ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ HIV


Η ViiV Healthcare ανακοίνωσε μια σειρά από πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που αποτελούν μέρος της διαρκούς αφοσίωσής της για την κάλυψη των κενών στην περίθαλψη και θεραπεία του HIV σε παιδιά. Αυτές οι προσπάθειες υπάγονται στις ευρύτερες ενέργειες του Ταμείου Τροφοδότησης Παιδιατρικών Καινοτομιών της εταιρείας. Περιλαμβάνουν μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με την CHAI και τη Mylan Laboratories Limited, θυγατρική της Mylan Inc. που εδρεύει στις ΗΠΑ, με σκοπό την υποβολή φακέλου για ένα νέο διασπειρώμενο σκεύασμα για παιδιά-ασθενείς που ζουν σε μέρη με περιορισμένους πόρους. Η ViiV Healthcare προβαίνει επίσης σε δωρεές ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων λιρών σε πέντε οργανισμούς, με σκοπό την βελτίωση πρόσβασης στην έρευνα, περίθαλψη και θεραπεία του HIV για παιδιά με περιορισμένους οικονομικούς πόρους. Εάν συνυπολογιστούν, αυτές οι νέες πρωτοβουλίες της ViiV Healthcare μεταφράζονται σε προγράμματα στήριξης αξίας περίπου 5,3 εκατομμυρίων λιρών, σε σύνολο 10 εκατομμυρίων λιρών που έχει διαθέσει η εταιρεία μετά από την έναρξη του Ταμείου Τροφοδότησης Παιδιατρικών Καινοτομιών το 2009.



Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς την καλύτερη πρόσβαση παιδιών με HIV σε υψηλής ποιότητας θεραπείες. Ωστόσο, πολλά οροθετικά παιδιά εξακολουθούν να μην έχουν επαρκή πρόσβαση σε προγράμματα περίθαλψης και θεραπείας του HIV. Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών με HIV υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 3,4 εκατομμύρια παιδιά, με το 90% περίπου αυτών να ζει στην Αφρική.[i] Ανάμεσά τους, σχεδόν 2,1 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται άμεσα θεραπεία, ενώ μόνο το 23% βρίσκεται ήδη σε θεραπεία, σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 51% στους ενήλικες. Η βελτιωμένη πρόσβαση σε θεραπείες και η ποιότητα της περίθαλψης αποτελούν κύριες προτεραιότητες για τον συγκεκριμένο πληθυσμό, με ιδιαίτερη έμφαση στους πόρους που αφορούν στην αναγνώριση, έναρξη και διατήρηση αντιρετροϊικής θεραπείας. Η πρόσβαση σε κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές για βρέφη και παιδιά που θα απλοποιήσουν την έναρξη της θεραπείας και θα προωθήσουν τη συμμόρφωση και διατήρησή της, παραμένει μέχρι σήμερα μια ακάλυπτη ανάγκη για την περίθαλψη του HIV σε παγκόσμιο επίπεδο. Ορισμένα από τα πολλά εμπόδια που παρακωλύουν την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των παιδιών που λαμβάνουν θεραπεία είναι η έλλειψη σαφούς βάσης ενδείξεων για τις καλύτερες προσεγγίσεις στην περίθαλψη και η έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων χαμηλού κόστους που είναι εύγευστα και αποδεκτά για χρήση από παιδιά και τα οποία θα διευκολύνουν επίσης τις συνθήκες χορήγησης και θα βελτιώσουν τη συμμόρφωση με τη θεραπεία.



Πέρα από τη συνεργασία με την πρωτοβουλία CHAI και την εταιρία Mylan, η ViiV Healthcare έχει αναγνωρίσει σε πέντε οργανισμούς το δικαίωμα να λαμβάνουν απεριόριστη επιχορήγηση εκπαίδευσης για τη στήριξη προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της θεραπείας και της περίθαλψης του παιδικού HIV μέσω της συλλογής δεδομένων, πληροφοριών και έρευνας. Αυτοί οι οργανισμοί περιλαμβάνουν τη Διεθνή Εταιρεία AIDS (International AIDS Society - IAS), το JUSTRI – την Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Πόρων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Mater Misericordiae, το Πρόγραμμα TREAT Asia της amfAR και το Ίδρυμα Παιδιατρικού AIDS Elizabeth Glaser (EGPAF).



“Παρότι τα παιδιά και τα βρέφη αποτελούν έναν από τους πιο αδικημένους και ευαίσθητους πληθυσμούς όσον αφορά την επιδημία του HIV, υπάρχουν μερικά εμπορικά κίνητρα για την ανάπτυξη των κατάλληλων φαρμάκων κατά του HIV. Η πρωτοποριακή συνεργασία ανάπτυξης προϊόντων μεταξύ της ViiV Healthcare και της Mylan έχει ως σκοπό να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση και έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να διευκολύνει την εισαγωγή και την αποτελεσματική από άποψη κόστους παροχή ενός φαρμακευτικού σκευάσματος που θα καλύψει τις ανάγκες των βρεφών και των παιδιών” δήλωσε ο Alan Staple, Διευθυντής Στρατηγικών Σχέσεων της Clinton Health Access Initiative.



Η συνεργασία της ViiV Healthcare με την Clinton Health Access Initiative (CHAI)

Το 2010, η CHAI και η ViiV Healthcare κατέστησαν ένα μη κερδοσκοπικό Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) για τη μεταξύ τους συνεργασία με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των παιδιών με HIV, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας είναι μια πρωτοποριακή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο της οποίας η ViiV Healthcare επιτηρεί και χρηματοδοτεί την κλινική ανάπτυξη και τη ρυθμιστική διαδικασία υποβολής φακέλου για το διασπειρώμενο φαρμακευτικό σκεύασμα αβακαβίρης/λαμιβουδίνης, το οποίο σε δόση σταθερού συνδυασμού δεν συνιστάται γενικά για παιδιά, εξαιτίας της αδυναμίας ρύθμισης της δόσης. Σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου Κατανόησης, η ViiV Healthcare δεσμεύεται να μεταβιβάσει την απαραίτητη τεχνολογία και τους ανάλογους πόρους στη Mylan Laboratories προκειμένου να διευκολύνει την υποβολή στις ρυθμιστικές αρχές και, εφόσον λάβει έγκριση, να στηρίξει την παραγωγή και τη διανομή του νέου φαρμακευτικού σκευάσματος σε χαμηλό κόστος, για συνολικά 115 χώρες με περιορισμένους πόρους, συμπεριλαμβανομένων όλων των χαμηλών εισοδημάτων, των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών και των χωρών της Αφρικής κάτω από τη Σαχάρα. Είναι η πρώτη φορά που μια φαρμακευτική εταιρεία αναλαμβάνει την πλήρη χρηματοδότηση όλης της διαδικασίας ανάπτυξης, προκειμένου μια εταιρεία γενοσήμων να παρασκευάσει και να διανείμει ένα φάρμακο κατά του HIV στον αναπτυσσόμενο κόσμο.



Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη θεραπεία του παιδικού HIV είναι η εύρεση σκευασμάτων που μπορούν να χορηγηθούν εύκολα σε παιδιά, διευκολύνοντας παράλληλα και το μη εξειδικευμένο προσωπικό έτσι, ώστε να μπορεί να χορηγεί το ίδιο φάρμακο σε παιδιά διαφορετικού βάρους και ηλικίας. Τα βρέφη πολύ μικρής ηλικίας που δεν μπορούν να καταπιούν ταμπλέτες χρειάζονται αντιρετροϊικά που χορηγούνται ευκολότερα σε παιδιά, όπως σιρόπια, σκόνες, διασπειρώμενα, σπρέι ή αναβράζοντα δισκία, αλλά αυτά τα σκευάσματα δεν είναι ευρέως διαθέσιμα. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά τα σκευάσματα έχουν δυσάρεστη γεύση, δυσκολεύοντας την καθημερινή τους λήψη από τα παιδιά. Αυτό το νέο διασπειρώμενο παιδιατρικό σκεύασμα θα έχει γεύση φράουλας και θα αναπτυχθεί και υποβληθεί για έγκριση για παιδιά ηλικίας από δώδεκα εβδομάδων, ενώ θα προορίζεται για χρήση ως μέρος της συνολικής τους θεραπευτικής αγωγής.



“Τα εμπόδια στη θεραπεία και τις υπηρεσίες για την καταπολέμηση του HIV αποτελούν μια σημαντική πρόκληση τόσο για τον ενήλικο πληθυσμό σε όλο τον κόσμο, αλλά ακόμη περισσότερο για τα παιδιά με HIV” δήλωσε ο Δρ. Dominique Limet, Διευθύνων Σύμβουλος της ViiV Healthcare. “Αυτές οι συμφωνίες αποτελούν σημαντική πρόοδο για να ξεπεραστούν ορισμένα από αυτά τα εμπόδια, πραγματοποιώντας τη διανομή φαρμάκων και υποστηρίζοντας τοπικά προγράμματα που βοηθούν βρέφη και παιδιά που έχουν προσβληθεί από HIV”.



