ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ... ΜΙΚΡΟΒΙΟΥ


Ερευνητές στη Σιγκαπούρη δημιούργησαν ένα αβλαβές στέλεχος βακτηρίου, με σκοπό να καταπολεμήσουν ένα κοινό μικρόβιο που έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στα φάρμακα και το οποίο εξαπλώνεται στα νοσοκομεία και είναι θανατηφόρο για τους ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στελέχη του βακτηρίου Pseudomonas aeruginosa Για την καταπολέμηση του βακτηρίου Pseudomonas aeruginosa οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα στέλεχος του βακτηρίου E.coli το οποίο βρίσκεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο. Οι επιστήμονες εισήγαγαν σε E.coli ξένα τμήματα DNA, τα οποία του έδωσαν τη δυνατότητα να ανιχνεύει το επιβλαβές παθογόνο μικρόβιο και γρήγορα να παράγει και να απελευθερώσει μια θανατηφόρα τοξίνη.

«Μόλις αυτό εντοπίσει την παρουσία του aeruginosa, παράγει μια τοξίνη (...) και το φονικό μόριο απελευθερώνεται για να σκοτώσει το παθογόνο μικρόβιο», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Τσούεχ Λου Ποχ, μέλος της ερευνητικής ομάδας της Σχολής Χημικής και Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νανγιάνγκ.
«Το βακτήριο που φτιάξαμε εμπόδισε την ανάπτυξη του παθογόνου μικροβίου κατά 90%», δήλωσε επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής Μάθιου Γουκ Τσανγκ.

Η ερευνητική ομάδα δημοσιεύει σήμερα τα πορίσματά της στην επιθεώρηση Molecular Systems Biology.
Ενώ πολλά αντιβιοτικά επιτίθενται συνολικά και στα καλά και στα κακά βακτήρια, το βακτήριο που επανασχεδίασαν οι επιστήμονες βάζει στο στόχαστρο συγκεκριμένους εισβολείς, σε αυτήν την περίπτωση την ψευδομονάδα aeruginosa. Η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον επανασχεδιασμό κι άλλων μικροβίων ώστε να καταπολεμούν άλλους μολυσματικούς παράγοντες, όπως το Vibrio Cholerae, που προκαλεί τη χολέρα, σημείωσε ο Τσανγκ.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποιεί προς το παρόν δοκιμές σε ζώα και ελπίζει ότι θα μπορέσει αργότερα να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από το Pseudomonas aeruginosa.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή