ΒΑΡΝΑΒΑΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΣΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ


Σκανδαλώδη πράξη με καταστροφικές συνέπειες για το ΕΣΥ χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας την απόφαση του υπουργού Υγείας οτι θα συνάψει σύμβαση μεταξύ Νοσοκομείων του ΕΣΥ και ασφαλιστικών εταιρειών.

"Καλούμε τον κ. Λοβέρδο να ακυρώσει τη συνάντηση με τις ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και την υπογραφή αυτής της επονείδιστης σύμβασης" δηλώνει ο κ. Βαρνάβας και προσθέτει:.

"Οι λόγοι στους οποίους βασίζονται οι εκτιμήσεις και η προτροπή μας είναι οι εξής:

1.- Τα δημόσια Νοσοκομεία φτιάχτηκαν και λειτουργούν με χρήματα όλων των ελλήνων προκειμένου να παρέχουν ισότιμα υπηρεσίες σε κάθε πολίτη που τις έχει ανάγκη. Δεν είναι δυνατόν ένα δημόσιο αγαθό να παρέχεται από ένα δημόσιο φορέα με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, άλλα για τους εύπορους κι άλλα για τους φτωχούς πολίτες. Οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών θ΄ απολαμβάνουν νοσηλεία σε μονόκλινους θαλάμους, με ειδικές ανέσεις, ειδικό φαγητό και ειδική περιποίηση, προκαλώντας βάναυσα τους υπόλοιπους ασθενείς που νοσηλεύονται σε τρίκλινους και πεντάκλινους θαλάμους ή ακόμη χειρότερα στα ράντζα των διαδρόμων.

2.- Σύμφωνα με τις πληροφορίες το νοσήλιο που θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι 20% προσαυξημένο σε σχέση με το κοινό νοσήλιο. Τούτο μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως ελκυστικό, στην πραγματικότητα όμως είναι καταστροφικό. Σημαίνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιχορηγεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες!

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο εξής απλό γεγονός: οι σημερινές τιμές νοσηλίων υπολείπονται κατά πολύ του πραγματικού κόστους και δεν λαμβάνουν σχεδόν καθόλου υπόψη τους το κόστος μισθοδοσίας και υπερωριακής απασχόλησης των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων, το οποίο ανέρχεται στο 60% του κόστους νοσηλείας και καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος νοσηλείας των πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών θα είναι αυξημένο (μονόκλινα, ειδικές ανέσεις κλπ) συνεπάγεται πως η εν λόγω σύμβαση με τις ασφαλιστικές εταιρείες θα αποδίδει μόλις το 50% του πραγματικού κόστους και το υπόλοιπο 50% θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή απ΄ όλους τους πολίτες της χώρας που αφαιμάσσονται καθημερινά από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Συνεπώς, κ. Λοβέρδος υπογράφει την Τρίτη μία συμφωνία, η οποία θα λειτουργήσει καταστροφικά για τα δημόσια Νοσοκομεία και τον κρατικό προϋπολογισμό. Γι το λόγο αυτό τον καλούμε για μία ακόμη φορά να ακυρώσει την υπογραφή της οριστικά και αμετάκλητα."

    Στην κορυφή