Πέντε επιπλέον δωρεές σε οργανισμούς

Οι δωρεές της ViiV Healthcare θα καλύψουν μια περίοδο δύο ετών και καθένας από τους παρακάτω πέντε οργανισμούς θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένη δραστηριότητα ή γεωγραφική περιοχή:

· Το Πρόγραμμα TREAT της amfAR θα εντοπίσει τα κενά στην έρευνα και την κατάρτιση για το παιδιατρικό HIV και θα επισημάνει τα ζητήματα και τις απαιτούμενες άμεσες παρεμβάσεις, προκειμένου να βοηθήσει όσο το δυνατό περισσότερους εφήβους και παιδιά με HIV στην Ασία.

· Το Ίδρυμα Παιδιατρικού AIDS Elizabeth Glaser (EGPAF) θα συνεχίσει τις υπάρχουσες προσπάθειές του να βελτιώσει την πρόσβαση σε τρία υπάρχοντα πιλοτικά θεραπευτικά κέντρα στο Μαλάουι. Τα προγράμματα θα επικεντρωθούν στην καλύτερη κατανόηση των βασικών κενών στην περίθαλψη, αλλά και στην εφαρμογή πιθανών λύσεων, με σκοπό την βελτίωση της πρόσβασης στην έγκαιρη διάγνωση για βρέφη και τις υπηρεσίες θεραπείας μέσω πιλοτικών προγραμμάτων σε νέες περιοχές.

· Το JUSTRI – η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Πόρων θα συνεργαστεί με ειδικούς στη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ανατολική Ευρώπη, για την ανάπτυξη και την καθοδήγηση κοινοπραξίας που θα συντονίσει μια παρατηρητική, διασταυρούμενη και διαμήκη μελέτη παρακολούθησης παιδιών με HIV.

· Η Διεθνής Εταιρεία AIDS (IAS) θα προωθήσει την έρευνα του παιδιατρικού HIV, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της ποιότητας των υπηρεσιών περίθαλψης και θεραπείας για παιδιά που έχουν προσβληθεί από HIV σε μέρη με περιορισμένους πόρους.

· Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Mater Misericordiae θα αναπτύξει μια κοινοπραξία ενδιαφερόμενων μερών για τη διεξαγωγή μια παρατηρητικής, διασταυρούμενης διετούς μελέτης παρακολούθησης 2.000 παιδιών με HIV, 1.500 από τα οποία λαμβάνουν ήδη θεραπεία σε εξωτερικά ιατρεία κλινικών της πόλης του Ανατολικού Λονδίνου, στην Επαρχεία Eastern Cape της Νοτίου Αφρικής.



Αυτές οι προσπάθειες έχουν ως στόχο την εξάλειψη των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πρόσβαση των παιδιών, όπως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί υπάλληλοι κατά την εξέταση και θεραπεία νέων παιδιών, τα προβλήματα προμηθειών με τις εξετάσεις, η περιορισμένη ενημέρωση του κοινού και οι ασυνεπείς εθνικές πολιτικές. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συμβάλλουν σε μια αυξημένη κατανόηση των καλύτερων προσεγγίσεων για τη βελτίωση της περίθαλψης και της θεραπείας του HIV σε βρέφη και παιδιά.



Σχετικά με το Ταμείο Τροφοδότησης Παιδιατρικών Καινοτομιών της ViiV Healthcare

Με έτος ίδρυσης το 2009, το Ταμείο Τροφοδότησης Παιδιατρικών Καινοτομιών είναι μέρος της διαρκούς αφοσίωσης της ViiV Healthcare να καινοτομεί στους τομείς που παρουσιάζουν τις περισσότερες ακάλυπτες ανάγκες για την καταπολέμηση του HIV. Το εν λόγω ταμείο, με κεφάλαια ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών, επικεντρώνει τη δράση του στη στήριξη συνεργασιών με οργανισμούς που εστιάζουν στη βελτίωση και την ταχύτερη δημιουργία βάσης ενδείξεων για παιδιατρική περίθαλψη και θεραπεία, την έρευνα και την ανάπτυξη παιδιατρικών προϊόντων συνδυασμένης σταθερής δόσης (FDC) και σκευασμάτων για τη θεραπεία βρεφών και παιδιών με HIV. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ταμείο, εκ στόματος των συνεργατών μας, επισκεφθείτε τον ιστοχώρο: http://www.viivhealthcareeffect.com/
    Στην κορυφή