδώσει. Οι υπουργοί της κυβερνησης και ιδιαίτερα ο κ. Χατζηδάκης πρέπει να καταλάβουν ότι το φαρμακείο είναι πυλώνας κοινωνικής ασφάλισης. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες της λιανικής ποιον στηρίζουν;

ΠΡΟΤΑΣΗ
Για την διάθεση βρεφικών τροφών
Α΄ Βρεφικής ηλικίας


    Στην κορυφή