Βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες του καπνίσματος


Περίπου 4.500 δημοτικούς αστυνομικούς, 500 επόπτες υγείας, αλλά και το ΣΕΥΠ (Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας) επιστρατεύει το υπουργείο Υγείας για την τήρηση της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Τα μέτρα δεν είναι εισπρακτικά ούτε αστυνομικά», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος. «Εχουμε σκοπό να στηρίξουμε όσους επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα. Οι καπνιστές μπορούν να βγαίνουν έξω να καπνίσουν, είναι κάτι εύκολο, αφού στη χώρα μας έχουμε οκτώ μήνες καλοκαίρι». Ωστόσο, για τους αμετανόητους, τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, ενώ με πέντε διαπιστωμένες παραβάσεις προβλέπεται η αναστολή της άδειας λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Προβλέπονται πρόστιμα 500 - 10.000 ευρώ στον υπεύθυνο του χώρου, είτε είναι καφέ είτε σχολείο, νοσοκομείο ή επιχείρηση (η πρώτη παράβαση 500 ευρώ, η δεύτερη 1.000 ευρώ κ.ο.κ.). Για τους καπνίζοντες, το πρόστιμο είναι 50 ευρώ και 100 ευρώ σε χώρους ειδικού ενδιαφέροντος, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Υψηλότερα, από 1.000 έως 1.500 ευρώ, είναι τα ποσά για όσους δεν σέβονται τις ρυθμίσεις για τη διαφήμιση και προβαίνουν σε δωρεάν διανομή τσιγάρων ή κάθε μορφή κινητής διαφήμισης.

«Προχωρήσαμε στην πλήρη απαγόρευση, διότι έχουμε πολλούς ακραίους δείκτες: τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη, τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που ξεκινούν να καπνίζουν από τα δεκαπέντε και πολύ υψηλά ποσοστά καπνιστών μεταξύ των επαγγελματιών υγείας», επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος. «Καθώς το κάπνισμα συνδέεται με τη νοσηρότητα και αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, οφείλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που επιθυμούν να το κόψουν. Για τον σκοπό αυτό, προβλέπεται η λειτουργία 40 ιατρείων διακοπής του καπνίσματος στα νοσοκομεία για ασθενείς - καπνιστές. Για την πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος δημιουργούνται επίσης ιατρεία στο ΙΚΑ και τα Κέντρα Υγείας».

Πηγή Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



    Στην κορυφή