ΒΡΑΒΕΥΣΗ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ


Για το κοινωνικό έργο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών τίμησε η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κο Γιώργο Πατούλη, στα πλαίσια της ημέρας μνήμης και τιμής των εθνικών ευεργετών.

Μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων, τιμήθηκε το έργο και η προσφορά των εθνικών ευεργετών, εκείνων που σε εποχές μεγάλων στερήσεων για τον τόπο μας, όπως αυτή που διάγουμε, κάνουν διαχρονικά έργο κοινωνικών, προνοιακών, πολιτισμικών και εθνικών αγώνων, και βοηθούν τον τόπο μας να προχωρήσει και να αναπτυχθεί. Εκείνων που στηρίζουν την κάθε οικογένεια που βρίσκεται κάτω από το όριο της εξαθλίωσης και της φτώχειας. Εκείνων που περιβάλλουν τον κάθε παραμελημένο ασθενή, για να μην πεθάνει στο δρόμο. Εκείνων που προσπαθούν μέσα ή έξω από τον ελλαδικό χώρο, να εξασφαλίσουν τις στοιχειώδεις δομές της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης για την πατρίδα μας.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών κος Δημητρόπουλος επίδωσε την τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κο Γιώργο Πατούλη, εκφράζοντας το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη στο έργο στήριξης ανασφάλιστων, άπορων και άστεγων πολιτών.

Ο κος Πατούλης, μιλώντας για την κοινωνική αποστολή των γιατρών, υπογράμμισε:

«Το ήθος και η ανθρωπιά είναι οι κύριοι πυλώνες της υπόστασης του όντως που αξιώνεται να λέγεται λειτουργός υγείας. Αυτοί που διαχειρίζονται, αυτή τη στιγμή, τις τύχες της Υγείας του Ελληνικού Λαού, θα πρέπει με αίσθημα ευθύνης, να διασφαλίσουν τη δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους αναξιοπαθούντες, τους μικροσυνταξιούχους, τους μικρομισθωτούς, τους ανασφάλιστους και ανέργους συμπολίτες μας. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα τον Ιανουάριο 2012, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Φιλανθρωπικό ης Οργανισμό ΑΠΟΣΤΟΛΗ σε μια οραματική ανθρωπιστική πρωτοβουλία αλληλεγγύης με στόχο τον άνθρωπο: Ιδρύσαμε το ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη ανασφάλιστων ασθενών, παραμελημένων πολιτών και μακροχρόνια ανέργων. Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, που στεγάζεται στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών Σεβαστουπόλεως 113, και λειτουργεί με 238 εθελοντές γιατρούς 23 ειδικοτήτων έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα 4.600 ανασφάλιστοι πολίτες, ενώ περισσότεροι από 1.000 ανασφάλιστοι, που εξετάστηκαν από δημόσια ή ιδιωτικά ιδρύματα έλαβαν δωρεάν τα φάρμακα για την αγωγή τους από το Κοινωνικό μας Φαρμακείο.

Παράλληλα, συγκεντρώνουμε κάθε Σάββατο φάρμακα σε συνεργασία με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τον ΣΚΑΙ, στα πλαίσια της δράσεις Όλοι μαζί μπορούμε για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής.

Με τη στήριξη 26 Δήμων της Αττικής συγκεντρώσαμε πάνω από 120000 φάρμακα και συνεχίζουμε εντός και εκτός Αττικής για την εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων και άπορων ασθενών. Οργανώσαμε ακριτικό οδοιπορικό υγείας στην άγονη γραμμή από το Καστελλόριζο και τη Γαύδο ως το Αγαθονήσι και τον ορεινό Έβρο… Αφουγκραστήκαμε τα υγειονομικά προβλήματα των κατοίκων και τα υιοθετήσαμε. Δηλώσαμε το παρόν με τη στήριξη σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Προσφέραμε 10.000 φάρμακα κι υγειονομικό υλικό σε δήμους, μητροπόλεις, περιφερειακά ιατρεία και δευτεροβάθμια νοσοκομεία της Περιφέρειας. Και συνεχίζουμε όπως και όπου με ζητηθεί. Ιδρύσαμε καρδιολογικό παράρτημα του Ιατρείου στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για τον έλεγχο όλων των καρδιαγγειακών ασθενών. Ανοίξαμε την αλυσίδα του ιατρείου κοινωνικής αποστολής και απευθυνθήκαμε στην ευαισθησία νοσηλευτηρίων, διαγνωστικών κέντρων, φαρμακευτικών εταιρειών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Ήδη οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη σπουδαία προσφορά στη δευτεροβάθμια περίθαλψη των ασθενών μας στην Ογκολογική Κλινική του ΣΩΤΗΡΙΑ, στο ΓΝΑ Σισμανόγλειο στο ΓΝΑ Ελπίς και άλλα νοσηλευτήρια και ιατρικά κέντρα. Επίσης, αυτή την περίοδο πραγματοποιούμε εκστρατεία παιδικού εμβολιασμού για τα παιδιά των ανασφάλιστων και μακροχρόνια ανέργων σε 7 Παραρτήματα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και δήμους και μητροπόλεις.

Στόχος μας ήταν από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να είναι κάθε μέρα να βοηθήσουμε και να ανακουφίσουμε τον πόνο όσων περισσότερων ασθενών μπορούμε και παράλληλα να διατηρήσουμε την υγεία, μέσα από την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών σε όσους περισσότερους πολίτες εξετάσουμε.»

Τιμώντας το έργο των νεότερων γενιών των εθνικών ευεργετών, ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας, στη σημερινή εκδήλωση, έστειλαν ένα μήνυμα ομόφωνα όλοι οι φορείς που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση: «Στις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας, όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε κάτι περισσότερο από ότι ο καθένας χωριστά. Ας αγωνιστούμε μαζί για το καλύτερο».


    Στην κορυφή