Τροφές που μπορεί να ''εγκυμονούν'' κινδύνους


Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είμαστε προσεκτικές όσον αφορά την κατανάλωση κάποιων τροφών καθώς μπορεί να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα άλλοτε μικρής κι άλλοτε μεγάλης έκτασης.

1. Καφεΐνη με μέτρο. Είναι γνωστό ότι η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης μέσω καφέδων, τσαγιού και αναψυκτικών τύπου Cola μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αποβολής ή ενδομήτριου θανάτου. Όμως όσον αφορά τη «λελογισμένη» κατανάλωση, οι μελέτες δείχνουν ότι μια μέτρια κατανάλωση καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη δεν δημιουργεί προβλήματα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 200mg. Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει κατά μέσο όρο γύρω στα 80mg καφεΐνης ενώ ένα φλιτζάνι τσάι γύρω στα 40mg.

2. Αποφύγετε το αλκοόλ. Όσον αφορά την κατανάλωση του αλκοόλ, δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ποια είναι η ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για το έμβρυο γι αυτό το λόγο καλό είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ.

3. Κρατήστε αποστάσεις από τα μαλακά τυριά. Πολλές φορές κάποια μαλακά τυριά είναι παρασκευασμένα με μη παστεριωμένο γάλα, το μπορεί να περιέχει βακτήρια Listeria, που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολών και πρόωρο τοκετό. Είναι καλό να αποφεύγετε μαλακά τυριά όπως το μπρι, το καμαμπέρ, το ροκφόρ, τη φέτα- εκτός κι αν αναγράφεται στην ετικέτα ότι είναι παστεριωμένο.

4. Αποφύγετε το όχι καλά ψημένο κρέας . Τα ωμά ή μετρίως ψημένα κρέατα είναι επικίνδυνα για τοξόπλασμα καθώς και μια πληθώρα άλλων μικροβίων. Όταν τρώτε έξω, ζητήστε το κοτόπουλο ή το κρέας σας πολύ καλά ψημένο.

5. Δεν είναι η ώρα για σούσι. Αν και τα θαλασσινά είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών, τα ωμά θαλασσινά είναι επίσης πηγές επικίνδυνων παρασίτων και βακτηρίων. Επιλέξτε τα ψάρια και τα θαλασσινά που καταναλώνετε να είναι καλά μαγειρεμένα.

6. Μην ντρέπεστε να ρωτήσετε για την παρασκευή των γλυκών. Πολλά γλυκά που αγοράζετε όπως η μους σοκολάτας και οι μαρέγκες, μπορεί να περιέχουν ωμά και μη παστεριωμένα αυγά . Πριν αγοράσετε ή δοκιμάσετε ένα γλυκό , ρωτήστε πως είναι φτιαγμένο.

7. Βεβαιωθείτε για το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. Αποφύγετε την κατανάλωση ωμών λαχανικών απο έξω γιατί αν δεν είναι καλά πλυμένα ελλοχεύει ο κίνδυνος του τοξοπλάσματος. Στο σπίτι σας φροντίστε να πλένετε πολύ καλά τα λαχανικά και τα φρούτα σε τρεχούμενο νερό κι αν θέλετε μπορείτε για τα λαχανικά κατά το πλύσιμο να χρησιμοποιήσετε και ξύδι.

Σταματάκη Αστερία, Msc
Μsc στην Κλινική διατροφή
διαιτολόγος - διατροφολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης στη Γαστρεντερολογική κλινική στο Νοσοκ.Νίκαιας & στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής
www.astamataki.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή