Τσεκ απ στα ζώα συντροφιάς μετά τις διακοπές


Οι διακοπές πέρασαν προ πολλού και για σας αλλά για και το σύντροφό σας, σκύλο ή γάτα. Στη διάρκειά τους, τα ζωάκια ήρθαν σ' επαφή με τη φύση αλλά και με άλλα ζώα, και δεν αποκλείεται να έχουν μολυνθεί από κάποια «κρυφή» νόσο που θα εκδηλωθεί πολύ αργότερα. Γι' αυτό είναι καλό να τα πάτε για ένα τσεκ απ. Ο προληπτικός έλεγχος είναι ασφαλής, κοστίζει λιγότερο και σώζει.

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι ευκαιρία χαλάρωσης για μας αλλά και για τους μικρούς μας συντρόφους. Ταυτόχρονα είναι η εποχή δραστηριοποίησης των κροτώνων (τσιμπουριών), των ψύλλων, των σκνιπών και των κουνουπιών.

* Οι κρότωνες μεταδίδουν μια σειρά παθογόνων παραγόντων υπεύθυνων για σοβαρές νοσολογικές καταστάσεις. Σπουδαιότερες από αυτές είναι οι Ερλιχιώσεις, η Πιροπλάσμωση και η Νόσος του Lyme.

* Οι ψύλλοι, πέρα από την ενόχληση που προκαλούν στο ζώο, συχνά προκαλούν την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων, που εκδηλώνονται με συμπτώματα από το δέρμα. Εξάλλου μεταδίδουν και ένα ακόμη αιμοπαράσιτο του σκύλου και της γάτας, την Αιμομπαρτονέλλα.

* Οι σκνίπες είναι ευρέως γνωστό ότι είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση της λεϊσμανίασης, το κοινώς λεγόμενο καλαζάρ, που ταλαιπωρεί χιλιάδες σκύλους.

** Τα κουνούπια, γνωστά σε όλους μας, μεταδίδουν στο σκύλο και τη γάτα τα νηματώδη παράσιτα της καρδιάς και του πνεύμονα (Διροφιλαρίωση) καθώς και άλλα είδη φιλαριών που παρασιτούν στον υποδόριο ιστό και εμφανίζονται με τη μορφή οζιδίων (όγκων) στο δέρμα.

Για τα περισσότερα από τα παραπάνω νοσήματα ο χρόνος επώασης μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες (ο χρόνος από τη στιγμή της μόλυνσης έως την εκδήλωση της νόσου). Για το λόγο αυτόν είναι χρήσιμο, ίσως και αναγκαίο, την περίοδο αυτή να ελέγχονται τα ζώα μας, ώστε και εύκολα και έγκαιρα να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ασθένειες.

Αντίθετα, η αντιμετώπιση μετά την εκδήλωση της νόσου συχνά είναι δύσκολη ή και αδύνατη ακόμη.

Τι περιλαμβάνει λοιπόν ένα τσεκ απ των σκύλων μετά τις διακοπές;

Αρκεί μια επίσκεψή μας στον κτηνίατρο για έναν κλινικό έλεγχο και αιμοληψία.

* Στο ολικό αίμα ανιχνεύονται μικροσκοπικά η Πιροπλάσμωση, οι Φιλαριώσεις και η Αιμομπαρτονέλλα, και ορισμένες περιπτώσεις Ερλιχίωσης.

* Στον ορό του αίματος ανιχνεύονται τα αντισώματα έναντι της Λεϊσμανίασης, της Νόσου του Lyme, των Ερλιχιώσεων και της Διροφιλαρίωσης.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, καλό είναι να ελέγχεται η ηπατική και νεφρική λειτουργία, το λεγόμενο Βιοχημικό Προφίλ.

Οι γάτες συνήθως ελέγχονται για την Αιμομπαρτονέλλωση κυρίως επειδή στις διακοπές, κατά κανόνα, τους δίνεται η δυνατότητα επαφής με άλλα ζώα, τα ιογενή λοιμώδη νοσήματα, όπως για τον ιό της λευχαιμίας FeLV, της ανοσοανεπάρκειας (FIV) και της λοιμώδους περιτονίτιδας (FIP).

Ολα τα παραπάνω τονίζονται καθόσον, παρά τη χρήση των διάφορων εντομοαπωθητικών και αντιπαρασιτικών και τη διαβεβαίωση των ιδιοκτητών ότι ουδέποτε παρατήρησαν π.χ. τσιμπούρι στο σκύλο τους, κατά τον προληπτικό έλεγχο αποδεικνύεται ότι δυστυχώς συνέβη το αντίθετο.


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. & Τέως
Επικ. Καθηγητής της Παθολογικής Κλινικής της
Καθηγητής στην Εθν. Σχολή Δημόσιας Υγείας
Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Ελλ. Κτην. Εταιρείας




    Στην κορυφή