Βλαστικά κύτταρα και γυναικολογία


Όλοι έως σήμερα γνωρίζαμε τις συμβατικές πηγές των βλαστικών κυττάρων που τόσος λόγος γίνεται για αυτά: μυελός των οστών, ομφαλοπλακουντιακό αίμα, ο ίδιος ο ομφάλιος λώρος, περιφερικό αίμα, περιφερικό λίπος κ.α. Μετά το 1988 όμως που πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος από αδερφό σε αδερφό για αναιμία FANCONI στο Παρίσι, οι νέες εφαρμογές εξελίσσονται ραγδαίως με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ήδη πάνω από 200 κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη θεραπεία ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η καρδιακή ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης ακόμα και η οστεοπόρωση.

Γνωρίζατε όμως ότι σύμφωνα με δημοσιεύσεις σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά υπάρχουν βλαστικά κύτταρα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας; Όπως αιμοποιητικά, ενδοθηλιακά και μεσεγχυματικά, με προέλευση μητρική όπως το ενδομήτριο και νεογνική όπως αμνιακό υγρό, αμνιακή μεμβράνη, πλακούντας και χοριακές λάχνες.

Πιο συγκεκριμένα η αμνιακή μεμβράνη η οποία καλύπτει το έμβρυο περιέχει βλαστικά κύτταρα τα οποία μπορούν να διαφοροποιηθούν σε καρδιακά , νευρικά , ηπατικά και παγκρεατικά κύτταρα, ενώ επίσης έχει χρησιμοποιηθεί ως ικρίωμα (υπόστρωμα) στη μηχανική ιστών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημοσιευθεί στο Τissue Engin. Part A., 2011 η δημιουργία τεχνητής αμνιακής μεμβράνης για την αντιμετώπιση πρόωρης ρήξης υμένων (αιτία 40% των πρόωρων γεννήσεων).

Νέα επιστημονικά δεδομένα και δημοσιεύσεις

Σύμφωνα με δημοσίευσεις στα έγκυρα επιστημονικά περιοδικά Placenta, 2011, 32(4): S316-9 και Circulation, 2006, 114: I125-I131 οι χοριακές λάχνες του πλακούντα περιέχουν μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα τα οποία δύναται να διαφοροποιηθούν πειραματικά σε συνδυασμό με ικριώματα σε «πέταλα» καρδιακών βαλβίδων και να αποτελέσουν ελπιδοφόρα πηγή βλαστικών κυττάρων. Θα μπορούσαν λοιπόν να υπάρξουν εφαρμογές σε αυτόλογη χρήση σε νεογνά με συγγενείς καρδιοπάθειες, στην δημιουργία τεχνητών μεμβρανών (patch) σε ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Επιπλέον, στο παγκόσμιο συνέδριο Γονιμότητας και Στειρότητας του Μονάχου, το 2010, ανακοινώθηκε αποκατάσταση λειτουργίας των ωοθηκών σε πειραματόζωα εντός δυο εβδομάδων, μετά από έγχυση βλαστικών κυττάρων που έπασχαν από Πρώιμη Ωοθηκική Ανεπάρκεια. Τέλος σύμφωνα με μια δημοσίευση στο J. Hum. Reprod. Sci., 2011 γυναίκα με σύνδρομο του Asherman (συμφύσεις εντός της μήτρας με αποτέλεσμα αδυναμία εμφύτευσης εμβρύου), 33 ετών, δεν ανταποκρίθηκε σε ορμονική θεραπεία για την ανάπτυξη ενδομητρίου και υπεβλήθη σε αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών με έγχυση στην ενδομητριακή κοιλότητα όπου, σε συνδυασμό με ορμονική θεραπεία, επετεύχθη ανάπτυξη ενδομητρίου πάχους 8 mm και Επιτυχής κύηση έπειτα από IVF και εμβρυομεταφορά .

Εύκολα λοιπόν γίνεται κατανοητό σε όλους, μέλη της ιατρικής κοινότητας και μη, ότι οι πηγές-δυνατότητες-εφαρμογές των βλαστικών κυττάρων είναι ανεξάντλητες και μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε καταστάσεις, όπου όλες οι άλλες συμβατικές μέθοδοι σταματούν.

Αντώνης Μήτσης
Μαιευτήρας χειρουργός-γυναικολόγος


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή