Το περπάτημα προστατεύει από άνοια και Αλτσχάιμερ


Το περπάτημα περίπου δέκα χιλιομέτρων την εβδομάδα, δηλαδή κατά μέσο όρο ενάμιση χιλιομέτρου κάθε μέρα, είναι από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, για να προστατεύσουν τον εγκέφαλό τους από την συρρίκνωση, την κατάπτωση της μνήμης, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τον Κερκ Έρικσον του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, παρακολούθησε περίπου 300 άτομα (χωρίς άνοια) με μέση ηλικία 78 ετών. Διαπίστωσε ότι έπειτα από εννιά χρόνια όσοι περπατούσαν τουλάχιστον δέκα χιλιόμετρα την εβδομάδα, είχαν λιγότερα συμπτώματα εκφύλισης του εγκεφάλου τους σε σχέση με όσους βάδιζαν λιγότερο και, μετά από άλλα τέσσερα χρόνια, ένας δεύτερος έλεγχος επιβεβαίωσε ότι τα άτομα που είχαν κάνει περισσότερο περπάτημα στη ζωή τους, είχαν τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης σε σχέση με όσους περπατούσαν λίγο.

«Το μέγεθος του εγκεφάλου συρρικνώνεται με την ηλικία, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης. Η έρευνά μας θα πρέπει να ενθαρρύνει τη φυσική άσκηση στους μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες ως μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος για να καταπολεμήσουν την άνοια και το Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η αεροβική δραστηριότητα, όπως το βάδισμα, ευνοεί τα εγκεφαλικά κύτταρα και αυξάνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, η πιο κοινή και επικίνδυνη μορφή άνοιας, καταστρέφει σταδιακά τα κύτταρα του εγκεφάλου, τους νευρώνες. Δεν υπάρχουν ακόμα φάρμακα για την θεραπεία της πάθησης, που πλήττει περισσότερα από 26 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Πηγή Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



    Στην κορυφή