ΒΡΕΘΗΚΕ ΓΟΝΙΔΙΟ ΥΠΑΙΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ


Έπειτα από 20 χρόνια ερευνών χωρίς αποτέλεσμα, προκειμένου να βρεθούν κάποιοι γενετικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη σε άτομα σχετικά νεαρής ηλικίας και σε διαδοχικές γενιές οικογενειών, Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να εντοπίσουν μια σπάνια μετάλλαξη γονιδίου που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την κληρονομική εκδήλωση της νόσου. Η ανακάλυψη αυξάνει τις προσδοκίες για τη βελτίωση των μεθόδων έγκαιρης διάγνωσης της πάθησης στο μέλλον.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τους καθηγητές ουρολογίας και ογκολογίας Κάθλιν Κούνι και Γουίλιαμ Άιζαακς, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι άνδρες κληρονομούν αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο κινδυνεύουν δέκα έως 20 φορές περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι, ύστερα από περαιτέρω έρευνες, κάποια στιγμή θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα γενετικό διαγνωστικό τεστ για έγκαιρη διάγνωση των ατόμων υψηλού κινδύνου. Ο κληρονομικός καρκίνος του προστάτη εκτιμάται ότι αφορά το 10-15% των συνολικών περιστατικών αυτής της μορφής καρκίνου.

Πηγή Zougla.gr


    Στην κορυφή