ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ


Μην το παρακάνετε με τα συμπληρώματα διατροφής γιατί μπορεί να έχουν αντίστροφα από τα αποτελέσματα που επιδιώκετε! Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "The American Journal of Clinical Nutrition", κάποιοι άνθρωποι το παρακάνουν με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα, κάτι που σε συνδυασμό με τα μεταλλικά στοιχεία που λαμβάνουν και από τις τροφές μπορεί να τους δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Δεν πρέπει να ξεπερνούν την προτεινόμενη, καθημερινή δοσολογία» λέει η καθηγήτρια Ρίγκαν Μπέιλι, η επικεφαλής της έρευνας που μαζί με τους συνεργάτες της μελέτησε τα επίπεδα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων σε 8.860 ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, από το 2003 ώς το 2006.

Τα συμπληρώματα που έπαιρναν περιελάμβαναν οκτώ σημαντικά μεταλλικά στοιχεία: σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό και σελήνιο. Τα αποτελέσματα της μελέτης λοιπόν έδειξαν ότι στους περισσότερους συμμετέχοντες της έρευνας τα επίπεδα των μεταλλικών στοιχείων ξεπερνούσαν το φυσιολογικό.

Ερευνητές λένε πως κάποιοι θεωρούν ότι η δοσολογία που προτείνεται για τις βιταμίνες είναι το μίνιμουμ και παίρνουν περισσότερο από το κανονικό. Δεν αποκλείεται όμως να τους δημιουργήσει προβλήματα αυτή η κίνησή τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, για παράδειγμα, ανακαλύφθηκε ότι το υπερβολικό ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά. Τέλος, συμπληρώνουν οι επιστήμονες, τα σκευάσματα πρέπει να λαμβάνονται μόνο όταν πρόκειται να συμπληρώσουν μια ισορροπημένη διατροφή και όχι να την αντικαταστήσουν, ενώ προτείνονται μόνο σε όσους τα χρειάζονται.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή